![]() |
Cümlenin Öğeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümlenin ÖğeleriCümlenin Öğeleri Cümle : Bir duygu, düşünce veya isteği kısaca bir yargıyı bildiren sözcük dizisine cümle denir ![]() ü Çalıştım ![]() ü Ders çalıştım ![]() ü Sabaha kadar durmadan ders çalıştım ![]() Uyarı : Cümle yargı bildiren anlatım bütünlüğüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cümlenin Öğeleri : Temel Öğeler : Yüklem : Cümlede iş, oluş, hareket, kısaca yargı bildiren sözcük veya söz grubudur ![]() ![]() Eylem Tabanı + Haber Kipi + Kişi Eki = Yüklem Eylem Tabanı + Dilek Kipi + Kişi Eki = Yüklem Ad ve Ad Soylu Sözcük + Ekeylem = Yüklem Örnek : Gurbetten gelmişim, yorgunum hancı ![]() Şuraya bir yatak ser, yavaş yavaş UYARI : Ad ve ad soylu sözcükler ekeylemle çekimlenmeden de yüklem görevinde bulunabilir ![]() ![]() İçimde tuhaf bir hüzün var ![]() ![]() Yüklemin Özellikleri : ü Yüklem, tek sözcükten oluşabileceği gibi söz öbeklerinden de (Ad ve sıfat tamlamaları, deyimler, ikilemeler, bileşik eylemler) oluşabilir ![]() Birinci vazifen Türk istiklalini, Türk Cumhuriyeti’ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir ![]() (Yardımcı eylemle kurulan bileşik eylem, yüklem durumunda) Bu ev, kırmızı damlı eski bir köy eviydi ![]() Sizinle konuşan kadın, çocuğun halasıymış ![]() O sabah güneş pırıl pırıldı ![]() Bu kez galiba baltayı taşa vurduk ![]() ![]() ü Yalnızca ad değil, ad soylu tüm sözcükler ek-eylemle çekimlenerek yüklem olur ![]() Yurdumuzu kurtaran, Atatürk’tür (Ad, yüklem durumunda) Bendim geçen ey sevgili, sandalla denizden ![]() Biz üniversiteye giderken o küçüktü ![]() Onun kaliteli malları çoktur ![]() Ak akçe kara gün içindir ![]() Dilimizde sıkça kullanılan bağlaçlardan biri de “ve” dir ![]() ![]() Ağzından çıkan tek şey amandı ![]() ü Eylemsilerden, adeylem ve sıfateylemler, ek-eylemle çekimlenerek yüklem olur ![]() Bütün dileği insanların birbirini karşılık beklemeden sevmesiydi ![]() ![]() Adam, uzaktan bir tanıdıklarıymış ![]() ![]() ü Yüklem, pekiştirilmiş sözcüklerden de oluşabilir ![]() Bütün gece konuştu da konuştu ![]() Bayram sabahı şehrin sokakları bomboştu ![]() Bütün çocukları çalışkan mı çalışkandı ![]() ü Sıralı cümlelerde, iki farklı yargı aynı yükleme uyum gösterirse ortak yüklem kullanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kız halaya çeker ![]() Bu cümlede “çeker” yüklemi ortak kullanılmıştır ![]() ü Kimi durumlarda yüklemin anlatımdan düştüğü görülür ![]() ![]() Ev yapacaksan tuğladan, kıza alacaksan Muğla’dan ![]() Yukarıdaki anlatım tamamlanırsa : Ev yapacaksan tuğladan yap ![]() ![]() UYARI : İki farklı yargının tek eylemsiye ve tek yükleme bağlanması çoğu kez yargılardan birinin eylemsiyle ya da yüklemle uyumsuzluğuna neden olur ve anlatım bozukluğu yaratır ![]() ![]() ![]() ![]() Sigarayı az (içer), içkiyi de hiç içmez ![]() Özne : Cümlede, yüklemin bildirdiği eylemi ya da yargıyı gerçekleştiren ve üstlenen öğe özne