Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
cin, kültürü, mutfağı, yemek

Çin Yemek Kültürü - Çin Mutfağı

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çin Yemek Kültürü - Çin Mutfağı



ÇİN MUTFAĞI


Dünyada en çok beğenilen mutfakların başında gelen Çin Mutfağı bölgelerine göre birbirinden farklılık gösterir

Çinlilerin kendilerine özgü yemek pişirme, hazırlama ve servis yapma yöntemleri vardır Kızartma ve buharda pişirme en çok kullanılan yöntemlerdir En büyük özelliği yemeklerin çabuk pişirinmesidirÇok yüksek ateşte ve Wok denilen tavalarda pişirilir Çin yemekleri genellikle lokma büyüklüğündedir Yemek çabuk pişirildiği için besin değerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalır

Çok çeşitli baharat ve soslarla değişik ve hoş aromalı tatlar yaratılır Yemeklerde soya yağı kullanıldığı ve genelde sebze ağırlıklı olduğu için salığa en faydalı mutfaklardan biridir

Tatlı çeşitleri de oldukça fazladır Tatlılar alışık olduğunuz gibi değil, meyveyle hazırlanmış hafif tatlılar şeklindedir

Çin mutfağında ekmek yoktur, ekmek yerine yemeklere buharda pişmiş pirinç eşlik eder Yemek süresince genellikle çay içilir Önemli yemek davetlerinde ise pirinç şarabı sunulur
Çin Yemekleri Çiğ Balık (Sashimi) Çin Salatası Çin Usulü Sazan Balığı Etli Pırasa Kelebek karides Pirinç Mücveri Karides


Çiğ Balık

Çin Salatası


Çin Usulu Sazan
Balığı

Çin Usulü Pirinç
Mücveri


Etli Pırasa


Kelebek Karides


Karides



Alıntı Yaparak Cevapla

Çin Yemek Kültürü - Çin Mutfağı

Eski 06-24-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çin Yemek Kültürü - Çin Mutfağı



Çin Yemek Kültürü - Çin Mutfağı

Çin mutfağı başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere Tayvan, Singapur, Malezya, EndonezyaUzakdoğu ülkelerinden kaynaklanan ve Çin lokantaları sayesinde dünyanın birçok yörelerinde geniş bir biçimde tanınan bir mutfaktır Çeşit bakımından dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Çin mutfağı Uzakdoğu'da bile Çinlilerin yaşadığı her bölgede büyük farklılıklar gösterir Ayrıca Uzakdoğu dışındaki Çin lokantalarında hazırlanan yemekler bulundukları ülkelerin kültürlerine uyarlandıkları için Uzakdoğu'dan çok farklı malzemeler kullanırlar ve farklı lezzetler sunarlar Bunlara rağmen Çin mutfağı bazı ortak özelliklerden yoksun değildir Sebze ağırlıklı yemekler, yemeklerin wok adı verilen çukur tavalarda pişirilmesi ve yemeklerin sofralarda yemek çubuklarıyla yenmesi Çin mutfağının en çarpıcı özellikleri arasındadır




Çin mutfağında kullanılmayan malzeme hemen hemen yok gibidir Ancak dünyanın diğer mutfaklarında kullanılan malzemelerin yanısıra Çin mutfağının kendine özgün bazı malzemeleri mevcuttur Bu malzemeler arasında soya fasulyesi ve soya fasulyesinden türeyen malzemeler özel bir önem taşır Bunların arasında soya sosu, soya sütü, fasulye filizi ve tofu yer alır Soya sosu soya fasulyesinin su, tuz ve tahıllarla birlikte fermentasyona uğratılması sonucu elde edilen bir sostur ve Çin mutfağında yaygın olarak kullanılır Soya sütü ise kuru soya fasulyesinin suyla birlikte öğütülmesi sonucu elde edilen yüksek proteinli bir içecektir Fasulye filizi fasulye tanelerinin yeni filizlenmiş şeklidir Tofu ise soya sütünün aynen lor peyniri gibi koagülasyona (ısıtma ve çökeltme) uğratılması sonucu elde edilen yumuşak ve katı bir yiyecek maddesidir


