![]() |
Balkan Şehirleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balkan ŞehirleriBorino Güney Bulgaristan'da Smolyan bölgesinde Rodop dağlarınında bir köydür ![]() ![]() ![]() Borino oro diye de goran bregovic'in bir bestesi olup shantel'in bucovina club albümünde de yer alan balkan şarkısı da mevcuttur ![]() Borino'daki Türk folklor ekibi ![]() Borino belediyesi , Yagodina, Chala, Kozhari, ve Buinovo köyleri ile çevrilidir ![]() Shkodra ![]() İşkodra ( Arnavutça, Shkodër veya Shkodra;İtalyanca, Scutari; Latince, Scodra ) Arnavutluk Cumhuriyetinin kuzeyinde yer alan bir şehir ![]() Arnavutluk cumhuriyetinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İşkodra aynı zamanda ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezidir ![]() ![]() ![]() İşkodra 1479'da Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı topraklarına katıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Balkan Şehirleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balkan ŞehirleriVinica ![]() Vinica, Makedonya'nın doğusunda bulunan bir şehirdir ![]() ![]() ![]() ![]() Şefonun Evi Kaleye Karşi Şefom Atmış Çeyizini Duvar Aşiri Yandım Yare Yar Bir Çare Ben Bulamadım Derdime Çare İndım Dereye Ufara Taşlar Şimdi Bizim Şefo oroya Başlar Yandım Yare Yar Bir Çare Ben Bulamadım Derdime Çare İndım Dereye Taş Bulamadım Kara Kaş Çektım De Eş Bulamadım Yandım Yare Yar Bir Çare Ben Bulamadım Derdime Çare İndım Dereye Dere Derindir Şimdi Bizim Şefo Yeni Gelindir Yandım Yare Yar Bir Çare Ben Bulamadım Derdime Çare BİTOLA (( "En Güzel Rum İli" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makedonya'mın Skopje'sinden sonra en büyük kentidir Bitola ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evliya Çelebi, Seyahatnâmesinde "en güzei rum ili" tanımlaması ile genişçe bahseder bu kentten ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca şehir, "konsolosluklar kenti" olarak ünlüdür ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Balkan Şehirleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balkan ŞehirleriSaraybosna ![]() Köprülerinin altından, cıvıl cıvıl, hep gülen, güzel insanların dolandığı, sokak taşlarına çarpa çarpa; leziz bir sevdalinka tadında miljacka nehrinin akıp gittiği bosna hersek'in başkenti, boşnakların sarajevo'sudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Direnişin, her şeye rağmen karşı koymanın başkentidir saraybosna ![]() ![]() ![]() bir başkenttir ![]() ![]() ![]() ![]() her şeye rağmen! ![]() ![]() ![]() ![]() Şehrin bulunduğu bölgedeki yerleşim, Neolitik Çağ'a dek geri gider ![]() ![]() ![]() Saraybosna bölgesi, Roma egemenliğinden önce İliryalıların egemenliğinde kalmış ve Romalılar, ancak M ![]() ![]() ![]() ![]() Roma İmparatorluğu, M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avarlar devletinin 805'te Franklar tarafından yıkılmasının ardından Frankların süzerenliğini tanıdı ve Doğu Romalı misyonerler tarafından bölge, tamamanen Hristiyanlaştırıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1463 yılında Osmanlı Sultanı II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugünkü Sarabosna'nın yerinde 14 ![]() ![]() ![]() ![]() Bölge, Osmanlılarca öncelikle Saraybosna'nın merkez olduğu Bosna Sancağı olarak Rumeli Eyâleti'ne bağlanmış, 1585 yılında 1483'te fethedilen Hersek bölgesiyle birlikte Bosna Eyâleti'ne bağlanmıştır ![]() ![]() ![]() Saraybosna, Türklerin Avrupa'da kurduğu en büyük kent olarak kabul edilir ![]() 1878 yılına kadar Osmanlılar'a bağlı kalan şehir, bu