adını alır ![]() ![]() ![]() Özne Yüklem Seni de ansızın yakalar bir gün ölüm ![]() Yüklem Özne İki Çeşit Özne Vardır : ¨ Gerçek Özne : Yüklemde bildirilen eylemi ve yargıyı yapan, yerine getiren veya üstlenen varlık ve nesnedir ![]() Divan edebiyatında işlenen konular, genellikle soyuttur ![]() Gerçek Özne Yüklem Hiçbir şair, hiçbir hikayeci yalnız bugün için yazmaz ![]() Gerçek Özne Yüklem ¨ Sözde Özne : Yüklemde bildirilen eylemi yapan değil, yapılan eylemden etkilenen kişi, varlık ya da kavramlardır ![]() ![]() Yeni öğretmenler, Doğu Anadolu’ya atanmış ![]() Sözde Özne Yüklem Yerler, çok iyi temizlenmiş ![]() S ![]() UYARI : Sözde özne, yalnızca yükleminde bir eylemin bulunduğu eylem cümlelerinde yer alır ![]() ![]() Kültür mirasına sahip çıkmak, bilinçli bir tavırdır ![]() Gerçek Özne Yüklem Öznenin Özellikleri : ¨ Bütün ad ve ad soylu sözcükler, cümle içinde özne görevinde bulunabilir ![]() Bağışlayın beni arkadaşlar ![]() Yüklem Özne Ben, gül yanaklı bir çocuğa benzerim ![]() Özne Yüklem Tembeller başarılı olamaz ![]() Özne Yüklem Gece, bir tül gibi şehre iniyor ![]() Özne Yüklem Gibi, sözcükler ve kavramlar arasında benzetme ilgisi kurar ![]() Özne Yüklem Fakat, karşıt yargıları bağlar ![]() Özne Yüklem Ey, seslenme anlamı taşır ![]() Özne Yüklem ¨ Ad ve sıfat tamlamaları, deyimler ve ikilemeler özne olabilir ![]() Sanatçının yaratıcılığı, sezgi ve duygu gücüne bağlıdır ![]() Kimi şair ve yazarlar, düşüncelerinin kolayca anlaşılmasını istemezler ![]() (Sıfat tamlaması, özne durumunda) Pot kırmak, onun adetiydi ![]() Konu komşu bu duruma ne diyecek ![]() ¨ Kimi durumlarda ara söz, özneyi açıklamak amacıyla kullanılır ![]() ![]() ![]() Sınıftan biri, genç bir kız, elini kaldırdı ![]() ¨ Kimi sıralı cümlelerde her cümle için tek bir özne kullanılır ve ortak özne meydana gelir ![]() ![]() ![]() Her canlı doğar ![]() Her canlı yaşar ![]() Her canlı ölür ![]() ![]() ¨ Eylemsiler ve eylemsilerin de yer aldığı çeşitli söz grupları cümlede özne görevi yapar ![]() Örnek : Yan Cümle Temel Cümle Şiir okumak / büyük bir zevktir ![]() Yüklem Özne Yan Cümle Temel Cümle Çok Konuşanlar / Dışarı çıksın Özne Yüklem UYARI : İki cümlede tek özne bulunabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Hepsi ona gülüp geçmiş, onu dinelememişti ![]() Hepsi ona gülüp geçmiş, (hiçbiri) onu dinlememişti ![]() Özne – Yüklem Uygunluğu : Bir cümlede anlamın açık ve anlaşılır olması için özneyle yüklem arasında, tekillik- çoğulluk ve kişi yönünden uygunluk olmalıdır ![]() Özne ile Yüklem arasında iki yönden uygunluk vardır : § Tekillik-Çoğulluk Yönünden Uygunluk : a) Cansız varlıklar, soyut kavramlar insan dışındaki canlı varlıklar, organ ve zaman adlarının çoğul şekilleri özne olduğunda bunların yüklemleri tekil olur ![]() Bütün eşyalar kapının önünde duruyor(lar) ![]() Bu düşünceler çoktan eskidi(ler) ![]() Kuzular uzaktan uzağa bağrıştı(lar) ![]() Ağaçlar sonbaharda yapraklarını döker(ler) ![]() Günler