06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Deniz börülcesi Deniz Börülcesi (Salicornia europaea), Kurşun otu veya Tuzlu ot ol
Deniz börülcesi
Deniz Börülcesi (Salicornia europaea), Kurşun otu veya Tuzlu ot olarak da bilinir, ıspanakgiller (Amaranthaceae) familyasında bir bitki türü Bu isim altında birbirine çok benzer ve zor ayırdedilir alt türler bulunur
Deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir Türkiye'de Tuz Gölü ve çevresi, Aksaray, Ereğli, Burdur ve Tarsus kıyılarında yetişir
Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama lezzetlidir Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker Haşlanarak salatası yapılır İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir Sarımsak, limon ve zeytinyağı karıştırılarak yapılan sos ile de tüketilir
|
|
|