![]() |
FESLEĞEN ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhan otu, ırıhan, rahan isimli bitki b |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() FESLEĞEN ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhan otu, ırıhan, rahan isimli bitki bFESLEĞEN ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhan otu, ırıhan, rahan isimli bitki bu bitkinin faydaları FESLEĞEN Faydaları ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan isimli bitki bu bitkinin faydaları şunlardır : Yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı, sindirimi uyarıcı özellikleri vardır ![]() şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemlerine iyi gelir ![]() Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk sorunlarına karşı etkili şifalı bitkidir ![]() Epilepsi, migren ve boğmacaya karşı da denenmelidir ![]() Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır ![]() Fesleğen antibakteriyel özelliğe de sahiptir ![]() Yüzün alt kısmı ve boyun bakımında kullanılır ![]() ![]() kısmına yedirilerek sürülür ![]() ![]() Yöresel isimleri:Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan Basilici herba) Eterli yağ :Basilici aetheroleum Çiçeklenme aşamasında yapraklar ve çiçekli bölümler toplanır, gölge ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır ![]() ![]() Ama saksıda yetiştirilen bitkinin taze yaprakları her zaman kullanılabilir ![]() Bileşim: Linalool, ve Methylchavicol içerikli eterli uçucu yağ, Cineol, tanen ve flavonlar ![]() Etkileri: Yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı, sindirimi uyarıcı Kullanım alanları: Fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır ![]() ![]() Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur ![]() ![]() ![]() Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır ![]() ![]() Fesleğenin lezzetli bir baharat olarak her mutfakta bulunması gereği de anımsanmalıdır ![]() Kullanım biçimi: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış fesleğen, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür ![]() ![]() Fesleğen, genellikle tıpta ve aynı zamanda yemeklik maksadıyla da kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Farklı büyüklüklerde birkaç değişik şekilleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Kimyasal Maddeler Fesleğenler, farklı çeşitlerde olduğu gibi kokuları da farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok fesleğeni kokusuyla birbirinden ayıran, oluşumunda yardımcı diğer kimyasal maddeler ve her bir fesleğen türüne özgü olan içeriği : ·cinnamate (tarçınla aynıdır) ·citronellol (citronella, sardunyalar ve güller) ·geraniol (sardunyadaki gibi) ·linalool (bir çiçek kokusu aynı zamanda kişnişteki koku) ·methyl chavicol (tarhunun verdiği koku) ·myrcene (defne ağacı, myrcia) ·pinene ( adı üstünde, kimyasal olarak çam yağının verdiği koku) ·ocimene ·ocimene ·terpineol sağlık sorunları bakımından fesleğen, rezene ve tarhun gibi, diğer aromatik bitkilere benzer ![]() ![]() ![]() ![]() Fesleğen, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ocimum cinsini oluşturan tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türleri ![]() Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır ![]() Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir ![]() ![]() ![]() Fesleğenin yemeklerde kullanımı Kurutulmuş fesleğen Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır ![]() ![]() Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar ![]() |
![]() |
![]() |
|