![]() |
Bedevi ile Filozof |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bedevi ile FilozofBedevî ile Filozof Bir bedevî, devesine içi dolu iki çuval yüklemişti ![]() ortasına da kendisi oturmuş bir vaziyette gidiyordu ![]() üstü başı perişan biriyle karşılaştı ![]() adam çuvallarda ne olduğunu sordu ![]() ''Çuvalın birinde buğday, diğerinde kum var'' diye cevapladı ![]() Adam, ''Neden çuvala kum doldurdun?'' dedi ![]() ''Kum çuvalını, buğday çuvalını dengelemesi için koydum'' deyince, adam, ''Öyle yapacağına, kafanı çalıştırıp buğdayın yarısını bir çuvala, diğer yarısını da öteki çuvala koysaydın daha iyi olmaz mıydı?'' diyerek onu uyardı ![]() ''Aferin sana, iyi bir fikir verdin ![]() benziyorsun ![]() ![]() ![]() Bir bineğin bile yok ![]() ![]() filozofun bu haline acıdı ![]() ![]() ''Ey güzel sözlü hikmet sahibi kişi! Bana doğruyu söyle ![]() tedbil-i kıyafet yapmış bir devlet büyüğü müsün?'' Filozof, ''Ne vezirim ne de padişahım, sıradan bir insanım ![]() gördüğün gibidir'' dedi ![]() ''Kaç deven, kaç sığırın var?'' Filozof, ''O konuya hiç girme ![]() ![]() Bedevî, ''Kaç dükkânın var? Ne tür mallar satarsın?'' diye sormaya devam etti ![]() ''Ne dükkânım var ne de satacak malım'' dedi ![]() Bedevî, ''Öyleyse sende nakit para vardır ![]() göre, bakırı altına çeviren ilmi biliyorsundur ![]() ilminin bir karşılığı olmalı'' dedi ![]() ''Ey Arap kavminin efendisi! Para pul şöyle dursun, akşam yemeğini karşılayacak bir bedel üzerimden çıkmaz ![]() başı çıplak bir vaziyette, kim bir lokma verirse onun peşine giderim ![]() bir şey elime geçmedi'' dedi ![]() ''Yanımdan çekil git, uzaklaş benden ![]() bulaşmasın ![]() ![]() gidiyorsan, ben bu tarafa gideceğim ![]() kum doldurarak yaptığım aptallık, senin akıllılığından daha iyidir ![]() çalışırım ![]() doludur'' dedi ![]() *** Hz ![]() felsefecilere hitap ediyor ![]() Tabiattan, hayalden doğan hikmet ve felsefî düşünceler, celâl sahibi Allah'ın nurunun feyzinden uzaktır ![]() Dünya hikmeti sayılan felsefe; zannı ve şüpheyi artırır ![]() hikmeti ise insanı, göklerin üstüne çıkarır, ötelere yüceltir ![]() MESNEVİDEN |
![]() |
![]() |
|