![]() |
Japon Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Japon Yemek KültürüMutfak Aletleri Miyakinabe Miyakinabe Japon stili omlet (“tamagoyaki”) hazırlamak için kullanılan dikdörtgen şeklindeki özel tavadır ![]() ![]() ![]() ![]() Mushiki veya seiro Bunların her ikisi de buharla haşlanarak yapılan yemeklerde kullanılırlar ![]() ![]() ![]() Suribachi Öğütme kasesi anlamındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Takoyakikado Takoyaki (içinde ahtapot parçaları bulunan yuvarlak hamur ruloları)yapmak için kullanılan alettir ![]() ![]() ![]() Ami shakushi Yemeklerin köpüğünü almak, veya kızartmaları yağdan çıkartmak için kullanılan süzgece verilen addır ![]() ![]() Kushi Yemek yaparken kullanılan uzun şişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makisu Birbirlerine pamuk ipliği ile bağlanmış bambu çubuklarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oroshigane Japonların turp, wasabi veya zencefil püresi yapmak için kullandıkları alettir ![]() ![]() Oshizukishihako Bu alet oshizuhi (“sıkıştırılmış sushi”) yapmak için kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Shamoji Japon pilavı veya sushi pilavını karıştırmak veya servis yapmak için kullanılır ![]() ![]() ![]() Urokotori Balıkları hazırlarken pullarını temizlemek için kullanılan alettir ![]() ![]() Zaru Bambudan yapılan ve yiyecekleri süzmek için kullanılan alettir ![]() ![]() ![]() Suihanki Japon pilavı pişirmek için kullanılan, Japon mutfaklarının olmazsa olmazlarından bir alettir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Japon Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Japon Yemek KültürüSushi Çeşitleri Saba-Uskumru Ebi-Karides,pirinç ![]() Shake-Somon balığı,pirinç ![]() Maguro-Tuna,pirinç ![]() ![]() Tamago-Yumurta,pirinç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maguro Temaki-Tuna,pirinç yosun sarma Kani Avocado Temaki-Yengeç,yumurta,avokado yosun sarma |
![]() |
![]() |
![]() |
Japon Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Japon Yemek KültürüJapon Yemekleri Bir ülkeyi daha iyi tanıyabilmek için o ülkenin yemeklerinden yemek lazımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Japon mutfağı deyince pirincin önemini vurgulamadan geçmek olamaz ![]() ![]() ![]() Birçok kaynak Japonların uzun yaşamalarını yemek adetlerine bağlamaktadır ![]() ![]() ![]() Aşırı baharatlı, tuzlu veya tatlı yemeklere Japon mutfağında rastlamanız oldukça nadirdir ![]() ![]() ![]() ![]() Pirinç Pilavı (Gohan) Pirinç pilavı Japonya’da öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek, sabah kahvaltısında ise çiğ yumurta ve soyu sosu (tamago-kake-gohan), natto veya diğer soslar ile karıştırılarak ana yemek olarak yenir ![]() ![]() Miso Çorbası Miso çorbası sabah, öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek olarak gelir ![]() ![]() ![]() Sushi Sushi birçok kişinin düşündüğünün aksine “çiğ balık” değil sushi sirkesi ile hazırlanmış sushi pilavı yemekleridir ![]() ![]() Sashimi Sahimi çeşitli çiğ balıklardan hazırlanan bir yemektir, doğru ve taze balık ile hazırlanmış ise tadına doyum olmaz ![]() ![]() Onigiri Onigiri için Japon sandviçi ifadesini kullanırsam sanırım yanılmış olmam ![]() ![]() ![]() Domburi Üzerinde tempura (tendon), dana eti (gyudon), yumurta ve tavuk (oyakodon), tonkatsu (katsudon) gibi yiyecekler bulunan ve büyükçe bir kase ile servis yapılan bir yemek çeşididir ![]() Kare Raisu Köri sosu ile yapılan içinde tavuk, havuç, patates olan ve istenirse üzerine tonkatsu vb konularak da yenilen bir yemektir ![]() ![]() Soba Soba, kara buğday ve buğday unundan yapılan geleneksel bir Japon yemeğidir ![]() ![]() Udon Udon’da aynı soba gibi servis yapılır ![]() ![]() ![]() Ramen Ramen için ben Japonya’nın “döner ekmeği” ifadesini kullanacağım ![]() ![]() Yakitori Sözlük anlamı “tavuk ızgarası” demektir ![]() ![]() Tempura Tempura ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsulleri, sebze veya mantarların tavada kızgın yağ ile kızartılması ile yapılır ![]() ![]() ![]() Okonomiyaki Bu yemeğe ise un, lahana, et, deniz mahsulleri ile hazırlanan bir tür Japon pizzası diyebiliriz ![]() ![]() ![]() Gyoza Gyoza bizim mantımıza çok benzer ![]() ![]() ![]() Sukiyaki Sukiyaki masa üzerine bir ısıtıcı, onun üzerine de kaynar su ile dolu bir tencere koyarak servis yapılır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|