Prof. Dr. Sinsi
|
Domuz gribi şifalı bitkiler şifalı bitkiler Domuz gribi için Domuz gribi karışım bitk
Domuz gribi şifalı bitkiler
şifalı bitkiler Domuz gribi için
Domuz gribi karışım bitkiler
Domuz gribine karşı Zencefil
Zencefil Bitkisi ve Kökü: Nemli ve sulak iklimlerde yetişen ve sarı renkte çiçekler açan bir bitki olan zencefilin kökleri yassı ve gri renktedir Zerdeçal ile benzer etkilere sahip olan Zencefilin kökü kullanılır Kokusu kuvvetlidir Latince Adı: Zingiber officinale
Zencefilin Faydaları: İştah açar Yatıştırıcı ve gaz söktürücüdür Vücudu terletir İltihap önleyici etkisi ile özellikle eklem iltihaplarına karşı faydalıdır Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır Bulantıları gidermeye yardımcı olur ve kusmayı önler Vücut direncini, bedensel ve zihinsel gücü arttırır Mikrop öldürücüdür Bağışıklık sistemini güçlendirir Kansere karşı koruyucudur Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur Bağırsak bozukluklarını giderir İshali keser Cinsel isteği arttırır
Zencefil Nasıl Kullanılır? Zencefil kökü genellikle baharat olarak kullanılır Tıbbi amaçlı kullanımda ise; Zencefil yağı hazmı kolaylaştırır Zencefil çayı da hazmı kolaylaştırır ve ayrıca hafızayı kuvvetlendirir Zencefil bal ile karıştılarak etkili bir öksürük ilacı elde edilir
Domuz gribine karşı Zerdeçal
Zerdeçal (Curcuma longa): Büyük ve sivri uçlu yaprakları olan, sarı çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir İçeriğinde uçucu yağ, reçine ve kurkumin adlı bir madde vardır
Zerdeçalın Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Mideyi kuvvetlendirir Sinirleri uyarır Vücuda ferahlık ve rahatlık verir İltihap gidericidir Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır Gaz ve idrar söktürücüdür Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır
Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir Kurutulan meyveleri toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatarak zerdeçal çayı da hazırlanabilir
Domuz Gribine karşı Kuşburnu
İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır Sonbaharda olgunlaşır C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılır Çayı yapılır Ülkemizin hemen her yerinde yetişir Yabangülü, itburnu, itgülü, gülelması,yiric gibi adlarla da bilinir insanların geçimini saglamak için kullandıkları ticaret
Tokat,Bayburt,Amasya ve Çorum'da perverdesi sevilerek tüketilir
Kuşburnunun Faydaları:
Hastalıklara karşı direnç verir
Bedene ve gözlere güç verir
Cinsel isteği çoğaltır
Kan dolaşımını hızlandırır
Kanı temizler
Sindirimi kolaylaştırır
İdrar söktürücüdür
Basura karşı faydalıdır
Kabızlığı giderir
İshali keser
Bağırsak kurtlarını düşürür
Kansere karşı koruyucu bir meyvelerdendir
Romatizma şikâyetlerini ve ağrılarını hafifleticidir
Şeker hastaları için faydalıdır
Japonyada yapılan bir araştırmada tohmunundan hazırlanan özütün vücut yağ oranını düşürdüğü gözlenmiştir
Böbreküstü bezlerine olan etkisiyle hormonların üretimini destekler
Domuz Gribine karşı Adaçayı
ADAÇAYI: Dağların tepelerinde yabanî olarak kendiliğinden yetişen adaçayı, uzun yapraklı, açık yeşil renkli, oldukça keskin kokulu bir bitkidir Yaz başında, haziran-temmuz gibi, çiçek açınca toplanır ve kurutulur Taze yeşil yaprakları da kullanılabilir
Adaçayının Yararları: Gaz söktürücü etkisi nedeniyle mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder Mide bulantısını keser Uyarıcı etkisi ile kan dolaşımını hızlandırır ve vücuda kuvvet ve dinçlik verir Göğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır Dişleri beyazlatır ve güçlendirir Sinir sistemi üzerinde etkilidir: Sakinlik verir, çok sinirli ve gerginlik içinde olanlara faydalıdır
Adaçayı nasıl kullanılır? Adaçayı özellikle çayı yapılarak içilir Ayrıca, yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir Özellikle hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri nedeniyle yemeklerden sonra içilmesi yararlıdır Ada çayı suyu ile ağızda gargara yapılırsa bademcik, diş eti ve boğazlarda oluşan iltihaplar kısa sürede iyileşir
Uyarı: Ada çayı fazla kullanıldığında tansiyon yükselebilir Gebelik süresince ve emziren annelere tavsiye edilmez Günde 3 fincandan fazla içilmemelidir
