![]() |
İranın Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İranın YemekleriHOREŞ BADEMCAN 1 kg kemiksiz kuzu eti (kol yada buttan 5 cm'lik parçalara kesilmiş) 2 küçük patlıcan 2+1/2 tatlı kaşığı tuz 100 gr (1/2 su bardağı) + 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 orta boy soğan (ince doğranmış) 2 büyük domates (kabukları soyulup, çekirdekleri ayıklanmış ve doğranmış) 2 çorba kaşığı domates salçası 3 çorba kaşığı limon suyu 1 çay kaşığı hindistancevizi rendesi 1 çay kaşığı karabiber 350 gr (1+3/4 su bardağı) su Patlıcarnlan dilimleyip süzgece koyarak üstlerine 2 tatlı kaşığı tuz serptikten sonra, 30 dakika sularını salmalarını bekleyiniz ![]() ![]() Büyük bir tavada, 2 çorba kaşığı zeytinyağı kızdırıp kuzu etlerini ara sıra çevirerek 5 dakika, etlerin her yanları hafifçe kızarana kadar, kavurunuz ![]() ![]() Soğanları tavaya koyup 5-6 dakika, renkleri hafifçe pembeleşene kadar kavurunuz ![]() ![]() Ateşin altını açıp devamlı karıştırarak suyu ve kalan 1/2 tatlı kaşığı tuzu katınız ![]() ![]() Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız ![]() Tavayı çalkalayıp kurulayarak kalan 1/2 su bardağı zeytinyağı içine koyunuz ![]() ![]() Bir delikli kepçeyle patlıcanları çıkarıp fazla yağlarını kağıt peçete üstünde süzdürünüz ![]() ![]() ![]() Güveci fırına sürüp 1 saat, etler yumuşayıncaya kadar pişiriniz ![]() ![]() Not: Çok lezzetli bir kuzu güveci olan horeş bademcan, domates, patlıcan ve baharatla hazırlanmış bir İran yemeğidir; tereyağlı pilav üstünde servis edilir ![]() KUZU ETLİ ÇİLAV 1 kg kemiksiz kuzu budu (kuşbaşı doğranmış) 4 çorba kaşığı rafine yağ 2 soğan (dilimlenmiş) 1+1/2 su bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 kahve kaşığı tarçın 1 çay kaşığı karabiber 2+1/2 su bardağı pirinç (yıkanıp, 30 dakika ıslatümış ve süzülmüş) 500 gr taze bakla 90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş) 3 çorba kaşığı dereotu (doğranmış) Rafine yağı büyük bir tencerede orta ateşte ısıtınız ![]() ![]() Soğanları tencereye koyup ara sıra karıştırarak 10 dakika pembeleşinceye kadar kavurunuz ![]() Etleri tekrar tencereye koyup tuzun yarısını, tarçını, biberi ve suyu da koyup karıştırınız ![]() ![]() Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız ![]() Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız ![]() Çilavı için büyükçe bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup harlı yüksek ateşte kaynatınız ![]() ![]() ![]() Tereyağı tencereye koyup pirincin, baklanın ve dereotunun yarısını sırayla katınız ![]() ![]() ![]() Tencereyi harlı ateşte bir taşım kaynatınız ![]() ![]() ![]() Not: Dereotu; İran yemeklerinde çok kullanılır ve bu kuzulu çilava da lezzet katar ![]() ![]() İRAN PİLAVI Malzeme: 3 su bardağı basmati pirinç 2 adet patates 1 tatlı kaşığı Tuz 100 gram Teremyağ 5 su bardağı su Pilav makinesinin iç haznesini tereyağı ile yağlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACEM TAVUĞU 4 adet yumurta 1 çorba kaşığı tereyağı 1 su bardağı pirinç 1,5 su bardağı su 1 adet tavuk göğsü 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık Tuz Karabiber Maydanoz Süslemek için: Haşlanmış bezelye Yumurtaları tek tek çırparak, çok az yağ konulmuş yapışmaz yüzeyli tavada omlet yapın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|