Türkiye'nin Yemek Kültürü - Türk Mutfağı |
06-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye'nin Yemek Kültürü - Türk MutfağıTürkiyenin Yemek Kültürü - Türk Mutfağı Türk mutfağı, Osmanlı'nın mutfağını miras almaktadır Osmanlı muftağı da Türki, Arap, Yunan, Ermenistan ve Pers mutfaklarının birleşimi ve saflaştırılması olarak tanımlanabilir Türk mutfağı ayrıca Batı Avrupa mutfağından olduğu kadar bu mutfaklardan ve diğer komşu mutfaklardan etkilendi Osmanlılar, Orta Asya'dan Yoğurt gibi geleneksel Türki unsurları, kendi ülkelerindeki çeşitli yemek pişirme geleneklerini ile etkilendikleri Orta Doğu mutfağıyla birleştirdiler Osmanlı İmparatorluğu, gerçekten koskocaman bir teknik özellik dizisi yarattı Bu durum Osmanlı İmparatorluğu'nun Osmanlı yemeklerinden küçük parçalar ve örnekler içerdiği çeşitli bölgelerinde gözlemlenebilir Türk kahvesi Tamamı alındığında, Türk mutfağı homojen değildir Bir taraftan ortak Türk yemekleri ülkenin boydan boya ucunda bulunabilirken, ayrıca bölgeye özgü yemekler de vardır KaradenizUrfa, Gaziantep ve Adana kebapları, mezeleri ve hamurişine dayalı tatlıları;baklava, kadayıf ve künefe ile Özellikle Türkiye'nin batı kısmında zeytin ağacı bolbol yetiştirilir Zeytin yağı, yağlar içinde pişirme işlerinde en çok kullanılandır Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz BölgesiAkdeniz Bölgesi temel özelliklerini gösterir Orta Anadolu, kendine özgü keşkek (kashkak), mantı (özellikle Kayseri) ve gözleme gibi hamurlu yemekleriyle meşhurdur |
|