Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
fransa, genel, nın, özellikleri

Fransa Nın Genel Özellikleri

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Fransa Nın Genel Özellikleri



Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, Monako, Andorra ve İspanya ile komşu olan Fransa, Avrupa Birliği'nin kurucu üyesidir

Genellikle yazları ılıman ve kışları serin, Akdeniz sahiline bakan yerlerde sıcak yazlar ve ılıman kışlar, ülkenin kuzeyine doğru soğuk ve kuru bir hava hakimdir

Fransa, tarihi hazinelerinin yanı sıra başkent Paris'in bulvarları, güneşin aydınlattığı bağları, plajları, nostaljik köyleri, lezzetli mutfağı ve yeşil alanlara sahip bölgeleri ile ünlüdür Disneyland Paris, ülkenin en çok ziyaretçi çeken noktalarından biridir

Paris'in Notre Dame Katedrali diğer bir cazibe merkezidir Fransa alternatifi bol bir turizm merkezidir Alpler'de yazın üzüm toplayın, kışın kış sporlarının tadına varın Pyrenees'de yamaç paraşütünün heyecanını, Korsika'nın berrak sularında yüzmenin keyfini yaşayın

Fransa, dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesidir Dünyada turizm geliri en yüksek olan üçüncü büyük ülkedir Avrupa Birliği'nin ve Birleşmiş Milletler'in kurucu üyelerinden biridir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden biridir


Konum: Batı Avrupa'da, kuzeyde Lüksemburg, Belçika ve Marş Denizi, batıda Atlas Okyanusu ve Biskay Körfezi, güneyde İspanya ve Akdeniz, doğuda da İtalya, İsviçre ve Almanya ile çevrilidir

Coğrafi konumu: 46 00 Kuzey enlemi, 2 00 Doğu boylamı

Haritadaki konumu: Avrupa

Yüzölçümü: 547,030 km²

Sınırları: toplam: 2,889 km

sınır komşuları: Andora 566 km, Belçika 620 km, Almanya 451 km, İtalya 488 km, Lüksemburg 73 km, Monako 44 km, İspanya 623 km, İsviçre 573 km

Sahil şeridi: 3,427 km

İklimi: Ilıman bir iklim görülür Ülkenin kuzeyinde kışları soğuk, yazları yağmurlu geçer Güneyde ise Akdeniz iklimi hakimdir
Arazi yapısı: Plato görünümlü masifleri oluşturan yaşlı dağ kalıntıları; kuzey ve batıdaki tortul ovalar; güney ve güneydoğudaki genç dağlar ile bunların arasında uzanan dar ovalar

Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Rhone Nehri deltası -2 m

en yüksek noktası: Blanc tepesi 4,807 m

Doğal kaynakları: Kömür, demir, boksit, çinko, potas, kereste, balık

Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %3346

sürekli ekinler: % 203

Sulanan arazi: 26,000 km² (2003 verileri)

Doğal afetler: Su baskınları, çığ düşmeleri

Ülke Mutfağı:

Fransız Mutfağı, dünyanın en ünlü ve zengin mutfaklarından biridir Mutfağın zenginliği bölgelere göre farklılık gösteren iklim nedeni ile sahip olduğu sebze, meyve, av ve yetiştirme hayvanlarının çeşitliliğinden olduğu kadar, yemeklerin hazırlanışı, pişirme teknikleri, özellikle de süt, krem, şarap, baharat, çeşitli taze ve kuru ot kullanımından da kaynaklanır

Fransız Mutfağı genelde et ve sebze ağırlıklı bir mutfaktır 1962 yılında Katolik kilisesindeki modernleşme hareketi ile birlikte balık da bu mutfakta ağırlıklı bir yere sahip olmuş ve Fransız damak tadına uygun metotlarla pişirilerek mutfaktaki saygın yerini almıştır Ayrıca deniz ürünleri de Fransız Mutfağı'nın en gözde giriş yemeklerindendir

Kırmızı ve beyaz etler genellikle beyaz ve kırmızı soslu olarak, özellikle beyaz ve kırmızı şarap kullanılarak pişirilir Eğer et fırında veya tava ve tencerede kızartılmışsa, yanında genellikle nefis bir sos ile servis yapılır Sebzeler ise haşlanmış olarak, ya tereyağı veya çeşitli soslarla, ya da gratine veya glase edilerek servis yapılır

Fransız Mutfağı denilince, dünyaca ünlü ve hemen her mutfakta yerini alınış Amerikalıların "French fry" dedikleri patates kızartması ile giriş yemeği veya tatlı olarak hazırlanabilen sufleleri de unutmamak gerekir

Tatlılar da Fransız Mutfağında çok önemli bir yer tutar Meyveli tartlar, kremalı pastalar, baba tatlıları, muslar, çikolata soslu meyveler ve tabii sufleler Peynir Fransız Mutfağının sihirli kelimesidir 11 ayrı bölgede en az 350 çeşit peynir üreten Fransızlar öğle ve akşam yemeklerinin sonunda mutlaka peynir yerler Çiğ veya pişmiş olarak yapılan bu peynirler inek, koyun ve keçi sütlerinden hazırlanır Bazı Fransız peynirleri bozulacağı için üretildiği bölge dışına taşınamaz

Fransa'nın gastronomiyle ilgili diğer bir ayrıcalığı da alkollü içkileridir Tabii bu içkiler içinde en önde gelenler kırmızı ve beyaz şaraplar, şampanyalar, konyaklar ve eau de vie denilen meyve alkolleri ile likörlerdir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.