Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adana, boğazındaki, ejderha, gülek, hikayesi, kral, kızının

Gülek Boğazı'ndaki Ejderha ile Kral Kızının Hikayesi (Adana)

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gülek Boğazı'ndaki Ejderha ile Kral Kızının Hikayesi (Adana)

Gülek Boğazı'ndaki Ejderha ile Kral Kızının Hikayesi

Yöre: Adana

Toros Dağlan'nda bulunan Gülek Geçidi'nde, bir kızla ejderhaya benzetilen şekillerle ilgili olarak şu efsane anlatılır:
Çok eski çağlarda Toros Dağları'nın tepesinde bir kral kızı yaşarmış Dağların çevresi çok sık bir ormanla çevrili olduğu için buralarda dolaşmak tehlikeliymiş Çünkü ormanda büyük bir ejderhanın yaşadığı söylenirmiş Kral da kızına sık sık çevreyi tek başına dolaşmamasını söylermiş
Günlerden bir gün, kızın canı çok sıkılmış ve ormanda dolaşmaya karar vermiş Bir süre gezdikten sonra dik ve sarp bir kayalığın üzerine oturarak Gülek Boğazı'nı seyretmeye başlamış Birden büyük bir gürültü duymuş Aşağı baktığında kayalıklardan ejderhanın geldiğini görmüş Ne yapacağını şaşırmış Kurtulamayacağını anlayınca: "Allah'ım, beni ejderhaya yem yapacağına burada taş yap daha iyi"

(*) Pelin Pekergin, ev hanımı diyerek Tanrıya dua etmiş Kızın duasını kabul eden Tanrı hem kızı hem ejderhayı orada taşa çevirmiş (*) Kaynak: "Şahmeran, Lokman Hekim ve Adana Efsaneleri", Yrd Doç Dr Refıye Şenesen (Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com