yıl imzalanan Berlin Anlaşması'yla Avusturya-Macaristan yönetimine bırakıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Balkan Şehirleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balkan ŞehirleriÜsküp ![]() Makedonya'nın başkenti Eski yugoslavya'nın önemli kültür, sanat, tarih merkezi ![]() ![]() ![]() Yahya kemal, Memet akif ersoy, Hoca Tahsin, Arnavut Abdi Pasa ve Mustafa Kemal Atatürk'ün dedesi Hakkı Efendi gibi büyük sahsiyetlerin çıktığı topraklar ![]() sljivovicalarla, rakılarla donatılmış masalarıyla sazlı sözlü düğünleri, meşhur arnavut kaldırımlı sokakları, vardar nehrine yansıyan gece ışıklarının dansı, geniş, modern caddeleri, kaymaçinasi, simit pogaçasi, paçası, böreği, arnavutu, makedonu, türkü, sırpı, boşnağı ![]() ![]() ![]() ![]() evlad_i fatihan diyarı, türklerin kültürüne dokunmus o güzelim köy sarkilari, türküleri, bit pazari bölgesindeki lokantalari, bin bir gece masallari edasindaki görkemli geceleri, nehir kenarindaki hüzünlü sonbahari, köprüleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makedonya'nın tam ortasında, taze bir gelinin elindeki kına gibi güzel kokulu, şanlı geçmisinin hasretiyle dolu dolu akan, her taşı ve her eseri bir tarih şaheseri olan, bu diyarın, üsküp'ün, alnına yazılı bir bir nehir; 'vardar' ![]() ![]() ![]() göç kervanlarının gürültüsü ile dalgalanıp gözyaşları ile ıslanmış, rakının yanına katığını arayan salaş bir balıkçının taşköprüden saldığı olta ile içi ürperen, gece kentin sıcak ışıkları ile yıkanan, imkansız aşkların heyecanını köpüklerine katıp, umarsız çocukların kahkahaları ile arada bir coşan yalnızlık nehri; vardar! ![]() ![]() ![]() kuzey ve güney diye iki kutba ayırdığın üsküp'den, harmanlanmış iki medeniyetin ortasından süzülen bir inci yatağı ![]() ![]() ![]() ![]() KAYBOLAN ŞEHİR Üsküp bizim değil? Bunu duydum, için için ![]() Kalbimde bir hayâli kalıp kaybolan şehir! Ayrılmanın bıraktığı hicran derindedir! Çok sürse ayrılık, aradan geçse çok sene, Biz sende olmasak bile, sen bizdesin gene ![]() - Yahya Kemal Beyatlı- ![]() Üsküp'ün içinde kumaş biçerler Sevdadan gayrısı dar gelir bana Ellerin zoruyla yardan geçerler Ben yarim bırakmam, zor gelir bana ![]() ![]() ![]() Kırk düğüm atmışlar sevda üstüne Yoluna çıkarsa çöz getir bana Zemheri ayında güller açtırdın Gönlümün kışında yaz getir bana ![]() ![]() ![]() - Üsküp Sevda Şarkısı - İncesaz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Balkan Şehirleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balkan ŞehirleriKumanova Makedonya'nın Sırbistan sınırında bulunan ve Üsküp ile Manastır şehirlerinden sonra 3 ![]() ![]() Kumanova Tekirdağ ili, Çorlu ilçesinin kardeş şehri olup, ilçede bir caddeye Kumanova ismi verilmiştir ![]() Osmanlılarla Sırpları karşı karşıya getiren Kumanova muharebesi Kumanova şehrinin bulunduğu bölgede gerçekleşmiştir ![]() Kumanova sıcak bir iklime sahiptir ![]() ![]() Şehir ismini 12 ![]() ![]() ![]() Şehir Osmanlılar tarafından 1519 yılında fethedilmiştir ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() Kumanova modern şehir görüntüsüne 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Şehrin 30 km ![]() ![]() Şehirdeki Etnik Durum 2002 verilerine göre; Makedonlar = 63,746 Arnavutlar = 27,290 Sırplar = 9,062 Rumenler = 4,256 Türkler = 292 Ulahlar = 147 Boşnaklar = 20 Diğerleri = 671 Şehrin Ünlü İsimleri Arif Şentürk Pirlepe ![]() Makedonya Cumhuriyeti'nin orta bölgesinde yer alan önemli şehir merkezlerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|