![]() |
Cümle Türleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümle TürleriCümle Türleri Kuruluşlarına Göre Cümleler : Düz (Kurallı) Cümle : Yüklemi sonda olan cümlelere, kuruluşları yönünden, düz cümle denir ![]() ![]() Sembolistler, anlamdan çok şiirde ahenge önem vermişlerdir ![]() Kısa ve özlü sözle, çok şey anlatma sanatına icaz denir ![]() Önemli olan etkiyi aşmak, kendine özgü bir şiire ulaşmaktır ![]() Devrik (Kuralsız) Cümle : Yüklemi sonda olmayan cümlelere devrik cümle denir ![]() ![]() ![]() Neden böyle düşman görünürsünüz, yıllar yılı dost bildiğim aynalar? İki kapılı bir handa, gidiyorum gündüz gece ![]() Gezer bağdan bağa, çoban çeşmesi ![]() Gördüğüm, sihirbaz gibi geçtiğini üç kızın ![]() Ara Sözlü Cümle : Bir cümlenin anlamına açıklık getirmek amacıyla, o cümlede açıklayıcı bir söz ya da bir cümle kullanılır ![]() ![]() ![]() § Sınıftaki birkaç kişi, tembel olanlar, bu duruma itiraz etti ![]() § Bu işe Ayşe’yi – herkesin dedikodusunu yapan o kızı - karıştırmayın ![]() § Sana, en yakın arkadaşıma, güvenmekle hata etmişim ![]() Ara cümle ise yalnızca cümlenin anlamına açıklık kazandırır ![]() ![]() ![]() Ülkemiz, üç yanı denizlerle çevrilidir, yavaş yavaş çöle dönüyor ![]() Bizim patron, yalnızca gördüğüne inanır, bu dedikoduya inanmayacaktır ![]() UYARI : Ara söz ve ara cümlelerin başında ve sonunda ya “, …,” ya da “- … –“ işaretleri kullanılır ![]() ![]() Kesik (Eksiltili) Cümle : Başta yüklem olmak üzere herhangi bir öğe (özne, nesne, tümleçler) anlatıdan düştüğünde eksiltili cümleler oluşur ![]() Eksiltili cümle çoğu zaman bir sorunun karşılığı olarak kullanılır ![]() - Ali geldi mi? - Gelmedi ![]() - Kitabı beğendin mi? - Beğendim ![]() - Sinemaya gidelim mi? - Gidelim ![]() - Kim okuyacak? - Ben ![]() Eksiltili cümlede bir olgunun önemi belirtilebilir veya bir konuya dikkat çekilebilir ![]() ![]() Haydi çocuklar bize (gidelim) ![]() Ev yapacaksan tuğladan (yap), kız alacaksan Muğla’dan (al) ![]() Tarlayı taşlı yerden, kızı kardeşli yerden (alma) ![]() Kimi zaman, ki bağlacından sonra gelmesi gereken sözler kullanılmaz ![]() ![]() Adam içeri bir girdi ki… Yüklemlerine Göre Cümleler : Bir cümlenin yükleminde çekimli bir eylem ya da ekeylemle çekimlenmiş bir ad veya ad soylu sözcük olabilir ![]() ![]() Ad (isim) Cümlesi : Yüklemi ekeylemle çekimlenmiş bir ad ya da ad soylu sözcüğün bulunduğu cümlelerdir ![]() ![]() Çalışmak, başarının temelidir ![]() Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır ![]() Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır ![]() Eylem (Fiil) Cümlesi : Yüklemi çekimli bir eylem ya da eylem grubu olan cümlelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Anlattığı fıkralarla çocukları güldürdü ![]() Bu kazağı değil, kırmızı olanı tercih ederim ![]() Uçtuk Mohaç ufkunda görünmek hevesiyle ![]() Yapılarına Göre Cümleler : Bir cümle yapısı yönünden, içinde taşıdığı yargı sayısına göre incelenir ![]() Basit Cümle : Bir duyguyu, bir düşünceyi gösteren; kısaca bir tek yargıyı anlatan cümleler yapıları yönünden basittir ![]() ![]() Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır ![]() Kahvaltıdan önce