Japon Yemek Kültürü |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Japon Yemek KültürüMutfak Aletleri Miyakinabe Miyakinabe Japon stili omlet (“tamagoyaki”) hazırlamak için kullanılan dikdörtgen şeklindeki özel tavadır Japon omletleri aynı genişlikte çok ince pişirilen yumurtaların yuvarlanarak yapılır Miyakinabe genellikle 15x25 cm boyutlarında alüminyum veya çelikten imal edilirler![]() ![]() Mushiki veya seiro Bunların her ikisi de buharla haşlanarak yapılan yemeklerde kullanılırlar Yuvarlak ve üst üste olanlarına mushiki kare şeklinde olanlarına seiro denir![]() ![]() Suribachi Öğütme kasesi anlamındadır Dışı parlak içi ise rende şeklinde topraktan yapılmışlardır Bu alet ilk olarak ilaç yapımında kullanmak için kullanılmıştır, günümüzde susam, fasulye, biber veya diğer baharatların öğütülmesi için kullanılmaktadır Suribachiler genelde 10 ila 30 cm çapında yapılırlar ve öğütmek için surikogi denilen tahtadan yapılma bir havan kullanılır![]() ![]() Takoyakikado Takoyaki (içinde ahtapot parçaları bulunan yuvarlak hamur ruloları)yapmak için kullanılan alettir Günümüzde evde yapmak amacı ile elektrikli olanları da satılmaktadır![]() ![]() Ami shakushi Yemeklerin köpüğünü almak, veya kızartmaları yağdan çıkartmak için kullanılan süzgece verilen addır ![]() ![]() Kushi Yemek yaparken kullanılan uzun şişlerdir Genelde yemekleri ızgara veya kızartma yaparken kullanılır 20 ile 35 cm arasında değişen uzunlukları vardır Demir, tahta veya bambu dan yapılan çeşitleri vardır ![]() Makisu Birbirlerine pamuk ipliği ile bağlanmış bambu çubuklarıdır Genelde makizushi (“yuvarlak sushiler”) yapmak için kullanılır, fakat omlet gibi diğer yumuşak yiyeceklere şekil vermek veya yiyeceklerin suyunu sıkarak çıkarmak için de kullanılırlar Bambu ve tahtadan yapılan birçok çeşitleri bulunur Genelde 25x25 cm boyutlarındadırlar![]() ![]() Oroshigane Japonların turp, wasabi veya zencefil püresi yapmak için kullandıkları alettir Bunların köpek balığı derisinden yapılanları da mevcut olmakla birlikte evlerde genelde kullanılanları alüminyum veya çelikten yapılırlar Oshizukishihako Bu alet oshizuhi (“sıkıştırılmış sushi”) yapmak için kullanılır Geleneksel olanları tahtadan imal edilmişlerdir, fakat günümüzde genelde plastik olanları kullanılmaktadır Altta bulunan kutunun içine sushi pilavı ve diğer malzemeler katmanlar halinde konulur, bundan sonra üst kapağı ile bastırılarak yemek hazırlanır![]() ![]() Shamoji Japon pilavı veya sushi pilavını karıştırmak veya servis yapmak için kullanılır Geleneksel olanları bambu, tahta, veya lake den yapılırlar fakay günümüzde genelde daha ucuz olan plastikleri tercih edilmektedir![]() ![]() Urokotori Balıkları hazırlarken pullarını temizlemek için kullanılan alettir Alternatif olarak balık pulları bıçak ile de çıkarılabilir fakat balığın derisine veya etine zarar verme riski olduğundan Japonlar urokotori kullanmayı tercih ederler Zaru Bambudan yapılan ve yiyecekleri süzmek için kullanılan alettir Sadece yemek yapımında değil aynı zamanda soba, udon vs gibi yemeklerin sunumunda da kullanılır![]() ![]() Suihanki Japon pilavı pişirmek için kullanılan, Japon mutfaklarının olmazsa olmazlarından bir alettir Eskiden gazlı olanları da bulunmasına rağmen, günümüzde oldukça modern elektrikle çalışanları kullanılmaktadır En büyük özelliği pilavı haşladıktan sonra günlerce taze ve sıcak tutma özelliğine sahip olmasıdır |
