Ayran Nedir - Ayran Nasıl Yapılır - Ayranın Kim Buldu |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayran Nedir - Ayran Nasıl Yapılır - Ayranın Kim BulduAyran Nedir - Ayran Nasıl Yapılır - Ayranın Kim Buldu Ayran Nedir? Yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek Ayran, Türk mutfağı?na ait en yaygın içecektir En çok görüldüğü yer Türkiye?dir Bunun yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır[1] Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır Daha lezzetli olması için, su yerine süt de katılabilir Az ölçüde tuz da eklenebilir Türkler?in geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir Ayranı kim buldu? MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su ekledi Böylece tesadüfen ayran ortaya çıktıAyran Türkiye?nin yanı sıra Balkan ve Asya ülkelerinde de içiliyor Ayranın yararları nedir? Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi?nden Prof Dr Ziya Mocan ayranın faydalarını şöyle sıralıyor: ?Ayran yoğurt bazlı olduğu için içinde bakteri üremez, ayrandan zehirlenme olmaz İçinde katkı maddesi yoktur Antibakteriyel, bakterilerin içeride üremesine engel olur, mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bakterileri temizler Bu nedenle antioksidan etkisi vardır Zehirlenmelerde ayran kullanılır Besleyicidir, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir? |
|