![]() |
Hırsız Evliya |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hırsız EvliyaOrtaköy Rumlarının gönüllerini İslama çelip çaldığı için Hırsız Aziz, (Hırsız Evliya) derlermiş Rumlar Yahya Efendi'ye ![]() Kosta adında bir Rum Kaptan varmış, şarapçılık yaparmış, çok da içtiği için ayık anı olmazmış ![]() ![]() ![]() -Kastın ne Kosta? Niye harâb ediyorsun kendini bu kadar? der gönüllermiş ![]() Bir böyle, iki böyle derken bir gün Marmara Adalarının birinden Ortaköy'e şarap taşırken deniz kabarmaya, dalgalar teknesini tokatlamaya başlamış ![]() - Elimden tut AzizYahya, çek sahile beni, sana bir küp şarabım var, hepsi fedâ olsun sana ![]() ![]() ![]() Kosta'yı sevenlerden birisi: - Geçmiş olsun Kosta ![]() Biraz da meczub bir adam olan Kosta, saçını başını eliyle taraklayarak: -Ben aşmadım, aşıranlar aşırdılar ![]() ![]() -Hırsız var ![]() -Hırsız ![]() -Hırsız Aziz adamlarıyla birlikte seni mahzeninde bekliyor ![]() -Ne zaman geldiler? -Az evvel ![]() ![]() - Pekala hadi gidelim -Ben gelmesem, bir mahzuru var mı? - Hayır, hiç bir mahzuru yok ama, sen de gel ![]() - Peki, demiş arkadaşı, gitmişler varmışlar ki, Yahya Efendi ve yâranı Kosta'nın mahzeninde onları bekliyorlar ![]() Kosta ve arkadaşı, loş mahzenin kapısından içeriye girerken, Yahya Efendi: -Gel bakalım Kosta ![]() ![]() ![]() Bu durum karşısında ne diyeceğini, ne edeceğini şaşıran Kosta, Yahya Efendi'nin ellerine kapanarak: -Aziz Baba, mahzenim feda size, şeref verdiniz bize, siz emredin yeter ![]() Yahya Efendi: -En keskini hangi küpte? Kosta, kovuklardaki bir küpü göstererek: -aha şuracıkta işte ![]() Yahya Efendi: -Onu için hep birlikte ![]() Kosta, elpençe, mahviriyyet içre: -Siz? Yahya Efendi ![]() -Biz de içeriz, merak etme, deyince, Kosta, yıllanmış şarap küplerini açarak, bardak bardak dağıtmaya başlamış ![]() ![]() ![]() Kosta, arkadaşının kulağına usulca: -Bu işte bir iş var ![]() ![]() İşte Kosta da, arkadaşları da, o günden sonra, mabedlerini de, işlerini de değiştirerek iyi bir Müslüman olmuşlar ![]() Evliyaların işi, bizim bilemediğimiz, akıl erdiremediğimiz bir planda cereyan ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: Yahya Efendi, Mustafa Özdamar, Kırk Kandil, 1997 |
![]() |
![]() |
|