![]() |
Dini Hikayeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dini HikayelerBir hikmeti vardır Adamın biri bir pislik böceği görür " Bu yaradılışı çirkin pis kokulu bir yaratıktır ![]() ![]() Aradan zaman geçer, adamın yüzünde bir çıban çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yolcu bir pislik böceğinin getirilmesini ister ![]() ![]() - Adamın isteğini yerine getirin, ne diyorsa yapın ![]() Yolcu getirilen böceği yakar ve külünüyaranın üzerine serper ve yara Allah'ın hikmetiyle iyileşir ![]() - Unutmayın ! Allah'u Teala'nın yarattıklarının, yaratılışında bir hikmet vardır, bir derde deva vardır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dini Hikayeler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dini HikayelerNasıl yaşarsak, Rabbimize öyle kavuşuruz İstikamet, Müslümanın en önemli özelliğidir ![]() O, hayatını en iyi şekilde yaşamaya çalışır ![]() Başına bir felaket geldiğinde yolundan şaşmaz ![]() Kalbi daima ötelere açıktır ![]() Mirac Kandili’ydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağrıları çok şiddetliydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kum saatinin son zerreleri hükmündeki, ömrünün son saatlerinde, can emanetini ne vakit teslim edeceğini bilemeden, bir teselli olur ümidiyle “Bana Bediüzzaman Hazretleri’nin ‘Hastalar Risalesi’ni okuyun’ demişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık ağrıları iğneler de dindirmeyince anesteziye başvurdu doktorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dakikalar adeta ötelere müştaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve ertesi gün, tam Cuma vakti… Kıpırdanan dudaklarına eğildiğimizde Yasin-i Şerif’i okuduğunu duyduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi sayısını bilemeyeceğim kadar insan onun ardından hatimler indiriyor, Yasinler okuyor, dualar ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu cevap cümlelerini duyunca, konuştuğu her söz hak ve hakikat olan Sevgili Peygamberimiz’in (sas) şu Hadis-i Şerif’ini hatırlamamak mümkün değil: “Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz; nasıl ölürseniz öyle haşrolursunuz ![]() __________________ "Mezardakilerin Pişman Olduğu Şeyler için, Dünyadakiler Birbirini Yiyor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dini Hikayeler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dini HikayelerAzrail'in Acıdığı Bebek Azrail'in Acıdığı Bebek! Allah (c ![]() ![]() -Ey Azrail ![]() ![]() ![]() -Ya Rabbi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Yalnız bir kere oldu bu iş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Hiç de iyi etmedin ya Azrail! dedi büyük idarecinin seslenişi, ve şöyle devam ederek büyük meleğe ihtarda bulundu: -İşte o senin acıdığın ve öldürmediğin mini mini yavru, sonra benimle şirk koşan bir "Nemrud" oldu ![]() ![]() ![]() <!-- / message --><!-- sig --> |
![]() |
![]() |
![]() |
Dini Hikayeler |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dini HikayelerUhud'da Peygamberimiz'in Ubeyy ibn-i Halef'i Öldürmesi Ubeyy ibn-i Halef, Mekke'de Peygamberimize rastladıkça; "Yâ Muhammed! Benim bir atım var, her gün ona 16 ölçek darı yediriyorum, bir gün gelir onun üzerine biner seni öldürürüm!" diyordu ![]() Peygamber Efendimiz de; "Belli olmaz, belki İnşaallah ben seni öldürürüm!" buyururmuştu ![]() Ubeyy ibn-i Halef Uhud'da, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Uhud'da çarpışırken arkasına dönüp bakmıyor, Sahabîlerine; "Ubeyy ibn-i Halef'in arkamdan gelmesinden korkarım ![]() ![]() Peygamberimiz Şı'ba geldiği sırada Ubeyy'ibn-i Halef'in atını gördü ve onu tanıdı ![]() ![]() Peygamberimiz'in yanında bulunan Sahabîleri; "Yâ Rasûlallâh! İçimizden birisi ona karşı koysa, saldırsa olmaz mı?" dediler ![]() Peygamber Efendimiz; "Bırakınız, gelsin o!" dedi ![]() Ubeyy'ibn-i Halef, Peygamberimiz'in yanına kadar geldi ![]() ![]() Peygamberimiz; "Geri durunuz" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz davranınca Ubeyy'ibn-i Halef dönüp kaçmağa başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun için Übeyy; "Vallâhi Muhammed beni öldürdü!" dedi ![]() Arkadaşları; "And olsunki, sen aklını kaybetmişsin! Sendeki yaranın hiç ehemmiyeti yok!" dediler ![]() Ubeyy ibn-i Halef ise; "O bana Mekke'de «Seni ben öldüreceğim» demişti, Vallâhi O benim üzerime tükürse yine beni öldürür!" dedi ![]() Ubeyy'ibn-i Halef bir gün veya bir günün bir kısmı geçtikten sonra, Mekke'ye 6 mil uzaklıkta bulunan Selef'e gelince öldü ![]() ![]() Ayrıca Peygamber Efendimiz, kılıncını parlata parlata yürüyen bir müşriki yaya olarak karşılayıp; "En'en-Nebiyyü lâ kizib, En'ebnü Abdülmuttalib lâ kizib ![]() ![]() Sahâbenin büyükleri, Allah Rasûlü'nün etrafında toplandılar ve O'nu düşmandan korumak için beraberce dağa çıktılar |