Çin mutfağında pilavlar ve pirinçten türeyen malzemeler de özel bir önem taşır Ekmek Çin mutfağında fazla rağbet göremeyen bir maddedir Pilavlar ekmek yerine doyurucu madde olarak kullanılır Ayrıca pirinçten yapılan pirinç unu makarnası (沙河粉) ve pirinç şarabı da yemeklerde yaygın olarak kullanılır Undan yapılan yiyecekler arasında Çin mantısı (馄饨 ) ve Çin böreği (蛋卷) yer almaktadır



Çin mutfağının kendine has birçok sebzesi mevcuttur Bunların arasında körpe mısır koçanı, Çin lahanası (Brassica rapa chinensis), çeşitli mantar çeşitleri, Çin brokolisi (Kai-lan), körpe bambu çubukları, Çin su kestanesi (Eleocharis dulcis), su teresi (Rorippa nasturtium-**uaticum) gibi sebzeler vardır
Çin mutfağı sebze ağırlıklıdır ama etler de az miktarda da olsa kullanılır Etler arasında en yaygın kullanılan etler domuz eti ve tavuk etidir Ayrıca 13 yüzyıldan bu yana Pekin civarında hazırlanmakta olan Pekin Ördeği (北京烤鴨) Çin Halk Cumhuriyeti'nin milli yemeği olarak kabul edilmektedir Çin'in Kanton bölgesi ise denize yakınlığı nedeniyle balık eti ve su ürünlerine (özellikle karides ve midye) önem verir Ayrıca özellikle Uzakdoğu dışındaki ülkelerde bulunan Çin lokantalarında dana eti ve hatta koyun etiyle yapılan yemekler oldukça yaygındır

Yemeklerin hazırlanması ve servisi




Çin mutfağında sebze, makarna ve etlerin pişirilmesinde en sık kullanılan yöntem yüksek ateşle yağda kavrulma yöntemidir Yemek malzemeleri kavrulmadan önce hem pişmeyi çabuklaştırmak, hem de sofrada yemek çubuklarıyla yenmeyi kolaylaştırmak amacıyla lokma büyüklüğünde parçalar halinde kesilir Malzemeler wok adı verilen orta bölümü çukur bir tavada kızgın yağda pişirilir Yüksek sıcaktaki yağ yemek malzemelerinin içindeki şekerlerin karamelleşmesine yol açarak lezzeti arttırır Ancak kavrulan sebzelerin tamamıyla yumuşamasına izin verilmez, dış kısmı kızarmış sebzelerin iç kısmı genellikle diri bırakılır Böylece hazırlanan sebzelerin vitamin ve diğer besleyici maddeler açısından daha zengin olduğuna inanılmaktadır Derin yağda kızartma yöntemi de zaman zaman özellikle Çin böreği ve etlerin ve su ürünlerinin hamura bulandıktan sonra kızartılması için kullanılır



Çin mutfağında kullanılan diğer bir yaygın yöntem ise buğulamadır Buğulama kapları geleneksel olarak bambudan yapılır Ancak günümüzde kullanışlılık açısından paslanmaz çelik kaplar da yaygınlaşmıştır Buğulama yöntemi özellikle sebze, balık eti ve Çin mantısının hazırlanmasında kullanılır Buğulama kabı iki kısımdan oluşur Alttaki kapta su kaynatılır Üstteki kapa konan malzemeler alt kaptan yükselen ve delikler aracılığıyla üst kapa geçen buharlar aracılığıyla pişirilir







Çorbalar dışındaki bütün Çin yemekleri geleneksel olarak yemek çubukları yardımıyla yenir Çatal be bıçak kullanılmaz Çin yemekleri yemek çubuklarıyla yenmeyi kolaylaştıracak şekilde lokma büyüklüğünde parçalar halinde hazırlanır İki çubuk parmaklar arasında bir V harfi oluşturacak şekilde tutulur ve yemek parçalarının ağıza ***ürülmesini sağlar Çin yemekleri genellikle fazla sulu olarak yapılmaz Yemeklerin sosu pilav tarafından emdirilerek tüketilir Çorbaların yenmesinde ise Çin motifleriyle süslenmiş geniş hacimli ve kısa saplı kaşıklar kullanılır İçinde katı parçalar bulunan çorbaların tüketilmesinde yemek çubuklarından da yararlanılır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.