tüm öğrenciler, ellerinde süpürgeler, derslikleri ve spor salonunu temizliyorlar ![]() Bileşik Cümle : Birden çok duygu, düşünce ve yargıyı anlatan cümleler yapıları yönünden bileşiktir ![]() ![]() ![]() ![]() Yan Cümle Temel Cümle Bileşik Cümle Şu Yollarla Yapılabilir : Eylemsilerle Kurulan Bileşik Cümle : Yan cümlesi eylemsilerle (adeylem, sıfateylem, bağeylem) oluşan bileşik cümlelerdir ![]() Oraya gitmek için / sabah erken kalkmalıyız ![]() Yan cümle Temel Cümle Erken kalkan / yol alır ![]() Yan cümle Temel cümle Onu gördükçe / yüreğim sızım sızım sızlıyor ![]() Yan cümle Temel Cümle UYARI : Bir cümledeki yan cümle sayısı, eylemsilerin temel cümlenin yüklemiyle kurduğu anlam ilişkisine göre belirlenir ![]() ![]() Aşağıda verilen örneği bu açıklama ışığında inceleyelim : Kapıdan çıkışını / sokağın köşesini dönüşünü / yerden gazeteleri savuran rüzgara karşı güçlükle karşı koyuşunu / görüyorum ![]() Yukarıdaki cümlede dört eylemsi olmasına karşın üç yan cümle bulunmaktadır ![]() Kapıdan çıkışını (görüyorum) Sokağın köşesini dönüşünü (görüyorum) Yerden gazeteleri savuran rüzgara karşı güçlükle karşı koyuşunu (görüyorum) “savuran” sıfat eylemi rüzgarı nitelemiş ve sıfat olmuştur ![]() ![]() İç Cümlelerle Kurulan Bileşik Cümle : Yan cümlesi iç cümleden oluşan ve bu yan cümlenin temel cümleye herhangi bir öğe göreviyle bağlandığı cümle yapıca bileşik cümledir ![]() ![]() İç cümle Çocuktur, düşe kalka büyür ![]() İç cümle Sinemada Güneş Erken Doğar’ı izledik ![]() İç cümle Koşullu Bileşik Cümle : Yan cümlesi dilek koşul kipiyle (-se, -sa) kurulan ve temel cümleye koşul ilgisiyle bağlanan cümlelere koşullu (şartlı) bileşik cümle denir ![]() Oraya bir daha gidersen / karışmam ![]() Yan cümle Temel Cümle Seni ararsa / ona kızdığımı söyle ![]() Yan cümle Temel cümle Ne kadar uğraşırsan uğraş, / babadan kalma bir şeyler yoksa / zengin olamazsın ![]() Yan cümle Yan cümle Temel Cümle “Ki” Bileşik Cümle : iki cümlenin “ki” bağlacıyla birbirine bağlanmasıyla oluşan bileşik cümlelere denir ![]() Öyle bir bağırdım ki sesimden ben bile ürktüm ![]() Yan cümle Temel cümle Şimdi çalışıyor olmalılar ki hiç sesleri çıkmıyor ![]() Yan cümle Temel cümle Bekle ki istediğini bulayım ![]() Yan cümle Temel cümle UYARI : “ki” den sonraki yancümle temel cümlenin bir öğesi olabilir ![]() Bu işin sonunun gelmeyeceğini anladım ![]() Anladım ki bu işin sonu gelmeyecek ![]() Belirtili Nesne Yüklem “Mi” Soru Edatıyla Kurulan Bileşik Cümle : Yan cümlesi “mi” soru edatıyla kurulan ve temel cümleye koşul ilgisiyle bağlanan bileşik cümlelerdir ![]() İlkbahar geldi mi / doğa yemyeşil olur ![]() Yan cümle Temel cümle Elimdeki işi bitirdim mi / hemen tatile çıkarım ![]() Yan cümle Temel Cümle UYARI : “mi” soru edatıyla kurulan yan cümleler, temel cümleye zarf tümleci göreviyle bağlanır ![]() Sıralı Cümle : Sıralı cümleler, kuruluşça bağımsız cümlelerin öğe ortaklığı ya da bağlanış özelliğinden dolayı bir araya getirilmesinden meydana gelir ![]() Bu özelliklerine göre sıralı cümleleri iki gruba ayırarak inceleyebiliriz: § Bağımlı Sıralı Cümleler : Herhangi bir öğesi ortak olan (yüklem hariç) cümlelere bağımlı sıralı