Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Bunları Biliyor Musunuz ?

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
deyip, geçmeyin, yumurta

Yumurta deyip geçmeyin!

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yumurta deyip geçmeyin!



" Yumurta kabuğunda 17000 adet küçük delik bulunur

" Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş


yumurtadan daha tazedir

" Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz

" Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır

" Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz Ayrıca yumurta sarısı yüksek görünümdedir

" Yumurta hazırlanılan yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada da kullanılabilir Sebzelerin protein miktarı düşüktür Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar

" Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb) protein kalitesini arttırmış oluruz

" Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir

" Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır


YUMURTA PİŞİRİRKEN


" Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra eller, kullanılacak kaplar ve araçlar yıkanmalıdır

" Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır

" Kullanılacak sayı kadar yumurta buzdolabından çıkartılmalıdır

" Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır

" Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır

" Yumurta içeren bütün tarifelere pişirilme işlemi uygulanmalıdır Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır Salmonella enfeksiyonları en çok rastlanılanıdır

" Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller Pişirme ile bu olumsuz etki önlenir

" Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir Örneğin; yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur

" Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.