Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dağları, gelmez, giden

Giden Gelmez Dağları

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Giden Gelmez Dağları

Giden Gelmez Dağları

Antalya, Akseki'nin kuzeyinde bulunan bir dağdır Dağdaki kayalar bıçak gibi keskindir ve Antalya'da en çok bilinen dağlardan biridir Dağda en uzun boynuzlu geyik avlanmıştır Giden Gelmez Dağları'nın adı şuradan gelmiştir; (Bu hikaye en bilinen hikayedir ve en çok bu hikayeye inanılır) Zamanında dört dağcı dağa çıkarlar ama hiçbiri geri gelmez dağcılardan evli olan çiftin çocukları için dağın girişi olarak adlandırılan bölgeye kandırmaca bir mezar yapılır çocuklar anne ve babasını ziyarete o mezara girderler büyüdüklerinde ise gerçek söylenir ve kardeşlerden biri şu şiiri yazar;

Giden gelmez aldın babamı, anamı,

Bir insana değer mi,revamı

Ahhh giden gelmez dağları,

Geyiklerin, tavşanların,

Bir gelin gibi başın,

Emmi! Bu dağ can almadan, can vermez

Geyik vermez ,av vermez,

bir cana ;

Bir yıl iki yıl av der

Geyiklerine kıyamaz,alamazsın

Bedel ister senden

Ah dağlar ,anam dağlar,

Bilmem !

Nerelere kadar uzanır senin başın,

Başı dik,dumanlı,

Giden gelmez dağları,

Göğü öper karlı başın,

Yazın kardelenlerin,

Öbek öbek gül olur eteklerin

Kışın çetin geçer,

Korku salarsın yüreklere,

Hese emmi sana bakar,

Sen hese emmiye,

Hese emmi çok mu gezdin,

Giden gelmez dağlarını,

Ahhhh !!!! evlat ahhh!!!

Hocam ben yaman adamım emme,

bu giden gelmez, benden çetin,

Ömrüm yedin giden gelmez,

Seni gezen sende yaşayan güler emme

Acımazsın!

Sen giden gelmez dağları

Babamı yedin ,emmi mi, dayımı,

Doymadın !

giden gelmez dağları

Dünyanın her yerinde adın geçer,

Meşhurdur kardelenlerin,Ödün vermezsin bilirim

Cana can dersin ,

Olmaz artık yeter, giden gelmez dağları

Giden Gelmez Dağları'nın TC Antalya Kültür Ve Turizm Bakanlığı'danki Tanımı:

Mağaraları, kenarları bıçak gibi keskin kayaları, suyun battığı düdenleri ile adı gibi ürkütücü bir kayalar ormanı Gidengelmez Dağları, Taşeli Platosu'nun en engebeli, aşılması en zor ama yüzey şekilleri bakımından en çarpıcı bölgesi Dağlar, Akseki ilçesinin kuzeyinde

Giden Gelmez Dağları İle İlgili Haberler:

Antalya'nın Akseki İlçesi'nde 3 gün önce Giden Gelmez Dağları'na mantar toplamaya giden Mehmet Aktürk (60) ölü olarak bulundu

Edinilen bilgiye göre, Cevizli Beldesi Susuzşahap Köyü'nde yaşayan Mehmet Aktürk, Çarşamba günü mantar toplamak için Giden Gelmez Dağları'na gitti Kendisinden haber alamayan yakınları, perşembe günü jandarma ve AKUT ekiplerine başvurdu

Bölgede dün 5 kişilik AKUT ekibi arama çalışması başlatırken, arama çalışmalarına jandarma ve köylüler de katıldı

Bölgenin büyük bölümünün dağlık olması, arama çalışmalarına katılan kişi sayısının azlığı operasyonun yavaş yürümesine neden oldu

Arama çalışmalarını dün saat 1830'a kadar sürdüren AKUT ekibi, Antalya'ya geri dönerken, bugün vatandaşların ve jandarma ekiplerinin yaptığı arama çalışmaları sonucunda Aktürk, Avcıboğazı Mevkii'nde ölü olarak bulundu

Aktürk'ün başını kayaya çarparak öldüğü öğrenilirken, cesedin Akseki İlçesi'ne kaldırılacağı öğrenildi

Babasının cesedinin 30 yıl sonra bulunduğunu ifade eden ve şu anda 78 yaşında olan Ömer Özen,

??Ben 7 Yaşındaydım Babam (İsmail), o zaman 40 yaşlarındaydı, arkadaşlarıyla keskin engebeli kayalarla çevrili sarp dağlara ava giderler ve bir yaban geyiği vururlar, o geyik de dağdaki Kızıl Güneş Mevkiindeki bir mağaraya düşer Onu almak için babam aşağıya doğru inerken düşer ve kendisinden bir daha hiç haber alamadık Cesedin kemikleri ise 30 yıl sonra bulundu

O tarihten itibaren Bizlerde bu dağlara "Giden gelmez Dağları" ismini taktık 27 yıl sonra tekrar aramalarımızda babamın cesedine ulaştık Sadece kemikleri kalmış onu oradan çıkardık ve köyümüzdeki mezarlığa koyduk??dedi

İstanbul Cağaloğlunda matbaacılık yaptıktan sonra emekli olduğunu dile getiren Ömer Özen, İstanbul AKP milletvekili Halide İncekara'nın babası olduğunu söyleyerek İstanbul?da yaşadığını belirtti, her yaz ayında köye gelerek o eski anılarını tazelediğini kaydetti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com