Domuz gribine karşı Havlıcan Bitkisi
Bir çenekliler sınıfının Zencefilgiller familyasindan güzel çiçekli, ıtırlı, çok yıllık, otsu bitkidir Diğer adı galangal veya Çin zencefilidir Toprak üstü saplari çok fazla dallanmis rizomlardan (kök saplarindan) çikar, ilâve saplari da olabilir Bir metreden fazla yüksekligi vardir Kirmizi çizgili, çiçekleri beyaz yapraklari bulunur Havlıcan çok cazip çiçeklerinin ve kokusunun güzelligi sebebiyle aranan bir bitkidir
Domuz Gribine Karşı Ekinezya çayı
Ekinezya (Koni Çiçeği) (Echinacea purpurea), soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden olup; kuru toprak ve ovalar ile seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir Uygar dünya bu bitkinin iyileştirici özelliklerini Kuzey Amerika yerli halkından (Kızılderililer) öğrenmiştir Onlar bitkinin kökünü ve yapraklarını her tür yaranın tedavisinde, enfeksiyon ve iltihaplanmalarda, zehirli böcek ve yılan sokmasına, boğaz ve diş ağrısına, kabakulak, çiçek hastalığı ve kızamığa karşı başarıyla kullanıyorlardı Bitki Amerika? ya yerleşen ilk göçmenler tarafından da enfeksiyonlara karşı sık olarak kullanılmıştır Bu özel tedavi biçimleri bilimsel araştırmalara konu oldu ve 1950?den beri yapılan araştırmalara göre, bitkide bakteri, mikrop ve virüslere karşı oldukça etkili olan maddelerbulundu Bu maddelerin başlıcaları; echinacoside, poli-sakkaritler (polysaccharides), poli-asetilenler (polyacetylenes), gliko-proteinler (glycoproteins), kafeik asit türevleri (Cichoric Acid), tri-glikosid (triglycoside), betain, seskiterenler (sesguiterpenes), karyofilen (caryophylene) dir Bitki bu maddelere ek olarak bakır ve demir mineralleri ile tanenler, protein, yağ asitleri ve A, C, E vitaminleri de içermektedir Ayrıca bitkinin, etken maddelerinin sinerjik etkisi (birlikte oluşturdukları etki) sayesinde bedenin savunma sistemini (Bağışıklık sistemi) güçlendirerek enfeksiyon tedavilerinde yardım sağladığı da bulundu Bitkinin tedavi alanındaki değeri öncelikle bu iki özelliğinden kaynaklanmakta olup; bu yüzden araştırmaların çoğu bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi üzerine yoğunlaşmıştır Bağışıklık sistemini uyaran en önemli maddeler ise; T-hücrelerinin ( T- Lenfositler) üretimini ve diğer doğal öldürücü hücrelerin etkinliğini arttıran poli-sakkaritler? dir Ayrıca, poli-sakkaritler? in doku yenilenmesini hızlandırdığı ve iltihaplanmaları azalttığı da bilinmektedir Yağda çözünebilen alkilamidler (alkylamides) ve bir kafeik asit glikosidi olan echinacoside maddesi de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunmaktadır İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar; Koni Çiçeği? nin akyuvarların (Beyaz kan hücreleri - Lökosit) sayısını yükselttiği, onların enfeksiyon bölgesine hareketlerini (göçünü) hızlandırdığı ve böylece bakteri, virüs ve diğer yabancı mikro-organizmaların yok edilmesine yardımcı olduğunu göstermiştir Aslında bu bitkiye en duyarlı hücreler; akyuvarlar, T-Lenfositler (Hücresel Antikor), doğal öldürücü hücreler (Natural killer cells) ve makrofajlar? dır Bilindiği gibi makrofajlar; vücudun atık toplayıcıları olup, vücuda giren mikro-organizmaların dokulara yayılmasını önler ve lenf sistemini korur Doğal öldürücü hücreler ise bu adı kanserli veya virüs enfeksiyonlu hücreleri yok ettiği için almıştır (Kronik yorgunluk sendromunda bu hücrelerin aktivitesi düşüktür ) Bu nedenle Koni Çiçeği, kronik yorgunluk sendromunda da fayda sağlayabilmektedir
Kullanildigi yerler: Kurutulmus rizomlari hamur islerinde kullanilir Bu rizomlardan elde edilen yag sari sividir Serinletici olup, kâfur benzeri kokuya sâhiptir Kurutulmus rizomlari ve türevleri acimtrak aromalidir Havlıcan kökü, mesrubatlarda, dondurma, sekerlemeler, tarim ürünleri, çikolata çesitlerinde kullanilabilir Rizomlari ayrica zencefil gibi baharat olarak da kullanilir Tibbî faydasinin çok oldugu bilinmektedir Kaynatilan suyu bir miktar içilirse mîde agrilarina, romatizma ve kulunca iyi gelir Bel gevsekligi, çocuklarin yatagi kirletmesini önler Balgam söktürür, tükürük ifrâzâtini arttirir Agiz kokusunu giderir Mafsal agrilarina ve mîde eksimesine iyi gelir
|