Ekmeğin Tarihçesi - Ekmeği Kim Buldu |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ekmeğin Tarihçesi - Ekmeği Kim BulduEkmeğin Tarihçesi - Ekmeği Kim Buldu Ekmek, binlerce yıldır insanoğlunun temel gıdası olma özelliğini korumaktadır Günümüzden 9 bin yıl önce, Mezopotamya’da ilkel tahıl ürünlerinin tarımı yapılıyordu Hemen hemen aynı dönemde de Amerika kıtasında, California yöresinde yaşayan yerliler de, ekmeklik un elde edebilmek için bazı ürünleri ekip biçiyorlardı Önceleri tahıl iki düz taş parçası arasında ezilerek un haline getiriliyordu Bu un, suyla karıştırıldıktan sonra açık havada yakılan ateşler üzerine yerleştirilen kızgın taşların üzerinde pişirilerek ekmek haline dönüştürülüyordu Un elde etmek için buğday, arpa, çavdar, mısır ve darıdan yararlanılıyordu Eski Mısırlılardan kalma duvar resimlerinde, taşların arasında tahıl ezerek un elde etmeye çalışan kadınları canlandıran tablolar da vardır O dönemin ekmekleri, oldukça sertti Ancak, yassı somunların askeri kamplara ya da av bölgelerine taşınması da, oldukça kolaydı Günümüze kadar kalabilen ilk ekmek örnekleri, Hindistan’da bulunan çapati ile îskoçya’nın yulaf ekmeğidir Yukarıda bahsettiğimiz ekmek türlerinin hiçbirisinde, maya kullanılmadığından, hepsi de basık ve sertti Mayanın bulunuşu bir rastlantı sonucu oldu MÖ 2000 yılında, Mısırlı bir fırıncı, hazırladığı ekmek hamurlarını güneşin altında unuttu Bu arada hamur mayalanmıştı Fırıncı, unuttuğu hamurlan anımsayıp onları fırına koyunca, pişen ekmeklerin kabardığını gördü Aynı dönemde Mısırlılar, kubbe şeklinde kapalı fırınları yapmayı da başardılar Bu tür fırınlar İçinde, ısı, ekmeğin her tarafından eşit şekilde geçiyor ve böylece daha lezzetli ve kontrollü bir pişirim sağlanıyordu MÖ 1 yy’da Yunanlılar, su değirmenini buldular MS 700 yılında da Araplar, yel değirmenini yaptılar Beyaz undan yapılmış ekmek ise, Avrupa’da un elde etmenin güçlüğü nedeniyle, geniş halk kitlelerinin ulaşamayacağı bir lükstü 1880 yılında İsviçre’de ilk başarılı değirmen yapıldı Bu değirmen, unun rengini karartan kepekleri de eliyordu ve has undan ekmek yapımı yaygınlaştı Günümüzde ise ekmekler, fırınlarda da üretilmekle birlikte, genellikle fabrikalarda pişirilmekte ve içlerine vitamin gibi bazı katkı maddeleri de eklenmektedir |
|