gittikçe uzuyor(lar) ![]() Ellerim tutmuyor(lar) ![]() b) Özne birden çok sıfatın oluşturduğu sıfat tamlaması biçimindeyse yüklem genellikle tekil olur ![]() ![]() c) Sayı sıfatıyla kurulan tamlamalar özne olduklarında yüklem tekil olur ![]() İki adam seni arıyor(lar) ![]() Sınıftan on kişi dışarı çıktı(lar) ![]() d) Belgisiz zamirler özne olduklarında yüklem tekil olur ![]() Hepsi seni sormaya gelmiş(ler) ![]() Bazıları balık sevmez(ler) ![]() e) Mecaz-ı mürsel yoluyla oluşan topluluk adları, özne olduklarında yüklem tekil olur ![]() ![]() Kasaba yollara döküldü(ler) ![]() f) İnsanlar için özne çoğul olduğunda yüklem tekil de çoğul da olabilir ![]() Öğrenciler sınıfta ders dinliyorlar ![]() Öğrenciler, ders bitince evlerine gitti ![]() g) Cümlede birden çok özne varsa yüklem de çoğul olur ![]() A ![]() ![]() UYARI : Belgisiz sıfatların tamlayan olarak kullanıldığı sıfat tamlamaları özne olduğunda yüklem tekil de çoğul a olabilir ![]() Kimi insanlar böyle düşünmez ![]() Kimi insanlar böyle düşünmezler ![]() Cansız varlıklar kişileştirilip özne görevinde kullanıldıklarında ve çoğul olduklarında yüklem tekil de çoğul da olabilir ![]() Dağlar, doğan güne karşı hatalarını düşünüyorlar ![]() Nehirler burada şarkılar söylüyordu ![]() § Kişi Yönünden Uygunluk : a) İkinci ve üçüncü kişiler özne olursa bunların yüklemleri ikinci çoğul kişi olur ![]() ![]() b) Özne birinci ve ikinci kişi ya da birinci ve üçüncü kişiyse yüklem birinci çoğul olur ![]() ![]() O konuya sen ve ben çalışacağız ![]() c) Özne birinci, ikinci ve üçüncü kişiyse yüklem birinci çoğul olur ![]() Oraya ben, sen ve Ahmet gideceğiz ![]() Yardımcı Öğeler : Nesne : (Düz Tümleç) Öznenin yaptığı eylemden etkilenen varlık ya da nesnedir ![]() § Belirtili Nesne : Öznenin yaptığı işten etkilenen öğe adın “i” (gösterme, belirtme) durumuyla çekimlenirse belirtili nesne görevi yapar ![]() Belirtili nesneyi bulabilmek için yükleme “Kimi? Neyi? Kimleri? Neleri?” sorularından uygun olan biri yöneltilir ![]() Çocuğun elindeki minik siyah köpeği hepimiz sevmiştik ![]() Belirtili Nesne Bu işin peşinde olduğunu biliyorum, saklama ![]() Belirtili Nesne Seni de onu da yakından tanıyoruz ![]() Belirtili nesne § Belirtisiz Nesne : Öznenin yaptığı eylemden etkilenen öğe, ad durum eklerinden biriyle çekime girmişse cümle içinde belirtisiz nesne görevi yapar ![]() Belirtisiz nesneyi bulmak için yükleme “Ne?, Neler?” sorusu yöneltilir ![]() Ona her zaman bir kucak dolusu çiçek götürürdüm ![]() Her gece, Kırmızı Başlıklı Kız adında bir masal anlatırdı ![]() Belirtisiz Nesne Nesnenin Özellikleri : a) Nesne, yalnızca yükleminde eylem olan cümlelerde bulunur ![]() ![]() Bu adam, sorduğum tüm soruları yanıtsız bıraktı ![]() Nesne Eylem b) Nesne, tek sözcük olabildiği gibi sözcük grubu da olabilir ![]() Kalemleri, defterleri, kitapları, üst üste yığdı ![]() Nesne Öbeği c) Bazı cümlelerde ara söz, nesneyi açıklamak için kullanılır ![]() ![]() ![]() Babamı, o