Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Bunları Biliyor Musunuz ?

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
buldu, ekmeği, ekmeğin, tarihcesi

Ekmeğin Tarihçesi - Ekmeği Kim Buldu

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ekmeğin Tarihçesi - Ekmeği Kim Buldu



Ekmeğin Tarihçesi - Ekmeği Kim Buldu

Ekmek, binlerce yıldır insanoğlunun temel gıdası olma özelliğini korumaktadır Günümüzden 9 bin yıl önce, Mezopotamya’da ilkel tahıl ürünlerinin tarımı yapılıyordu Hemen hemen aynı dönemde de Amerika kıtasında, California yöresinde yaşayan yerliler de, ekmeklik un elde edebilmek için bazı ürünleri ekip biçiyorlardı


Önceleri tahıl iki düz taş parçası arasında ezilerek un haline getiriliyordu Bu un, suyla karıştırıldıktan sonra açık havada yakılan ateşler üzerine yerleştirilen kızgın taşların üzerinde pişirilerek ekmek haline dönüştürülüyordu Un elde etmek için buğday, arpa, çavdar, mısır ve darıdan yararlanılıyordu Eski Mısırlılardan kalma duvar resimlerinde, taşların arasında tahıl ezerek un elde etmeye çalışan kadınları canlandıran tablolar da vardır O dönemin ekmekleri, oldukça sertti Ancak, yassı somunların askeri kamplara ya da av bölgelerine taşınması da, oldukça kolaydı Günümüze kadar kalabilen ilk ekmek örnekleri, Hindistan’da bulunan çapati ile îskoçya’nın yulaf ekmeğidir


Yukarıda bahsettiğimiz ekmek türlerinin hiçbirisinde, maya kullanılmadığından, hepsi de basık ve sertti Mayanın bulunuşu bir rastlantı sonucu oldu MÖ 2000 yılında, Mısırlı bir fırıncı, hazırladığı ekmek hamurlarını güneşin altında unuttu Bu arada hamur mayalanmıştı Fırıncı, unuttuğu hamurlan anımsayıp onları fırına koyunca, pişen ekmeklerin
kabardığını gördü Aynı dönemde Mısırlılar, kubbe şeklinde kapalı fırınları yapmayı da başardılar Bu tür fırınlar İçinde, ısı, ekmeğin her tarafından eşit şekilde geçiyor ve böylece daha lezzetli ve kontrollü bir pişirim sağlanıyordu


MÖ 1 yy’da Yunanlılar, su değirmenini buldular MS 700 yılında da Araplar, yel değirmenini yaptılar Beyaz undan yapılmış ekmek ise, Avrupa’da un elde etmenin güçlüğü nedeniyle, geniş halk kitlelerinin ulaşamayacağı bir lükstü 1880 yılında İsviçre’de ilk başarılı değirmen yapıldı Bu değirmen, unun rengini karartan kepekleri de eliyordu ve has undan ekmek yapımı yaygınlaştı


Günümüzde ise ekmekler, fırınlarda da üretilmekle birlikte, genellikle fabrikalarda pişirilmekte ve içlerine vitamin gibi bazı katkı maddeleri de eklenmektedir




Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.