|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
arkadaşlariyla, ederken, genç, girerler, huzura, sohbet, ömer |
![]() |
Hz. Ömer arkadaşlariyla sohbet ederken, huzura üç genç girerler... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz. Ömer arkadaşlariyla sohbet ederken, huzura üç genç girerler..."MERHAMETLİ İNSAN KALMADI" Demeyesiniz Diye ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() -"Ey halife, bu aramizdaki arkadaş bizim babamizi öldürdü ![]() lütfen yerine getirin ![]() Bu söz üzerine Hz ![]() - Söyledikleri doğru mu diye sorar, Suçlanan genç der ki : -Evet doğru ![]() Bu söz üzerine Hz Ömer; -Anlat bakalim nasil oldu diye sorar: Bunun üzerine genç anlatmaya başlar, der ki : -"Ben bulundugum kasabada hali vakti yerinde olan bir insanim ailemle beraber gezmeye çiktik, kader bizi arkadaslarin bulundugu yere getirdi ![]() Afedersiniz hayvanlarimin arasinda bir güzel atim var ki dönen bir defa daha bakiyor, hayvana ne yaptiysam bu arkadaslarin bahçesinden meyva koparmasina engel olamadim, arkadaslarin babasi içerden hisimla çikti , atima bir taş, atti atim oracikta öldü ![]() de bir tas attim, babasi öldü ![]() ![]() Bu söz üzerine Hz Ömer: -"Söyleyecek bir sey yok, bu suçun cezasi idam ![]() ettin" dedi ![]() Bu sözden sonra delikanli söz alarak -"Efendim bir özrüm var" diyerek konusmaya basladi - "Ben memleketinde zengin bir insanim, babam rahmetli olmadan bana epey bir altin birakti ![]() kaldim ![]() Allah(cc) indinde sorumlu olursunuz, bana üç gün izin verirseniz ben emaneti kardesime teslim eder gelirim, bu üç gün içinde yerime birini bulurum" der ![]() Hz ![]() -"Bu topluluga yabanci birisin, senin yerine kim kalir ki?!" Sözün burasinda genç adam ortama bir göz atar, der ki: - "Bu zat benim yerime kalir ![]() ![]() iyi arkadaşarindan daha yaşarken cennetle müjdelenen Amr Ibni As' dan başkasi değildir ![]() ![]() - "Ey Amr, delikanliyi duydun" der ![]() -"Evet, ben kefilim" der ve genç adam serbest birakilir ![]() Üçüncü günün sonunda vakit dolmak üzere ama gençten bir haber yoktur ![]() Medine'nin ileri gelenleri Hz ![]() dolayisiyla Amr Ibni As'a verilecek idam yerine maktülün diyetini vermeyi teklif ederler, fakat gençler razi olmaz ve "babamizin kani yerde kalsin istemiyoruz" derler ![]() Hz ![]() "Bu kefil babam olsa farketmez cezayi infaz ederim ![]() Hz Amr Ibni As ise tam bir teslimiyet içerisinde der ki : -"Biz de sözümün arkasindayiz ![]() Bu arada kalabalikta bir dalgalanma olur ve insanlarin arasindan genç görünür ![]() ![]() nedenin vardi neden geldin?" Genç vakurla basini kaldirir ve "AHDE VEFASIZLIK ETTI" demeyesiniz diye geldim der ![]() Hz ![]() -"Ey Amr, sen bu delikanliyi tanimiyorsun nasil oldu onun yerine kefil oldun" ![]() Amr Ibni As Allah kendisinden ebediyyen razi olsun, vakurla kanimizi donduracak bir cevap verir, -"Bu kadar insanin içerisinden beni seçti ![]() ![]() Sira gençlere gelir, derler ki : -"Biz bu davadan vazgeçiyoruz ![]() Bu sözün üzerine Hz Ömer : -"Ne oldu, biraz evvel "babamizin kani yerde kalmasin" diyordunuz ne oldu da vaz geçiyorsunuz?" der ![]() Gençlerin cevabi da dehsetlidir : -"MERHAMETLI INSAN KALMADI" DEMEYESINIZ DIYE ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|