cümle denir ![]() Bu şarkı, dillerden düşmeyecek, yıllar boyu söylenecek, hiç unutulmayacak ![]() Çocuğu yanına çağırdı, saçını okşadı, kucağına aldı ![]() § Bağımsız Sıralı Cümleler : Hiçbir ortak öğesi olmadığı halde, anlamca birbirini tamamlayan, anlamca birbirinin devamı niteliğinde olan cümlelere bağımsız sıralı cümle denir ![]() ![]() 1 2 3 4 Öğrenciler top oynuyor, öğretmenler bahçede çay içiyordu ![]() 1 2 Bağlı Cümle : “Ve, veya, ya da, ile, fakat, ama, çünkü” gibi herhangi bir bağlaçla birbirine bağlanan yargılara yapıları yönünden bağlı cümle denir ![]() Ortalık kakarınca lambayı yaktı ve mutfağa geçti ![]() 1 2 Okula gelemedi çünkü çok hastaymış ![]() 1 2 Oraya gider gitmez beni arayacaktı fakat aramadı ![]() 1 2 Sıralı Bağlı Cümle : Virgül ya da noktalı virgülle ayrılan, aynı zamanda birbirine bağlaçlarla bağlanan cümleler sıralı bağlı cümle adını alır ![]() Gençtim, bekardım ve İstanbul’da bir yurtta kalıyordum ![]() Sıralı cümle ![]() Sıralı bağlı cümle Anlamlarına Göre Cümleler : Cümleler, anlamları yönünden cümlede anlam ünitesinde ele alınıp incelenmiştir ![]() ![]() Olumlu Cümle : Örnek : Her şey gibi bu acı da unutulup gider bir gün ![]() Senin ne dolaplar çevirdiğini bilmiyor değilim ![]() Olumsuz Cümle : Örnek : Kim demiş, onun tembel bir öğrenci olduğunu ![]() İnsan vatanına hizmet etmekten usanır mı hiç ![]() Soru Cümlesi : Örnek : Davet etsek bizim eve gelir mi dersiniz? Bu soruyu hangi yoldan çözeceksin? Koşul (Şart) Cümlesi : Örnek : Derdini söylemeyen derman bulamaz ![]() Ona baktıkça seni hatırlıyorum ![]() Dilek (İstek) Cümlesi : Örnek : Biz de onunla gidelim ![]() Hayırlısıyla askerliğini bitirip gelsin de… Emir (Buyruk) Cümlesi : Örnek : Burayı derhal terk edin ![]() İşini bitirir bitirmez yanıma gel ![]() Ünlem Cümlesi : Örnek : Tüh, nasıl unuttum! İmdat, kurtaran yok mu! CÜMLEDE ANLAM Özel ve Nesnel Yargılı Cümleler : Öznel Yargılı Cümleler : Öznede, yani söz söyleyen kişide oluşan; nesnelerin gerçeğine değil, kişilerin duygu ve düşüncelerine bağlı olan, bu nedenle de kişiden kişiye değişebilen yargılardır ![]() ![]() ![]() Nesnel Yargılı Cümleler : Öznenin, yani söz söyleyen kişinin düşünce ve duygularına değil, nesnenin, varlığın kendi gerçeğine dayanan, dolayısıyla kişilere göre değişmeyen yargılardır ![]() ![]() Örnek Cümleler : ü Dostluğun olmadığı yerde insanca hiçbir değerin gelişebileceğine inanmıyorum ![]() ü Oyunda dört kadın, üç erkek oyuncu rol almış ![]() ü Dostluk, insanın ve insanlığın en büyük, ne yüce değerlerinden biridir ![]() ü Öykünün yanı sıra birçok şiir yazmış, bunlardan bazıları bestelenmiştir ![]() ü Şairin, sesini daha geniş kitlelere duyurabilmesi için dergilerde daha sık görülmesinde yarar var ![]() ü Köyden kente yapılan göçler her yıl biraz daha artmakta, bu nedenle kentlerde konut sorunu ciddi boyutlara ulaşmaktadır ![]() ü En iyi yapılan tatil, ormanda yapılan tatildir ![]() ü Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u aldığında 21 yaşındaydı ![]() ü İyi bir romancı, şiir yazamaz; ama iyi bir şair, roman yazabilir ![]() ü Türkiye Avrupa Topluluğu’na girebilmek için çeşitli girişimlerde bulundu ![]() Genel ve Özel Anlamlı Cümleler : Aralarındaki ortak özelliklere göre, daha çok varlığı kapsayan, aynı kavramları topluca düşündüren sözcüklere genel; anlamları sınırlı olan, kavramları teke tek düşündüren sözcüklere özel anlamlı sözcükler denir ![]() ![]() Örnek : ü Geri kalmış ülkelerde spora hiç önem verilmez ![]() ü Hindistan, futbola hiç önem vermeyen bir ülkedir ![]() ü Dünyada en çok satan kitaplar, romanlardır ![]() ü Ülkemizde en çok satan kitap türü, polisiye romanlardır ![]() Anlatımlarına Göre Cümleler : Doğrudan ve Dolaylı Anlatımlı Cümleler Doğrudan (Dolaysız) Anlatım : Söylenenleri biçimsel bir değişikliğe uğratmadan, kişilerin söylediği ya da sözün söylendiği biçimde, olduğu gibi aktaran cümlelerin anlatımına denir ![]() Dolaylı Anlatım: Bir sözün kişi, zaman, anlatıcı değişiklikleriyle aktarılan biçimidir ![]() ![]() ü En iyi romanlar, bir bunalım döneminde yazılır, der Dostoyevski ![]() ü En iyi romanların bir bunalım döneminde yazılacağını söylüyor Dostoyevski (Dolaylı) ü Turgut Uyar : “Nobel Ödülünü kazanan bu yazarı, en içten dileklerimle kutlarım ![]() ![]() ü Turgut Uyar, bir yazısında , Nobel Ödülü kazanan bu yazarı en içten dilekleriyle kutladığını belirtiyor ![]() Yorumlama Bildiren Cümleler :Yorumlama, görülüp duyulanlardan anlatıcının kendince bir anlam çıkarması, açıklama yapmasıdır ![]() ![]() ü Edip Cansever’in şiirleri sürekli bir açılım ve gelişim içinde görülüyor ![]() ü Eğitim bir okul sorunu değildir, o insanın kendisinde taşıdığı bir eylemdir ![]() ü Ne zaman yüzüne baksam gözlerini kaçırıyor, sanki benden bir şeyler saklıyor ![]() Değerlendirme Cümleleri :Değerlendirme özelliği taşıyan cümlelerde anlatıcı; bir yapıt , bir sanatçı, bir olayla ilgili olumlu ya da olumsuz belirlemeleri anlatır ![]() ü Yazarın bu romanında çok etkileyici bir anlatım var ![]() ü Yazar, sürekli gerilimler yaratarak okurun ilgisini hep canlı tutuyor ![]() ü Son sergideki resimlerinde, yeşil tonları kırmızı tonlardan daha çok kullanmış ![]() Tanım Cümleleri :Tanımlama; bir kavramı, bir durumu nitelik ve özellikleriyle belirleme, işlevini gösterme ya da onu benzerlerinden ayıran ayırıcı yönlerini göstermeye denir ![]() ![]() ![]() ü Roman, olmuş ya da olabilecek olayları anlatan uzun bir edebiyat eseridir ![]() ü Sanatsal yaratımın temeli, doğayı taklit etmek değil, yeniden biçimlendirmektir ![]() ü Cahillik ve bilgisizlik bir toplumu içten içe kemiren bir kurttur ![]() Karşıtlık Bildiren Yargılar :Bazı cümlelerde birtakım olay ya da olguların karşıt özellikleri verilir ![]() ![]() ü Dışarısı günlük güneşlik, halbuki burada paltolarımız bile bizi ısıtmaya yetmiyor ![]() ü Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz ![]() ü Bir vardı, bir yok oldu; böyledir dünyanın hali ![]() Anlamlarına Göre Cümleler Olumlu Cümle : Yüklemin bildirdiği anlam, eylemin yapılması doğrultusundaysa bu tür cümlelere olumlu cümle denir ![]() ü Ne kadar geriye bakarsanız, o kadar ileriyi görürsünüz ![]() ü Özü gerçek yaşam dayalı tiyatro yapıtları, doğrudur ve güzeldir ![]() ü Sattığınız malların dökümünü çıkarıp karı hesaplayalım ![]() Olumlu Cümleler İkiye Ayrılır : Biçimce