06-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mitolojide Örümcek
İnsanoğlu tarafından yapılan işlerin, tüm sanatların, özellikle de kadın parmaklarından çıkan işlemelerin, örgülerin ve ince nakışların koruyucusuydu  Kraliçe Hera’nın gelinliğini bile o hazırlamıştı Onu çalışırken izlemekle, öğütlerine kulak vermekle sanatlarını öğrendiklerini söyleyerek övünürdü kadınlar… Çoğu kez barışçı ve iyi kalpliydi, ama kızdığında kalp kırdığı, hatta intikam aldığı da bilinirdi Zekâ Tanrıçası Athena’nın…
Athena
Söylentiye göre Lydialı Arakne, oya yapmak, gergef işlemekte üstün bir yeteneğe sahip, dahası güzel bir kızdı Zaman zaman ormandan, su başlarından uzaklaşan Zeus’un güzel kızları Nympha perileri, onun çalışmalarını, ortaya çıkardığı sanat yapıtlarını izlemeye giderlerdi Günlerden birgün “Bu kadar güzel gergef işlemeyi Zekâ Tanrıçası Athena’dan mı öğrendin?” diye soran Nympha perilerine sinirlenen Arakne, kendinden emin bir biçimde şöyle dedi:
“Athena kim ki benimle boy ölçüşsün Ben, bu işte herkesi, hatta Athena’yı bile geride bırakırım ”
Çok geçmedi Arakne’ nin bu sözleri Athena’nın kulağına gitti Bastonundan güç alarak yürüyebilen, bembeyaz saçlı yaşlı bir kadın kılığına giren Athena, Arakne’nin yanına vardığında bitkin bir ses tonuyla “Kızım, yaşlılık insana yalnız keder ve üzüntü değil deneyim de getirir Öğütlerimi yabana atma Evet, sen sanatında çok ileri gitmiş, başarılı olmuş bir kızsın Herkesi, ölümlü kadınları, kızları geçebilirsin Fakat bir tanrıçanın gücü herşeyin üstündedir Kendini o kadar büyük görme” dedi
Arekna
Arakne ise iddiasını sürdürdü:
“Ben gurura kapılmıyorum, kendimi büyük görmüyorum Ben gerçeği söylüyorum İsterse Athena da gelsin, ben onunla da yarışırım
Bunları duyunca Athena yaşlı kadın kılığından sıyrılıp “İşte o geldi!” dedi ve ilahi görüntüsüne döndü
Yarışma böylece başlamış oldu Yan yana oturup, birbirlerine galip gelme hırsıyla gergef işlemeye başladılar Arakne tanrıların aşk serüvenlerini yaptıklarına yansıtırken, Zekâ Tanrıçası Athena ise Olympos Dağı ile tanrıları işledi
Lydialı Arakne’nin işlemelerinde hiçbir kusur bulamayan Athena kıskançlık ve büyük bir kızgınlık içinde Arakne’nin yaptıklarını yırtıp attı O güzelim işlemelerinin parçalanmasına dayanamayan Arakne, üzüntüsünden kendisini asmaya kalkınca, bu kez ona acıyan Zekâ Tanrıçası, Lydialının kaderini yeniden saptadı:
“Sen ölmeyecek, yaşayacaksın Fakat benimle boy ölçüşmeye kalkıştığın için yaşamının bundan sonraki bölümü her zaman ağ üzerinde asılı olarak geçecek…”
Ve Zekâ Tanrıçası Athena, Lydialı güzel Arakne’yi işte böyle “örümcek” yaptı
|
|
|