büyük insanı, bir daha görmeyecektim ![]() Nesne Açıklamalı Nesne Yaşlı kadın, çocuğu – o kuru, sıska vücudu – son bir kez kucakladı ![]() Nesne Açıklamalı Nesne d) Kimi bileşik cümlelerde birden çok çekimli eylemin ya da eylemsinin anlamını tek nesne tamamlayabilir, buna ortak nesne denir ![]() Kitabı eline aldı, bir süre okudu, sonra yerine koydu ![]() (Kitabı belirtili nesnesi aldı, okudu, koydu eylemlerinin ortak nesnesidir ![]() e) Eylemsiler ve eylemsilerin de yer aldığı çeşitli söz grupları cümlede nesne görevi yapar ![]() Yan Cümle Temel Cümle Onun buraya gelişini / görmedim ![]() Belirtili Nesne Yüklem Yan Cümle Temel Cümle Ders çalışmayı / istemiyor ![]() Belirtili Nesne Yüklem Dolaylı Tümleç : -e, -de, -den Kime? Bunu bir de babama soralım ![]() -e durum eki Yönelme Neye? Çocuk bir süre kitaba baktı ![]() Nereye? Okula dilekçe verdim? Kimde? Ahmet’te aynısından var ![]() -de durum eki Bulunma Neyde? Yazıyı kitapta görmüş ![]() Nerede? Onu geçen gün sokakta gördüm ![]() Kimden? Dedemden bütün aile çekinirdi ![]() -den durum eki Çıkma Neyden? Şekerden böcek çıktı ![]() Nereden? Uzaktan bir ses duyuldu ![]() Dolaylı Tümlecin Özellikleri : a) “e, de, den” durumuyla çekimlenen sözcükler, eylemi zaman değil, durum yönünden etkilerse dolaylı tümleç olmaz ![]() ![]() Zarf tümleci Altı yaşında okuma öğrendi ![]() Zarf Tümleci Sabaha kadar ders çalıştık ![]() Edat Tümleci b) Kimi cümlelerde ara söz, dolaylı tümleci açıklamak amacıyla kullanılır ve açıklamalı dolaylı tümleç meydana gelir ![]() Memleketine, özlemini çektiği o yerlere, dönüyordu ![]() Dolaylı Tümleç Dolaylı tümlecin açıklayıcısı Yüklem c) Sıralı cümlelerde dolaylı tümleç, birden çok cümlenin ortak öğesi olabilir ![]() ![]() Ona çok kızıyor, her gördüğü yerde bağırıyordu ![]() Ona çok kızıyor ![]() Ona her gördüğü yerde bağırıyordu ![]() d) Eylemsiler ve eylemsilerin de yer aldığı çeşitli söz grupları cümlede dolaylı tümleç görevi yapar ![]() Ondan duyduklarına / inanamayacaksın ![]() Dolaylı Tümleç Yüklem Yan Cümle Temel Cümle Buraya geldiğine / bin pişman oldu ![]() Dolaylı tümleç Yüklem Uyarı : Dolaylı tümleci bulmak için soruları “Neyden?” sorusu ile zarf tümlecinin sorusu olan “Neden?” sorusu birbirine karıştırılmamalıdır ![]() Bu düşünceleri okuduğu kitaplardan edinmiş ![]() Sıkıntıdan ne yapacağını şaşırmış ![]() Yukarıdaki birinci cümlede “Neyden” sorusuna yanıt veren ve cümleye içinden anlamı katan “okuduğu kitaplardan” söz grubu cümlede dolaylı tümleç görevinde bulunurken, ikinci cümlede şaşırma nedeni olan “sıkıntı” sözcüğü, eylemin nedenini bildirdiği ve “Neden?” sorusuna yanıt verdiği için cümlede zarf tümleci görevi yapmaktadır ![]() Zarf (Belirteç) Tümleci :Yüklemi zaman, durum, miktar, ölçü, yer yön ve soru yönünden gösteren sözcük ya da sözcük öbekleri cümle içinde zarf tümleci görevi yapar ![]() § Yükleme yöneltilen “Nasıl?” sorusu durum zarfı tümleciyle ilgilidir ![]() İnsan düşündüklerini açıkça