Delinin Veliye Tavsiyesi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Delinin Veliye TavsiyesiDelinin Veliye Tavsiyesi Bayezid-i Bestamî hazretleri Büyük velilerden Bir gün tımarhanenin önünden geçiyor Tımarhane hizmetçisinin tokmakla birşeyler dövdüğünü görüyor:-Ne yapıyorsun? Hizmetçi: -Burası tımarhanedir Delilere ilâç yapıyorum![]() -Benim hastalığıma da bir ilâç tavsiye eder misin? -Hastalığını söyle ![]() -Benim hastalığım günah hastalığı ![]() ![]() Çok günah işliyorum![]() ![]() -Ben günah hastalığından anlamam ![]() ![]() Ben delilere ilâç hazırlıyorum![]() ![]() Parmaklığının arasından konuşulanları duyan bir deli,(!) Bayezid-i Bestamî hazretlerine: -Gel dede, gel! Senin hastalığının çaresini ben söyleyeyim, diye seslendi ![]() Bayezid-i Bestamî hazretleri, delinin yanına sokularak: -Söyle bakalım, benim derdime çare nedir? dedi ![]() Deli(!) şu ilâcı tavsiye etti: -Tevbe kökü ile istiğfar yaprağını karıştır ![]() ![]() Kalb havanında tevhîd tokmağı ile döv, insaf eleğinden geçir, göz yaşıyla yoğur, aşk fırınında pişir![]() ![]() Akşam-sabah bol miktarda ye![]() ![]() O zaman göreceksin senin hastalığından eser kalmaz, dedi![]() Bu güzel ilâcı öğrenen Bayezid hazretleri: -Hey gidi dünya hey! Demek, seni de deli diye buraya getirmişler, deyip oradan ayrıldı ![]() Bu ilâç, halen günah hastası olanlara tavsiye olunmaya değer bir ilâçtır Yani bu formülün hükmü hâlâ devam etmektedir![]() |
|
|
|