![]() |
![]() |
![]() |
Dini Hikayeler |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dini HikayelerŞeytani İmtahana Çeken MÜmİn İlk zamanlarda lanetlik şeytan insanlar arasında öz çehresiyle serbestçe dolaşabiliyordu ![]() Bir gün gerçek mü'minlerden biri yanına yaklaşarak şeytanı denemek istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra da kendisi gibi olabilmenin yolunu şöyle gösterdi: "İlk işin namazı terk etmek olacak ![]() ![]() Bütün bunları can kulağıyla dinlemiş görünen mü'min ortaya atılarak, "Ey Şeytan!" dedi ![]() ![]() ![]() Birden oltaya düşürülerek kandırma ve avlama usulleri meydana çıkarılmak istendiğini anlayan Şeytan başına kaynamış su dökülmüş gibi şaşırıp kaldı ![]() "Şimdiye kadar senden başka kimse beni tuzağa düşürüp de insanları nasıl kandırıp avladığımın usullerini öğrenememiştir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dini Hikayeler |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dini HikayelerAğlayan çocuk Hazret-i Ömer'in Halifeliği (Devlet Başkanlığı) zamanıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() < - Ey Avfın oğlu! Gel, seninle bu gece misafirimiz olan kervanı bekleyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O sırada yakındaki bir evden çocuk ağlaması işitildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sen ne biçim anasın! Bütün gece evlâdını ağlattın ![]() ![]() - Halimi anlamadan niçin beni azarlıyorsun? Hazret-i Ömer, kendini tanıtmadan sordu: - Haline ne olmuş? - Çocuğu sütten kesmiştim ![]() ![]() - Sütün yoksa başka şeyler yedirseydin ![]() - Evde onun yiyeceği birşey yok ki, biz çok fakiriz ![]() ![]() ![]() - Çocuğun kaç yaşında? - Daha yaşını doldurmadı ![]() ![]() - Peki niçin bu kadar küçük bir yavruyu sütten kestin? Kadıncağız içini çekti: - Halifemiz Hazret-i Ömer'e Cenâb'ı Hak insaflar versin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sizin Ömer'inize yazıklar olsun! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hangi Müslümanın oğlu veya kızı dünyaya gelirse, hemen Halifeye bildirsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu yemek neredendir? - Efendim, kesilmesini emir buyurduğunuz deveden size düşen paydır ![]() ![]() ![]() - Devenin iyi yerlerini kendisi yiyip, artanı fakirlere vermek çok kötü bir şeydir,dedi ![]() ![]() ![]() ''Hazret-i Ömerin adâleti, kendinden önce ve sonrakilerden daha büyüktür'' ![]() <!-- / message --> |
![]() |
![]() |
![]() |
Dini Hikayeler |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dini HikayelerZarİf Bİr DİnÎ HİkÂye Allah'ın emrettiği şekilde davranıp iyi bir kul olarak yaşayanlar cennetle mükâfatlanacak, kötüler ise cehennemde yaptıklarının cezasını görecek ![]() ![]() Bir de iyilik ve ibadetleri, cehennemden korktuğundan, ya sonunda cenneti kazanmayı umduğundan yapmak meselesi var ![]() ![]() ![]() l ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() ![]() Bu zümre: “İlâhî! Maksudumuz sensin, biz sadece senin rızânı istiyoruz ![]() ![]() 713-803 yılları arasında Basra'da yaşamış olan meşhur kadın velî Râbia-ı Adeviye de şöyle dua edermiş: “Rabbim! Eğer sana, cehennemden korktuğumdan tapıyorsam beni oraya at ve yak; eğer cennet umuduyla tapıyorsam bana orayı haram eyle ![]() ![]() ![]() ![]() Edebiyat ve Tasavvuf kitaplarında bu hasbî, ard-düşüncesiz, saf tanrı aşkını anlatan güzel pasajlar bulunmaktadır ![]() ![]() “Hikâye edilir ki Harun er-Reşid, köle, cariye ve hizmetçilerine her yıl çeşitli hediyeler dağıtırdı ![]() ![]() —Herbiriniz, beğendiği şey üzerine elini koysun, ben bunu istiyorum desin, diye emretti ![]() ![]() ![]() — Ne yapıyorsun? dedi ![]() Cariye : —Siz, herkes sevdiği şey üzerine elini koysun, buyurmuştunuz; ben ise sizin mübarek başınızı sevmekteyim, diye cevap verince Harun er-Reşid çok duygulandı ve: — Madem ki sen de beni tercih ettin, o halde ben de, malım, mülküm de senindir, dedi ![]() ![]() ![]() Ey mü'min! Sen de bu dünyanın fani lezzetlerine kapılmaz, gönlünü samimi olarak Allah-u Teàlâ'ya bağlarsan, her şey senin kulun kölen olur, ahirette de Tanrı'nın cemalini müşahedeye erersin, inşâallah ![]() |
![]() |
![]() |
|