|
Japon Yemek Kültürü |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Japon Yemek KültürüSushi Çeşitleri Saba-Uskumru Ebi-Karides,pirinç Kani Maki-Yengeç,saatalık,pirinçShake-Somon balığı,pirinç Tamago Maki-Yumurta,pirinçMaguro-Tuna,pirinç Avocado Maki-Avokado,pirinç Kappamaki-Salatalık,pirinçTamago-Yumurta,pirinç Tekka Maki-Tuna,pirinç Unagi-Yılan balığı Ikura-Somon balığı yumurtası Saba-Uskumru,pirinç California Roll-Avokado,yengeç,uçan balık yumurtası,salatalık,pirinç Shake Maki-Somon balığı,pirinç Sesame Roll-Avokado,karides,susam, pirinç Uramaki-Somon balığı, tuna, pirinç Gari-Zencefil Ebiten Maki-Kızarmış karides,pirinç Shake Temaki-Somon balığı yosun sarmaMaguro Temaki-Tuna,pirinç yosun sarma Kani Avocado Temaki-Yengeç,yumurta,avokado yosun sarma |
|
Japon Yemek Kültürü |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Japon Yemek KültürüJapon Yemekleri Bir ülkeyi daha iyi tanıyabilmek için o ülkenin yemeklerinden yemek lazımdır Bir ülkenin yemekleri o ülkenin ulusal karakterini, lezzet tercini, estetik anlayışını, hayat biçimini vb gösteren öğelerden biridir Bu sebeptendir ki Yemek Kültürü denilir Japon mutfağı deyince insanların ilk aklına gelen sushi olur fakat aslında, tempura, sukiyaki, udon, okonomiyaki, soba, ramen vb yemekleri ile çok çeşitli ve zengin bir mutfaktır Aşağıda Japon mutfağından sizler için seçtiğimiz bazı önemli yemekleri ve kısa açıklamalarını bulacaksınız![]() Japon mutfağı deyince pirincin önemini vurgulamadan geçmek olamaz Biz Türklerdeki ekmek kültürü neyse Japonlarda da pirinci aynı şekilde görebiliriz Bunun yanında bir ada ülkesi olması dolayısı ile balık ve deniz ürünleri, birçok kültürün Çin’den gelmesinden dolayı da Çin mutfağının etkileri de oldukça hissedilebilir![]() Birçok kaynak Japonların uzun yaşamalarını yemek adetlerine bağlamaktadır Japon mutfağını yakından incelediğinizde bunda oldukça büyük bir gerçek payı bulabilirsiniz Buna başlıca örnek vermek gerekirse Japonlar doğaya olan bağlılıklarından dolayı mümkün olduğunca yemeklerinde kullandıkları malzemelerin doğal özelliğini bozmamaya gayret ederler![]() Aşırı baharatlı, tuzlu veya tatlı yemeklere Japon mutfağında rastlamanız oldukça nadirdir Japonya’da bir restorana gittiğinizde en zor bulacağınız şet tuz olacaktır, genelde Japonlar bizlerin tuz serptiğimiz yerlerde soya sosu kullanırlar Aynı şekilde bir Japon için Türk tatlılarımız aşırı tatlı olması sebebi ile bir işkenceye dönüşebilir Japon yemekleri biz Türkler için ilk başta oldukça lezzetsiz, tatsız gelebilir, fakat eğer alışırsanız inanıyorum ki vazgeçemeyeceğiniz yemekler arasında baş sıraya girecektir![]() Pirinç Pilavı (Gohan) Pirinç pilavı Japonya’da öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek, sabah kahvaltısında ise çiğ yumurta ve soyu sosu (tamago-kake-gohan), natto veya diğer soslar ile karıştırılarak ana yemek olarak yenir Japon pilavı yağ, tuz veya diğer tatlandırıcılar konulmadan sadece haşlanarak yapılır ve genelde yemeğin yanında veya sonunda servis edilir![]() Miso Çorbası Miso çorbası sabah, öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek olarak gelir Miso adı verilen, ezilmiş soya fasulyesi macununun sıcak su ile karıştırılması ile hazırlanır İstenirse içine nori, yeşil soğan gibi tatlandırıcılar da konulabilir![]() Sushi Sushi birçok kişinin düşündüğünün aksine “çiğ balık” değil sushi sirkesi ile hazırlanmış sushi pilavı yemekleridir Ve birçok değişik sushi çeşitleri mevcuttur![]() Sashimi Sahimi çeşitli çiğ balıklardan hazırlanan bir yemektir, doğru ve taze balık ile hazırlanmış ise tadına doyum olmaz Genelde soya sosu ve wasabi (yaban turpundan yapılan çok ama çok acı bir çeşit macunsu tat verici) karıştırılıp bu karışımın içine batırılarak yenir![]() Onigiri Onigiri için Japon sandviçi ifadesini kullanırsam sanırım yanılmış olmam Etrafı nori (kurutulmuş yosun) ile kaplı sushi pilavından yapılan ve ortasında umeboshi (turşusu yapılmış Japon eriği), karides, tavuk, ton balığı, somon balığı vb bulunan oldukça popüler bir yiyecektir![]() Domburi Üzerinde tempura (tendon), dana eti (gyudon), yumurta ve tavuk (oyakodon), tonkatsu (katsudon) gibi yiyecekler bulunan ve büyükçe bir kase ile servis yapılan bir yemek çeşididir ![]() Kare Raisu Köri sosu ile yapılan içinde tavuk, havuç, patates olan ve istenirse üzerine tonkatsu vb konularak da yenilen bir yemektir Köri orijin olarak Hindistan’dan gelmedir fakat, yüz yıldan fazladır Japon mutfağında kullanılmaktadır![]() Soba Soba, kara buğday ve buğday unundan yapılan geleneksel bir Japon yemeğidir Makarna gibi incedir, çeşitli ekler ile sıcak veya soğuk olarak yenilir![]() Udon Udon’da aynı soba gibi servis yapılır Buğday unundan imal edilir Fakat soba’dan daha kalın ve daha açık renktedir![]() Ramen Ramen için ben Japonya’nın “döner ekmeği” ifadesini kullanacağım Aslen Çin’den gelmiştir, fakat Japonya’da o kadar popülerleşmiştir ki Japon mutfağının vazgeçilemez bir parçası olmuştur![]() Yakitori Sözlük anlamı “tavuk ızgarası” demektir Tavuğun çeşitli parçaları ve organları küçük şişlere dizilerek ve tatlı bir sosa batırılarak yapılır![]() Tempura Tempura ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsulleri, sebze veya mantarların tavada kızgın yağ ile kızartılması ile yapılır Orijin olarak 16 yy’da Portekizliler tarafından Japonya’ya gelmiş fakat bütün dünya da Japon yemeği olarak ün salmıştır![]() Okonomiyaki Bu yemeğe ise un, lahana, et, deniz mahsulleri ile hazırlanan bir tür Japon pizzası diyebiliriz Restoranlarda genelde size hamurunu ve malzemelerini ayrı ayrı getirirler, ve siz masada bulunan ızgara üzerinde kendi keyfinize göre karıştırıp hazırlar ve yersiniz Eğer Japonya’da Kansai bölgesine giderseniz mutlaka bir okonomiyakiciye uğramanızı şiddetle tavsiye ederiz![]() Gyoza Gyoza bizim mantımıza çok benzer İçerisinde bol sarımsak, çeşitli sebzeler ve et karışımından bir malzeme bulunan hamurun ızgarada kızartılması ile yapılır Gyoza da Japonya’ya Çinden gelmiş yemektir![]() Sukiyaki Sukiyaki masa üzerine bir ısıtıcı, onun üzerine de kaynar su ile dolu bir tencere koyarak servis yapılır Malzemeler (ince kesilmiş et, çeşitli sebzeler, mantarlar ve tofu) çiğ olarak gelir Yiyecek kişiler bu malzemeleri masadaki kaynar suya batırıp ısıtır ve ellerinde bulunan içinde çiğ yumurta olan kaseler batırarak yerler![]() |
|
|
|