Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, kefir, kefirin, yapılır, yapılışı, yararları

Kefir nasıl yapılır, kefirin faydaları, Kefirin yararları, kefirin yapılışı

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kefir nasıl yapılır, kefirin faydaları, Kefirin yararları, kefirin yapılışı



Kefir nasıl yapılır,

kefirin faydaları,

Kefirin yararları,

kefirin yapılışı



İnsanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sürdürmektedir Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar Bağırsaktaki sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mükemmel dengenin bozulması çok sayıda ivegen ve müzmin hastalığa yol açar


Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, çeşitli salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini alt üst etmiştir


Probiyotik - Prebiyotik

Yeterli miktarda yenildiğinde insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir

Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir

Probiyotikler = yararlı bağırsak mikropları (bakteriler ve mantarlar)

Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunur Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır

Sayıları 400?ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar

Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksü zarını koruyucu bir tabaka şeklinde döşer


Probiyotiklerin görevleri

- Bağışıklık sistemini güçlendirmek

- Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak

- Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vBulletin) sentezini yapmak

- Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak

- Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek

- Besin allerjilerini ve ekzemayı önlemek

- Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek

- Kanseri önlemek

- Yaşlanmayı yavaşlatmak

- Depresyonu hafifletmek

- Otizm bulgularını hafifletmek

- İshali önlemek ve tedavi etmek

- İdrar yolu iltihaplarını önlemek

- Kabızlığı tedavi etmek

- Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak


Kefir nasıl yapılır?

Kefir yapılışında kullanılan süt kaynatılır ve metal olmayan (tercihan cam) bir kap içinde ılıtılır (süt temiz ise kaynatılmayabilir)

Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 çorba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve süt iyice karıştırılır

Kabın kapağı kapatılır ve süt 20-25 C 'de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır Mayalanacak kab soba ya da kalorifer yakınına getirilir Çevre ısısı düşük ise kabın etrafı bezle sarılır Kabın 20-30°C' lerde olması sağlanır Kap içindeki süt normal olarak 18-24 saat sonra pıhtılaşır Maya miktarı düşük ve ortam soğuk ise pıhtılaşma gecikir Mayalanmış süt madeni olmayan bir tel süzgeçten ya da tülbentten süzülür Süzgeç üzerinde kalan daneler tekrar maya olarak kullanılır Kefir mayası (taneleri) hemen kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir cam kavanoz içinde buzdolabında saklanır Bazıları kefir tanelerini saklamadan önce yıkarlar Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin zarar görmemesi için klorsuz su kullanın Saklanmak istendiği zaman daneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir


Kefir neye benzer?

Kefir yoğurda ya da ayrana benzer Zaten benzer şekilde mayalanır Bekletildikçe tadı ekşir ve çok az olan alkol oranı artar


Kefirin zararı var mı?

Kefirin bilinen bir zararı yoktur Çok nadir olarak bazı kişiler yeni başladıklarında fazla kefir içmeye tahammül edemezler Bu kişiler kefir miktarını yavaş yavaş artırmalıdır Bazı kişiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geçtiği dokularda bir takım rahatsızlıklar oluşabilir Kısa bir süre sonra, toksinler vücut dışına çıkacak ve kişi kendini çok iyi hissedecektir (iyileşme krizi)


Kefir tanelerini nereden temin edebilirim?

Kefir tanelerini, Ege Ziraat fakültesi gibi bazı fakültelerden, aktarlardan ya da tanıdıklarınızdan temin edebilirsiniz

Bazı firmalar hazır kefir de satmaya başlamıştır

Kefirinizin ucuz ve istediğiniz kıvamda olması için mümkünse kendiniz yapın


Kefir taneleri neye benzer?

Kefir taneleri karnabahar görünümünde fakat lastik kıvamındadır Kefir tanelerinin dışında kefiran denilen bir yapışkan bir zar(f) vardır Yararlı bakteriler ve mantarlar kendi yaptıkları bu zarın içinde yaşarlar


Kefir taneleri çok büyümüşse kesilmeli mi?

Kefir taneleriniz büyük ise bunu kesmeyin, aksi halde kefiran metalden zarar görebilir En iyisi hafifçe elinizle sıkmadan ayırmaktır


Kefir taneleri sonsuza kadar yaşayabilir mi?

