![]() |
Yumurta deyip geçmeyin! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yumurta deyip geçmeyin!" Yumurta kabuğunda 17 ![]() ![]() " Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir ![]() " Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır ![]() ![]() " Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır ![]() " Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz ![]() ![]() " Yumurta hazırlanılan yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada da kullanılabilir ![]() ![]() ![]() " Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb ![]() ![]() " Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır ![]() ![]() " Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır ![]() YUMURTA PİŞİRİRKEN " Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra eller, kullanılacak kaplar ve araçlar yıkanmalıdır ![]() " Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır ![]() " Kullanılacak sayı kadar yumurta buzdolabından çıkartılmalıdır ![]() " Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır ![]() " Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır ![]() " Yumurta içeren bütün tarifelere pişirilme işlemi uygulanmalıdır ![]() ![]() ![]() " Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller ![]() ![]() " Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir ![]() ![]() " Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|