ve anlamca olumlu cümleler : Bu tür cümlelerde olumsuzluk bildiren hiçbir dil birimi kullanılmaz, yüklemin yansıttığı anlamda olumlu olur ![]() ü Ne zamandır gelmenizi bekliyorduk ![]() Biçimce olumsuz, anlamca olumlu cümleler : Bu tür cümlelerde cümlenin kuruluşu olumsuz, anlamıysa olumludur ![]() ü Seni sürekli eleştiren ve senin kuyunu kazan bu insanı nasıl bilmezsin? (bilirsin) ü Bu kadar çok döversen hangi çocuk yaramaz olmaz? (yaramaz olur) Olumsuz Cümle : Bir eylemin gerçekleşmediğini, gerçekleşmeyeceğini ya da bir şeyin yokluğunu bildiren cümlelerdir ![]() ü Aradığınız kişi burada yok ![]() ü Dünkü davranışlarınızı hiç tasvip etmedim ![]() ü Kimse olayın nedenini bilmiyor ![]() Olumsuz Cümleler İkiye Ayrılır : Biçimce ve anlamca olumsuz cümleler : Bu tür cümlelerde yüklem ya olumsuz bir eylemdir ya da yargı bildiren ad soylu bir sözcüktür ![]() ü Mutluluğunu herkesle paylaşsan da yalnızlığını paylaşamazsın ![]() ü Başarı, zannedildiği kadar kolay elde edilen bir şey değildir ![]() Biçimce olumlu, anlamca olumsuz cümleler : Bu tür cümlelerde olumsuzluk anlamı taşıyan ek ya da sözcük kullanılmadığı halde cümleler olumsuzluk bildirir ![]() ü Kim demiş onu çok sevdiğimi? (sevmiyorum) ü O kadar sinirli ki ona parayı kaybettiğini söyle söyleyebilirsen ![]() ![]() Soru Cümlesi : Bir işin yapılıp yapılmadığını sormak, bir şeyin nedenini öğrenmek, durumla ilgili bilgi edinmek ya da kuşkuyu gidermek… gibi amaçlarla kurulan cümlelere soru cümlesi denir ![]() ü Kardeşin eve geldi mi? ü Daha çok hangi kitapları okuyorsunuz? ü Olanları sana kim anlattı? ü Buraya nasıl geldin? Soru öğeleri kullanılarak soru cümleleri kurulabildiği gibi, bu yolla cümleye değişik anlam özellikleri de katılabilir ![]() Gerçek Soru Cümlesi : Yanıt gerektiren, soruyu soranın yanıt beklediği soru cümleleridir ![]() ü Cümlenin öğelerinden birini ya da birkaçını öğrenmek için, Örnek : Bu elbiseyi mi aldınız? Hangi kitabı ne zaman okudunuz? ü Eylemin yapılıp yapılmadığını sormak için, Örnek : Ismarladığım kitapları alacak mısın? ü Anlaşılmayan bir düşünceyi, bir duyguyu sormak için, (Yineletme amaçlı sorular) Örnek : Öğretmen gelmeyecek mi dediniz? ü Anlaşılmayan bir soruyu anlamak için, Örnek : Buraya neden mi geldim? Sözde Soru Cümlesi : Yanıt gerektirmeyen, cümleye şaşma, küçümseme, inanmayış, beklenmezlik, özlem … vb ![]() ![]() ü Önüne baksan kör müsün? (Azarlama) ü Bugün öğretmen gelir mi ki? (Olasılık) ü Bu yüksek notu almak sana mı kaldı? (Küçümseme) ü Nerde o günler? (Özlem) ü O zavallı kime kötülük edecek ki? (Onaylatma) Dilek (istek) Cümlesi : Bir dileği, bir isteği, bir arzuyu, bir temenniyi bildiren cümlelere, anlamları yönünden dilek veya istek cümlesi denir ![]() ü Yarın bizde toplanıp bir güzel yemek yiyelim ![]() ü Çocuk tek kazansın da neresi olursa olsun ![]() ü Umarım işleriniz yolunda gidiyordur ![]() ü Ah şu bahar bir gelse, çocuklar neşe içinde koşup oynasa ![]() ü İnşallah bütün düşlerin bir gün gerçek olur ![]() ü Allah sana uyuz versin de tırnak vermesin ![]() ü Gözün kör olsun ![]() Emir (Buyruk) Cümlesi : Emir kipiyle kurulan ya da gelecek zaman kipinin emir anlamıyla kullanıldığı