Kuru kefir taneleri birkaç mayalamadan sonra yok olabilir Ama ıslak maya eğer iyi bakılırsa sonsuza kadar sağlıklı kalır (şimdiye kadar nasıl geldi!) Kefir tanelerini sıkmayın, metal değdirmeyin, temiz tutun Uzun süre kullanmayacaksanız soğuk bir yerde (tercihan buzdolabında) tutun Daha uzun süre saklamak istiyenler derin dondurucuya koyabilirler


Kefir tanelerini daha çabuk nasıl büyütebilirim?

Mayanın miktarı ne kadar fazla ve mayalama süresi ne kadar uzunsa kefir taneleri de o kadar büyük olur Fakat belli bir noktadan sonra üreme yavaşlar Tane ve su ayrılırsa tekrar ekilirse taneler daha çabuk büyür


Kefirin tam olarak mayalandığını nasıl anlarım?

Bu genellikle oda sıcaklığında 24 saat içinde gerçekleşir Kefir tanelerine kürdan sokun Ayakta duruyorsa kefir mayalanmıştır Mayaladığınız kefirde taneler (yukarıda) ile peyniraltı suyu (whey) (aşağıda) arasındaki sınır keskinleşmişse kefir olmuştur


Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak için ne yapayım?

Kefiriniz tatlı ise ve ekşi seviyorsanız mayalanma süresini 48 saate kadar uzatın Kefir ekşidikçe faydası artar Ayrıca alkol miktarı da artar Tatlı kefir istiyorsanız mayalanma süresin 24 saatten fazla uzatmayın ve kefiri buzdolabında saklayın Kefirinizin daha katı olmasın istiyorsanız ayırdığınız kefir ayranını birkaç saat buzdolabında tutun


Kefir yapmayı bir süre ertelemek istiyorsam ne yapayım?

Eğer bir süre kefir yapmayacaksanız, mayayı buzdolabının rafına koyun Böylece kefirin üremesi yavaşlayacaktır Birkaç gün bu şekilde fazla değişmeden durabilir Eğer daha uzun süre tutmak istiyorsanız, kefir tanelerini örtecek kadar kaba süt koyun ve kabı dondurucuya koyun Böylelikle birkaç hafta süre ile kefir aşırı bir üreme göstermez


Kefir için hangi sütü kullanayım?

En tercih edileni Eski ve Orta Asya Türklerinin yaptığı gibi çiğ keçi sütüdür Diğer hayvanların sütü de olabilir Yemlenen değil otlayan hayvanların sütünü tercih edin Market sütleri iyi bir tercih değildir Bunlar içinden günlük şişe sütlerini tercih edin Kutu sütlerini tercih etmeyin (zaten bazıları da mayalanmıyor)


Ne kadar kefir tüketmeliyim?

Ne kadar yoğurt yiyorsanız o kadar Önce bir çay bardağı için sonra miktar gittikçe arttırın Genellikle 250-1000 mL kadar tüketilmektedir Müzmin hastalığı olan kişilerin en az bir litre kadar kullanması tavsiye edilmektedir


Sıcak yemeklere kefir konulur mu?

Kefir sıcak yemeklerin üzerine eklenebilir ve hatta pişirilebilir de Kefirden maksimal etkiyi sağlayabilmek istiyorsanız ısıya maruz bırakmayın Çünkü bu içindeki faydalı mikropları öldürecektir


Süt dışı maddelerle de kefir yapılabilir mi?

Evet yapılabilir Fakat verilen sıvının içinde kefir mikroplarının hayatiyetini sürdürebileceği herhangi bir şeker bulunmalıdır Meyve suyu ya da şekerli su ile yapılan kefire su kefiri denmektedir Bu kefirlerin mayalanması genellikle daha uzun sürmektedir


Kefir ile yoğurdun farkları nelerdir?

Her ikisi de sütün fermantasyonu sonucu elde edilir Görünüş olarak birbirlerine çok benzerler Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artarır Kefir probiyotiktir Yani kendisi yararlı mikroorganizmadır


Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoğurdu ise onlar da yok !!) Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur Sonuç olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız için çok iyidir kefir ise ondan da iyidir


Kefir ve kanser

Kefir tümör oluşumunu engellemekte ya da var olanın ilerlemesini azaltmaktadır


Kefir ve vitaminler

Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pan-totenik asit, niasin, folik asit B12, ve biyotin) sentezi yapar-lar Kefir mikroorganizmalarının ürettiği biyotin diğer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artırır





alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.