![]() |
Hindistanın Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hindistanın Yemek KültürüHint mutfaginin pilav ve köriden ibaret oldugunu düsünenler zengin bir kültürle karsilasirlar ![]() ![]() ![]() ![]() Hindistan mutfaginin temelini baharat, tohum ve taze yapraklar ile tatlandirilmis yemekler teskil eder ![]() Bölgesel yemek aliskanliklari arasinda keskin çizgiler bulunsa da Hint mutfagi kendi içinde bir bütün olusturur ![]() Hindistan'a baharat ülkesi denmesinin bir nedeni, bu ülkenin mutfaginda yer alan her yemegin, kendine özel bir kaç baharat çesidinin olmasi ![]() ![]() Örnegin; Bir karisim olan köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçin çubuklari ve zencefil çok sik kullanilan baharlar ![]() ![]() ![]() ![]() Körinin yani sira Garam masala da bir baharat karisimidir ![]() ![]() Bölge bölge spesiyaller ![]() Hindistan mutfagini bir bütün olarak degil de bölgelere göre incelemek daha dogru olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dogu Hindistan yani Bengal bölgesi, hardal gibi sert aromali baharlariyla bilinir ![]() ![]() Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistancevizi ile taninir ![]() ![]() ![]() Yemeklerin bölgelere göre farklilik göstermesinde iklimin yani sira farkli dinlerin de rol oynadigi bilinmekte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hindistan'da birçok din bulunmasina ragmen Hint yemek aliskanliklarinda etkisi olan kültürler, Hindu ve Müslüman gelenekleridir ![]() ![]() ![]() Hint mutfagi ayni zamanda Pers mutfagindan da etkilenmistir ![]() Portekizliler, Farslar ve Ingilizler Hint mutfagina önemli katkilar yapmislar ![]() ![]() Hindistan'in Ingilizlerle uzun yillar süren iliskisi Hint mutfaginin tüm dünyada taninmasinda büyük rol oynamis ![]() Hindistan'in mutfak geleneklerinin bir kismi Oudh ve Haydarabad'da bulunan Mogol saraylarinda sekillenmis ![]() ![]() Hindistan'in kiyi eyaletlerinden Goa ve Kerala'nin mutfak geleneklerinde baligin özel bir yeri var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gujarat ve Tamil Nadu'da ise güçlü bir vejetaryen gelenek bulunur ![]() ![]() Ülkenin spesiyal lezzetlerinden biri de Tandoori ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hint mutfagina özgü tatlilar genelde yagli ve yagsiz süt, lor peyniri ve suruptan yapilir ![]() ![]() Hindistan'a özgü alkolsüz içkilerin basinda ülke çapinda sevilen Nimbu-pani gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kisa kisa ![]() ![]() *Kurubaklagil, gram masala, ghee ve hamur isleri en çok kullanilan malzemelerdir ![]() *Kurutulmus meyvalar, findik, limon, gül kokulu kremalar ve soslar kullanilmaktadir ![]() *Aci-tatli ve eksi en belirgin olan tatlardir ![]() *“Paratha” ve “Chapati” en çok kullanilan hamur çesitleridir (ekmek) *“Naan” Kuzey Hindistan’da yapilan Tandoori firinlarinda pisirilen yemek çesitleridir ![]() *Güney Hindistan’da Pancake “Thosai” olarak adlandirilir ![]() ![]() *“Deepavali” ve “Diwali” Kuzey Hindistan’da kutlanan en önemli festivallerdir ![]() Her iki festivalde de geleneksel olarak önceden körili sebze yemekleri pisirilir ![]() Ayni gün ise et, tavuk ve tatlilar hazirlanir ![]() *Yemeklerde ve tatlilarda Hindistan Cevizi sütü ve gül suyu sIklikla kullanilir ************************************************** **************** ÇİN MUTFAGI Dünyada en çok begenilen mutfaklarin basinda gelen Çin Mutfagi 5000 yasindadir ![]() ![]() Çinlilerin kendilerine özgü yemek pisirme, hazirlama ve servis yapma yöntemleri vardir ![]() ![]() Çin mutfaginda kullanilan pisirme teknikleri genellikle iki asamalidir ![]() En büyük özelligi yemeklerin çabuk pisirilmesidir ![]() ![]() Çin yemeklerinde kullanilan ana malzeme pirinçtir ![]() ![]() Yemekler genellikle lokma büyüklügündedir ![]() ![]() Çin mutfaginda ekmek de yoktur, ekmek yerine yemeklere, buharda pismis pirinç eslik eder ![]() ![]() ![]() Yemeklerde soya yagi kullanildigi ve genelde sebze agirlikli oldugu için saliga en faydali mutfaklardan biridir ![]() ![]() Pisirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde rahatlikla bulabilirsiniz ![]() Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmis, lezzetli yemekler, Nankin, Sankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuan, daha tatli tadlarla pisirilen yemekler, Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir ![]() Yemeklerde genellikle pirinç sarabi içilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tatli çesitleri de oldukça fazladir ![]() ![]() Çin'in disinda Çin yemeklerini orjinal olarak pisirmek zordur ![]() ![]() Kisa kisa ![]() ![]() Wok Tencere: Isiyi içinden disa dogru hizli bir sekilde ileten ve yayvan sekilde özel bir tava-tenceredir ![]() Stir Fry (Karistir-kizart): Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kizgin derin yagda kizartilip, süzüldükten sonra diger ek malzemeler ve soslar ile pisirilmesidir ![]() Susam Yagi: Susamdan elde edilen koyu renkteki yagdir ![]() Oyster Sos: Koyu renkte istiridye, soya sos ve deniz tuzundan elde edilen bir sostur ![]() Pirinç Sarabi: Pirincin fermantasyonundan sonra elde edilen saraptir ![]() Soya Sos: Soya fasulyesinin, bugday, maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir |
![]() |
![]() |
|