cümlelere, anlamları yönünden emir cümlesi denir ![]() ü Sandalyeyi çek, sessizce oturup bekle ![]() ü Öğretmeniniz izinli, gürültü etmeden ders çalışın ![]() ü Herkes ödevlerini önümüzdeki hafta getirecek, not alacak ![]() ü Şuraya da bir halı ser, ortalığı topla ![]() ü Sen de çalış ve para kazan artık ![]() Ünlem Cümlesi :Korku, acıma, şaşırma, sevinme, kızma gibi ansızın beliren duyguları anlatmaya yarayan cümlelere, anlamları yönünden ünlem cümlesi denir ![]() ü Ah, elim yandı! ü Kapıyı açtım ki bir de ne göreyim! ü Oh, okul bitti, rahat bir nefes alalım! ü O… kimler gelmiş, kimleri görüyorum! ü Elimi cebime attım ki cüzdan yok! İçeriklerine Göre Cümleler Varsayım İçeren Cümleler :Varsayım, gerçekte olup olmadığına, olmayacağına bakılmaksızın bir olay ya da durumu bir süre için var kabul etmektir ![]() ![]() ü Büyük ikramiye sana çıktı diyelim, bana ne alırsın? ü Tut ki puanın yetmedi ve üniversiteye giremedin ![]() ü Şu anda kapının çalındığını ve oğlunun geldiğini farz edelim ![]() ü Gözlerini kapa ve sımsıcacık bir odada dışarıda yağan karı seyrederek çay içtiğimizi düşün ![]() Önyargı Bildiren Cümleler :Bir eylem henüz sonuçlanmadan, o eylemin nasıl sonuçlanacağı konusunda fikir yürüten cümlelerdir ![]() ü Bizi görür görmez yine bağırıp çağıracak ![]() ü Ben zaten onun suçlu olduğunu baştan biliyordum ![]() ü Göreceksiniz, son şiirlerinde de ayrılık ve ölüm üzerine konuşup bizleri hayal kırıklığına uğratacak ![]() ü Bu çocuğun bir baltaya sap olamayacağı baştan belliydi ![]() Öneri Bildiren Cümleler :Bir sorunu çözmek, herhangi bir konuda yol gösterip bilgi ve fikir vermek amacıyla, öne sürülen görüşü, düşünceyi ve teklifi içeren cümlelere öneri bildiren cümleler denir ![]() ü Kitabın sonuna bir de kaynakça konsa iyi olur ![]() ü Konuyu iyice anlamak istiyorsan, önce tekrar et, sonra da bol bol soru çöz ![]() ü Oyunda günlük yaşamın derinliğine fazlaca girilmeseydi, oyun daha derli toplu olurdu ![]() ü Siyah eteğin üstüne mavi desenli gömleğini giyersen sana daha çok yakışır ![]() Üslupla ilgili Cümleler :Bir yazar ya da bir eserin dil ve anlatım özelliklerine üslup denir ![]() ![]() ![]() ![]() ü İlk kitabında Halk edebiyatı söyleyişiyle yazdığı küçük şiirler vardı ![]() ü Tasvir bölümlerinde dili iyice ağırlaşmış; yazar söz oyunlarına sık sık başvurarak sıfatlı, mecazlı ve sanatlı bir anlatım kullanmıştır ![]() ü Kısa ve özlü bir anlatım, devrik cümleler, eserine en belirgin özelliğidir ![]() Olasılık - Olabilirlilik Cümleleri :Olasılık, kesinliği olmaksızın bir olay ya da durumun ortaya çıkmasının beklenilmesidir ![]() ![]() ü Yarın işe biraz geç gelebilirim ![]() ü Şimdi bizim oralara da bahar gelmiştir ![]() ü Sınav zamanı yaklaştı, herhalde düzenli bir çalışma yapıyordur ![]() ü Durumu çok iyi, bu çocuğa küçük bir yardımda bulunur sanıyorum ![]() Eşitliğin Söz Konusu Olup Olmadığını Bildiren Cümleler :Kimi cümleler, herhangi bir şeyin ortadan ya da eşit biçimde bölündüğü anlamı taşır ![]() ![]() ![]() ![]() ü Harçlıklarını kardeş payı yaparak birkaç gün idare ettiler ![]() ü Bir elmayı yarı yarıya paylaşıp yediler ![]() ü Kardeşler, mirastan paylarına düşeni