Bitkisel çay nasıl hazırlanır |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bitkisel çay nasıl hazırlanırBitkisel çay nasıl hazırlanır Adaçayı: Güneybatı Anadolu'da ve özellikle Muğla çevresinde "adaçayı" (Salvia triloba) bitkisinin yapraklı dalları çay hazırlamada kullanılıyor Bitkiye ve hazırlanan çaya adaçayıadı veriliyor ![]() Adaçayı, Batı ve Güney Anadolu'daki kahvelerde bildiğimiz çayın yanında yaygın bir şekilde satılıyor Müşteriye iki şekildeservis yapılıyor: Birinde çay gibi demlenip müşteriye böylece veriliyor Ancak tadı biraz acı oluyor Diğerinde ise, küçük birdal çay bardağına konup üzerine kaynar su ilave ediliyor ve bu şekilde servis yapılıyor Yerel halk buna "dallı" adını veriyor![]() Müşteri istediği renk ve koku ortaya çıkınca dalı çıkarıyor ![]() İkinci şekilde hazırlanan adaçayının kokusu daha hafif ve içimi daha hoş oluyor ![]() Yaprakları yüzde üç civarında uçucu yağın yanında flavonoitler ve triterpenik yapıda maddeler taşıyor Koku, taşıdığı uçucuyağda bulunan sineol adlı maddeden ileri geliyor ![]() Soğuk algınlığında terletici, idrar artırıcı olarak da içilebiliyor Yaprakları veya süzen torbayı hafif sarı renk vekoku saldığında çıkarmakta yarar var Çünkü, fazla tutulursaacı maddeler de suya geçiyor ve içimi zorlaşıyor ![]() Adaçayını dal halinde aktarlarda, süzen torbalarda büyük alışveriş merkezlerinde bulmak mümkün ![]() Dağ (yayla) çayı: Anadolu'da çay olarak en çok kullanılan bitki gruplarından biri de Sideritis türleri Bu bitkiler Balıkesirçevresinden Kahramanmaraş'a kadar bütün kıyı şeridinde, İç Batı Anadolu eşiğinde, değişik mahalli isimler verilerek, çay olarak kullanılıyor Sideritis türleri, ülkemizde yaygın olarakgenellikle orman altında veya orman açıklıklarında yetişiyor ![]() Bu türlerden S congesta, yetiştiği yörede kullanıldığı gibi,Ankara ve İstanbul'da da aktarlarda satılıyor Genellikle dağçayı, yayla çayı olarak isimlendirilen bu bitkiden, çay şu şekilde hazırlanıyor: Bir bardak su içine çiçekli küçük bir dal parçası konup bir süre bekleniyor, bardaktaki suyun rengi sarımsı olunca, dal parçası çıkarılıp içiliyor Bu çay, tadıve içimiyle son derece hafif olma özelliği taşıyor Anadolu'daçok sayıda Sideritis türü çay hazırlamak amacı ile kullanılıyor ![]() Sideritis türlerinde yapılan kimyasal çalışmalarda, diterpenoitler, flavonoitler ve az miktarda da uçucu yağ, iridoitler, triterpenik asitler bulunmuş Bu bitki çayı, soğuk algınlığındave idrar artırıcı olarak kullanılıyor ![]() Kekik: Anadolu'da yetişen kekiklerin bir kısmı halk tarafından taze veya kurutulmuş halde çay olarak içiliyor Halk değişik cinslere(Thymus, Origanum, Thymbra, Corydothymus, Satureja) ait çok sayıda bitkiye kekik adı veriyor Bu bitkilerin en önemli ortak özelliği,kuvvetli veya hafif, karakteristik kekik kokusuna sahip olmaları ![]() Kekik, kokusunu, taşıdığı uçucu yağda bulunan karvakrol ve timol adlı maddelerden alıyor İşte bunlar arasında en çokkullanılanları: Zahter: Thymbra spicata' nın kurutulmuş yaprak ve çiçekleri, Güneydoğu Anadolu'da "zater-zahter" adı verilerek çay halinde evlerde ve kahvelerde içiliyor ve özellikle Urfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş çevresinde çay olarak içildiği gibi baharat olarak da yaygın bir şekilde kullanılıyor ![]() Zahter yüzde 1-2 arasında uçucu yağ taşıyor Bu uçucu yağınmühim bir kısmı karvakrol adı verilen bir madde Bu madde suda daçözündüğü için, hazırlanan çayda da bulunuyor Mideağrılarında, soğuk algınlığında, öksürükte kullanılması tavsiye ediliyor ![]() Taş, aş ve limon kekiği: Anadolu'da Origanum vulgare'nin değişik alt türleri bulunuyor Bu bitkiler yetiştikleri bölgelerde çayolarak içilmelerinin yanında değişik rahatsızlıklara karşı halk ilacı olarak da kullanılıyor Bunlardan birinin toprak üstükısımları Isparta civarında Toros dağlarındaki köylerde çay olarak içiliyor Bitkiye de yetiştiği toprak çeşidine vekullanılışına bağlı olarak "taş kekiği" veya " aş kekiği " adı veriliyor Bir başka alt tür ise "güve otu" veya "güvey otu"adı ile çay gibi içiliyor ![]() Anadolu'da köylüler genellikle çevrelerinde yetişen Thymus türlerini toplayarak çay olarak içiyorlar Thymus türleriçoğunlukla karvakrol bulunan bir uçucu yağ taşıdığı için kuvvetli kekik kokusuna sahip ![]() Orta ve Güney Anadolu'da yetişen Thymus spyleus ise, taşıdığı limon kokulu uçucu yağdan dolayı diğer kekiklere benzemiyor ve "limon kekiği" adıyla Beyşehir civarındaki köylerde çay olarak içiliyor ![]() Halk ilacı çaylar: Anadolu'da çok sayıda Thymus ve Origanum türü yetişiyor Thymus türlerinin önemli bir kısmı halk ilacı olarakkullanılıyor Origanum türlerinden ise, halk ilacı ve çay olarakkullanılanları da bulunuyor ![]() Alanya'nın Deretürbenas Yaylası'nda, Origanum saccatum'un toprak üstü kısımları taze iken toplanıp çay olarak içiliyor Bubitkide de karvakrol taşıyan bir uçucu yağ bulunuyor Origanumsaccatum'a dış görünüş olarak çok benzeyen, O spyleum da OrtaAnadolu'da, kurutulduktan sonra çay olarak içiliyor Her ikisinden deiçimi çok hoş çaylar yapılıyor ![]() Yabani nane: Batı Anadolu'da bazı yabani nane (Mentha) türleri de çay gibi içiliyor Bunlardan en ünlüsü, Mentha pulegium Bubitkiye Batı Anadolu'da "filisgin-filiskin" adı veriliyor ve sulak yerlerde bol miktarda yetişiyor Bitki az miktarda (yüzde 0 1-0 2)uçucu yağ taşıyor Bu uçucu yağda yüksek oranda pulegonbulunuyor Bu maddenin kokusu, tıbbi nanede bulunan mentolden dahahafif olduğu için filisginden hazırlanan çayların da kokuları daha hafif ve içimi kolay oluyor ![]() Nane ruhu: Kokusu naneye benzeyen bir başka bitki de Ziziphora tauric ![]() Bu bitki "nane ruhu" diye isimlendiriliyor ve Isparta, Denizli, Aydın civarında çay olarak içiliyor Bu bitkinin uçucu yağı da pulegonbakımından zengin ve içimi hoş ![]() Güney Anadolu'da Stachys lavandulifolia bitkisinin toprak üstü kısımları "tüylü çay" adı altında kullanılıyor Hafif kokusu,taşıdığı uçucu yağdan ileri geliyor
|
|
|
|