söyleyebilir ![]() Damlaya damlaya göl olur ![]() Olanları ağlaya sızlaya anlattı ![]() § Yükleme yöneltilen “Ne zaman?” sorusu, zaman zarfı tümleciyle ilgilidir ![]() O acılı haberi duyunca çok üzülmüştü ![]() Tren on beş dakika sonra burada olur ![]() Gelecek ay yeni bir araba alalım ![]() § Yükleme yöneltilen “Ne yöne? Ne taraf?” soruları yer-yön zarf tümleciyle ilgilidir ![]() ![]() Az önce dışarı çıktı ![]() Korkudan bir adım geri çekildim ![]() § Yükleme yöneltilen “Ne kadar? Kaç tane?” soruları azlık-çokluk zarf tümleciyle ilgilidir ![]() ![]() Bugün bırak, yeterince çalıştın ![]() Çocuk ablasından biraz daha çalışkandı ![]() § Soru zarfı tümleci, yüklemi durum, zaman, yer-yön, miktar, ölçü olarak soru biçiminde etkiler ![]() Neden yapmadın söylediklerimi? Niye bakıp duruyorsun yüzüme? UYARI : Yer-yön bildiren sözcükler ad durum ekleriyle çekimlenirse zarf tümleci değil, nesne ya da dolaylı tümleç görevi yapar ![]() Bir de aşağıyı temizle ![]() Belirtili nesne Sizi içeride bekliyor ![]() Dolaylı tümleç Yukardan gürültü geliyor ![]() Dolaylı tümleç Zarf Tümlecinin Özellikleri : a) Ara söz, kimi cümlelerde zarf tümlecini açıklamak amacıyla kullanılır ve açıklamalı zarf tümleci meydan gelir ![]() Önümüzdeki hafta, Pazartesi günü, yeni bir sınav var ![]() Zarf Tümleci Zarf tümlecinin açıklayıcısı Yüklem b) Bağ eylemlerin yer aldığı çeşitli söz grupları cümlede zarf tümleci görevi yapar ![]() Eve uğrayıp / eşyalarımı alacağım ![]() Zarf Tümleci Yüklem Yan Cümle Temel cümle Düşünmeden / hareket etme ![]() Zarf tümleci Yüklem ![]() c) Sıralı cümlelerde zarf tümleci birden çok cümlenin ortak öğesi olarak kullanılabilir ve ortak zarf tümleci meydana gelir ![]() Sana her zaman güvendim, inandım ![]() Sana her zaman güvendim ![]() Sana her zaman inandım ![]() d) Bir cümlede aynı veya ayrı türden birden fazla zarf bulunabilir ![]() ![]() ![]() Görmeden, bilmeden, vermeden akıyorsun ![]() Zarf tümleci (Nasıl?) Ertesi sabah, dinlenmiş bir biçimde güverteye geldi ![]() Zarf tümleci Zarf tümleci (Ne zaman?) (Nasıl?) UYARI : Sıralı cümlelerde ortak kullanılan zarf tümleci ilk yükleme uygunken, diğer yükleme uymayabilir ![]() ![]() Annem hiçbir zaman kendini düşünmedi, bizim mutluluğumuz için çalıştı ![]() Annem hiçbir zaman kendini düşünmedi; her zaman bizim mutluluğumuz için çalıştı ![]() Edat Tümleci : Cümleye amaç – sonuç, özgürlük, benzerlik, eşitlik, birliktelik, araç anlamı katan ya da sözcük öbekleri cümle içinde edat tümleci görevi yapar ![]() ![]() Babama göre çalışan kazanır ![]() Rahat uyumak için ılık bir duş aldı ![]() Çocuk, elindeki küçük kovayla su taşıyor ![]() Okula annesiyle gidecekmiş ![]() Sen gelinceye kadar işleri bitiririm ![]() Öğelerle ilgili Uyarılar : Öğe Vurgulaması :Cümlede, yüklemden hemen önce gelen öğe, kullanıldığı yere göre en çok vurgulanan öğedir ![]() Ayşe, yazdığı cümleyi arkadaşına yüksek sesle okudu ![]() Ayşe, yazdığı cümleyi yüksek sesle arkadaşına okudu ![]() Ayşe, arkadaşına yüksek sesle yazdığı cümleyi okudu ![]() Arkadaşına, yazdığı cümleyi yüksek sesle Ayşe okudu ![]() Soru edatı “mi” cümlede hangi öğeden sonra kullanılırsa o öğeyi vurgulamış ve o öğeyi buldurmaya yönelik kullanılmış olur ![]() Bütün bunları sana Ayşe mi söyledi? Ayşe, sana bütün bunları mı söyledi? Ayşe, bütün bunları sana mı söyledi? Ayşe, bütün bunları sana söyledi mi? Cümlede kullanılan soru sözcükleri herhangi bir öğeyi buldurmaya yönelik olabilir ![]() Bu kitabı benden sonra kim okumak ister? (Soru, özneyi buldurmaya yönelik) Bu eteğin üstüne ne giyeceksin? (Soru, belirtisiz nesneyi buldurmaya yönelik) Bu soruyu nasıl çözdün? (Soru, zarf tümlecini buldurmaya yönelik) Dün akşam nereden geliyordun? (Soru, dolaylı tümleci buldurmaya yönelik) Yerleri neyle sildin? (Soru, edat tümlecini buldurmaya yönelik) Bugün kimi gördün? (Soru, belirtili nesneyi buldurmaya yönelik) Öğe Çözümlemesinde Dikkat Edilecek Noktalar : § Bir cümlede önce yüklem bulunmalı, yüklem bulunduktan sonra yükleme yöneltilen sorularla özne ve diğer öğeler tespit edilmelidir ![]() § Yükleme, doğru sorular yöneltilmelidir; çünkü yanlış sorular yanlış sonuçlar doğurur ![]() § Cümle, öğelerine ayrılırken hiçbir sözcük ve sözcük grubu açıkta kalmamalı, hepsi yüklemle bir bağlantı kurarak bir öğe değeri kazanmalıdır ![]() ![]() § Bağlaçlar, cümle içinde tek başlarına herhangi bir öğe olamazlar ![]() ![]() § Bir cümle öğelerine ayrılırken, belirli söz gruplarının (deyimler, ikilemeler, tamlamalar, bileşik eylemler) kalıp olduğu ve cümlede tek öğe olarak değerlendirilmesi gerektiği dikkate alınmalıdır ![]() § Bazı cümlelerde aynı öğe olan dil birliklerinin arasına başka söz grupları da girebilir ![]() ![]() Babamın çarşıda böyle küçük bir dükkanı vardı ![]() Dolaylı Tümleç § Ara cümleler, asıl cümlelerin herhangi bir öğesi olamayacakları için cümle öğelerine ayrılırken farklı değerlendirme yapılmalıdır ![]() Hızlı hızlı yürüyordu, çünkü yağmur yağıyordu, avluyu geçip fakülteye girdi ![]() Ara cümle § Ara sözler, asıl öğe ile birlikte değerlendirilmeli, ikisi de aynı öğe öbeği sayılmalıdır ![]() Açıklayıcı ara söz Öğe Tablosu : ÖĞELER ANLAM YÜKLEME YÖNELİK SORULAR ÖZNE Yüklemi yapan yükleme konu olan Kim,Kimler,Ne,Neler NESNE Belirtisiz Nesne Yüklemin Etkisini Üzerine Alan Ne Belirtili Nesne Neyi, Kimi Dolaylı Tümleç Yönelmeli Yüklemin Bulunduğu, Yöneldiği Ayrıldığı Kavramdır ![]() Neye, Nereye, Kime Bulunmalı Neyde, Neyden, Nerede,Kimden Çıkmalı Neden, Nereden, Kimden Belirteç Tümleç Durum Yüklemi Türlü Anlam Özellikleriyle Tamamlayan Öğedir ![]() Nasıl, Ne durumda, Ne biçimde Zaman Ne zaman, Ne zamandır… Ölçü Ne kadar, Nice, Ne ölçüde Yer-yön Nereye, Ne yöne… Neden Ne, Niçin, Ne diye… Soru İLGEÇ TÜMLECİ Cümlede amaç, araç, birliktelik, görelik, neden, yön zaman gibi anlam ilgileri oluşturur ![]() Niçin, Ne ile, Kiminle, Neye (Neye) göre, Ne gibi, Ne için, Nereye doğru, Ne zaman… |
![]() |
![]() |
|