![]() |
Kefir nasıl yapılır, kefirin faydaları, Kefirin yararları, kefirin yapılışı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kefir nasıl yapılır, kefirin faydaları, Kefirin yararları, kefirin yapılışıKefir nasıl yapılır, kefirin faydaları, Kefirin yararları, kefirin yapılışı İnsanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sürdürmektedir ![]() ![]() ![]() Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, çeşitli salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini alt üst etmiştir ![]() Probiyotik - Prebiyotik Yeterli miktarda yenildiğinde insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir ![]() Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir Probiyotikler = yararlı bağırsak mikropları (bakteriler ve mantarlar) Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunur ![]() ![]() Sayıları 400?ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar ![]() Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksü zarını koruyucu bir tabaka şeklinde döşer ![]() Probiyotiklerin görevleri - Bağışıklık sistemini güçlendirmek ![]() - Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak ![]() - Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vBulletin) sentezini yapmak ![]() - Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak ![]() - Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek ![]() - Besin allerjilerini ve ekzemayı önlemek ![]() - Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek ![]() - Kanseri önlemek ![]() - Yaşlanmayı yavaşlatmak ![]() - Depresyonu hafifletmek ![]() - Otizm bulgularını hafifletmek ![]() - İshali önlemek ve tedavi etmek ![]() - İdrar yolu iltihaplarını önlemek ![]() - Kabızlığı tedavi etmek ![]() - Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak ![]() Kefir nasıl yapılır? Kefir yapılışında kullanılan süt kaynatılır ve metal olmayan (tercihan cam) bir kap içinde ılıtılır (süt temiz ise kaynatılmayabilir) ![]() Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 çorba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve süt iyice karıştırılır ![]() Kabın kapağı kapatılır ve süt 20-25 C 'de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir neye benzer? Kefir yoğurda ya da ayrana benzer ![]() ![]() ![]() Kefirin zararı var mı? Kefirin bilinen bir zararı yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir tanelerini nereden temin edebilirim? Kefir tanelerini, Ege Ziraat fakültesi gibi bazı fakültelerden, aktarlardan ya da tanıdıklarınızdan temin edebilirsiniz ![]() Bazı firmalar hazır kefir de satmaya başlamıştır ![]() Kefirinizin ucuz ve istediğiniz kıvamda olması için mümkünse kendiniz yapın ![]() Kefir taneleri neye benzer? Kefir taneleri karnabahar görünümünde fakat lastik kıvamındadır ![]() ![]() Kefir taneleri çok büyümüşse kesilmeli mi? Kefir taneleriniz büyük ise bunu kesmeyin, aksi halde kefiran metalden zarar görebilir ![]() ![]() Kefir taneleri sonsuza kadar yaşayabilir mi? Kuru kefir taneleri birkaç mayalamadan sonra yok olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir tanelerini daha çabuk nasıl büyütebilirim? Mayanın miktarı ne kadar fazla ve mayalama süresi ne kadar uzunsa kefir taneleri de o kadar büyük olur ![]() ![]() ![]() Kefirin tam olarak mayalandığını nasıl anlarım? Bu genellikle oda sıcaklığında 24 saat içinde gerçekleşir ![]() ![]() ![]() ![]() Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak için ne yapayım? Kefiriniz tatlı ise ve ekşi seviyorsanız mayalanma süresini 48 saate kadar uzatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir yapmayı bir süre ertelemek istiyorsam ne yapayım? Eğer bir süre kefir yapmayacaksanız, mayayı buzdolabının rafına koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir için hangi sütü kullanayım? En tercih edileni Eski ve Orta Asya Türklerinin yaptığı gibi çiğ keçi sütüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne kadar kefir tüketmeliyim? Ne kadar yoğurt yiyorsanız o kadar ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak yemeklere kefir konulur mu? Kefir sıcak yemeklerin üzerine eklenebilir ve hatta pişirilebilir de ![]() ![]() ![]() Süt dışı maddelerle de kefir yapılabilir mi? Evet yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir ile yoğurdun farkları nelerdir? Her ikisi de sütün fermantasyonu sonucu elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoğurdu ise onlar da yok !!) ![]() ![]() ![]() Kefir ve kanser Kefir tümör oluşumunu engellemekte ya da var olanın ilerlemesini azaltmaktadır ![]() Kefir ve vitaminler Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pan-totenik asit, niasin, folik asit B12, ve biyotin) sentezi yapar-lar ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|