alıp, sessizce ayrıldılar ![]() ü Şirketin karını hisseleri oranında paylaştılar ![]() Gerçekleşmemiş Bir Beklentiyi Dile Getiren Cümleler :Beklenti, bir olgunun sonunda gerçekleşmesi beklenen sonuç, bireyin, belli şart ve durumların alacağı biçimler veya kendisinden beklenenler konusundaki ön görüşü anlamına gelir ![]() ![]() ü Ankara’ya geldiğinde beni arar sanmıştım ![]() ü Bizi bu sefer daha sıcak karşılayacağını düşünmüştük ![]() ü Yıl boyunca çalışıp didindiğini görünce iyi bir okula gireceğini zannediyordum ![]() ü Bu işten daha çok para kazanacağımızı ummuştuk ![]() Gerçekte Var Olmayıp Öyle Sanılma Anlamı Taşıyan Cümleler :Kimi cümleler, herhangi bir olgu gerçekte var olmadığı halde, kişinin bu olgunun var olduğunu zannetmesi anlamını taşır ![]() ü Ben onun kardeşi değil, düşmanıydım sanki ![]() ü Adama bak, sanki para vermiş de karşılığını bekliyor ![]() ü Arkadaşı soruları çözdükçe, kendisi çözüyor gibi seviniyordu ![]() Hayıflanma - Üzülme Anlamı Taşıyan Cümleler :Hayıflanma cümleleri bir olay, durum ve kişi karşısında üzülme ya da yerinme anlamlarını taşır ![]() ü Kuşlar göç ediyor, ne yazık ki kış geliyor ![]() ü O güzelim kız, birkaç yılda çöküp yaşlandı ![]() ü Yüreğinin acısını, yılların izini taşıyordu yüzündeki derin çizgiler ![]() ü Zavallı adam, çocuklarını yetiştirebilmek için ne acılar çekti ![]() Sitem - Kızgınlık Anlamı Taşıyan Cümleler :Sözü ya da hareketleriyle, birinin, bir kimseyi kırdığını, üzdüğünü veya gücendirdiğini öfkelenmeden dile getiren cümleler sitem anlatımlı; sözü söyleyenin bir kişiye kızdığını anlatan cümlelerse kızgınlık anlamlı cümlelerdir ![]() ü Her hafta sonu toplanıp kıra gidersiniz de beni çağırmazsınız ![]() ü İnsan, kendisine bunca emeği geçen insanı bir kere de olsa arayıp sorar ![]() ü Dediklerimi yapma da göreyim seni! ü Sen kim oluyorsun da bana karşı böyle konuşuyorsun! Yapıtın Konusuna Değinen Cümleler :Bir anlatımda verilmek istenen öz, düşünce ve duygu bütününe içerik adı verilirken kimi cümleler, herhangi bir yapıtın konusuna ya da özün ne olduğuna yani içeriğine değinir ![]() ü Cahit Sıtkı’nın şiirlerinde genel olarak ölüm ve yalnızlık teması ele alınıyor ![]() ü Romanda kent insanlarının bireyci yaşamları ve bunun yarattığı bunalımlar anlatılmış ![]() ü Ömer Seyfettin, kimi öykülerinde çocukluk ve askerlik anılarını işliyor ![]() ü Ziya Osman Saba, yalın ve içten bir anlatımla yoksul yaşamlara karşı duyduğu ezikliği anlatır bu şiirinde ![]() Aşamalı Bir Durumu Bildiren Cümleler :Aşamalı bir anlam içeren cümlelerde, bir durumun gitgide ilerlemesi anlamı vardır ![]() ü Zavallı kadın sürekli zayıflıyor, her geçen gün biraz daha küçülüyordu ![]() ü Uçak önce havalandı, sonra yavaş yavaş bulutların arasında kayboldu ![]() ü Hastamız günden güne iyiye gidiyor ![]() ü Kurşun sırtından girince, asker önce dizlerinin üzerine çöktü, sonra boylu boyunca yere yığıldı ![]() Beğenme - Takdir Etme Anlamı İçeren Cümleler :Beğenme, takdir etme anlamı içeren cümleler, herhangi bir şeye yönelik beğeniyi, övgüyü dile getiren cümlelerdir ![]() ü Aşkolsun delikanlıya, rakibinin sırtını bir hamlede yere getirdi ![]() ü Her türlü rezaletin yaşandığı bu çevrede dürüst ve tertemiz bir insan olarak yetişti ![]() ü Eserlerinde yapaylığa kaçmadan içten ve yalın bir söyleyişle dile getirir duygularını ![]() ü Bozkırın ortasında açılmış sapsarı bir çiçektir bu şiirler ![]() Anlam İlişkilerine Göre Cümleler : Bileşik ve sıralı cümlelerde birden çok yargı, önerme bulunur ![]() ![]() Neden - Sonuç İlişkili Cümleler :Bir cümlede ifade edilen yargılardan birinin neden, diğerinin sonuç olabilecek biçimde kullanılmasıyla ortaya çıkan cümleler, neden sonuç anlamı taşır ![]() ![]() ![]() ü Yoğun kar yağışı yüzünden Ankara - İstanbul seferleri iptal edilmiş ![]() ü Elindeki işi bitiremediğinden bir hafta kadar yeni bir iş alamayacağını söyledi ![]() ü Derslere sürekli geç gelmesi ve ödevlerini zamanında yapmaması öğretmenini çok kızdırıyordu ![]() UYARI : “-den” ekiyle “dolayı” ve “ötürü” ilgeçlerinin birlikte kullanılması genellikle gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu yaratır ![]() ![]() ü Sizi sevdiğimden dolayı böyle davranıyorum ![]() ü Bundan dolayı akşam size gelemeyiz ![]() Amaç - Sonuç İlişkili Cümleler :Sonuç bildiren bir yargıyla o sonucun hangi amaçla yapıldığını anlatan bir başka yargıdan oluşan cümlelerdir ![]() ![]() ü Biraz hava almak ve dinlenmek için arkadaşlarıyla Pazar günü pikniğe gideceklermiş ![]() ü Onunla bu durumu bütün ayrıntılarıyla değerlendirmek üzere tekrar bir araya geleceğiz ![]() ü Okula onu görmeye gittim ![]() Açıklama İlişkili Cümleler :Açıklama, bilinmeyeni bilinir kılmaktır ![]() ![]() ![]() ü Bugün okula gitmeyeceğim; çünkü hastayım ![]() ü Yüzünden düşen bin parça, anlaşılan üzgünsün ![]() Koşul İlişkili Cümleler :Bir durumun, yargının oluşmasını, gerçekleşmesini, bir diğer yargı ile, anlatılan koşulun olmasına bağlayan cümlelerdir ![]() ![]() ü Annem sana baktıkça gençlik yıllarını anımsadığını söylüyor ![]() ü Sinemaya gideceksin; ancak önce ödevlerini bitir ![]() ü İstediğin her şeyi alırım, yeter ki sınıfını geç ![]() ü Git; ama saat on ikiden önce evde ol ![]() ü Buraya gelirse görüşebiliriz ![]() Karşılaştırma Cümleleri :Karşılaştırma, birbirleriyle ilişkili iki varlık, iki kavram ya da herhangi iki şeyi, ortak olan ya da olmayan yönleriyle anlatmaktır ![]() ![]() ü Haber alma gereksinimini en iyi karşılayan iletişim aracı televizyondur ![]() ü Hiçbirimiz onun kadar duyarlı ve hoşgörülü değildik ![]() ü Kendi yaşıtı insanlardan daha genç ve daha diri bir görünüşü vardı ![]() Cümle Tamamlama :Kimi zaman bir yargı bütünlüğünden bir sözcük yada sözcük öbeği çıkarılmış olabilir ![]() ![]() Tamamlanacak ve tamamlayacak cümleler ya da sözler arasında; ü Anlamsal ilişki doğru kurulmalıdır ![]() ü Zaman ve kişi yönünden uyum olmalıdır ![]() ü Cümleleri anlamca bağlamak için uygun bağlaçlar kullanılmalıdır ![]() Örnek : İnsanlar bilerek ya da bilmeyerek doğanın dengesini bozuyorlar, sonra aynı doğayı korumak için sempozyumlar düzenleyip, dernekler kuruyorlar; çünkü… ü Doğanın kendileri için yaşamsal değerini biliyorlar ![]() ü Yanlış yaptıklarının bilincindeler ![]() ü Kendilerini affettirmek istiyorlar ![]() ü Doğayı taklit etmek istiyorlar ![]() |
![]() |
![]() |
|