![]() |
Prof. Dr. İskender Pala |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Prof. Dr. İskender PalaBabilde Ölüm İstanbulda Aşk Gök kubbenin altında insanın ruhunu soyan kötülükler ve giyindiren aşklar adına ![]() ![]() ![]() Doğu ak ejder yılında başladı yirmi üç bin yıllık gizem ![]() ![]() ![]() Uzayın sonsuzluğuna açılan kapıyı keşfe çıkmış bilge rahipler, uğruna topluca can verdikleri bir sırrın, binlerce yıl sonra, bir şair tarafından aşkın derin katmanlarına saklanarak korunacağını bilselerdi ![]() ![]() ![]() Siruş başlıklı murassa hançerin kabzasına parmak izlerini bırakanlar, daha avuçlarının sıcaklığı gitmeden hançer kınında kan biriktiğini bilselerdi ![]() ![]() ![]() Bağdat, İstanbul, Roma, Paris ve diğerleri; kıyılarına vuran yeni aşkın, bütün eski tarihlerini dolduracak yoğunlukta olduğunu bilselerdi ![]() ![]() ![]() Bilgeler, katiller, asiller ve sevgililer; ellerinde tuttukları kitabın alev almaya hazır bir aşk külçesine dönüşmek üzere olduğunu bilselerdi ![]() ![]() ![]() Şair, ipeksi dizeleri arasına hayaller gibi sakladığı şifrelerin hoyrat ellerde ihtirasla parçalandığını, sonsuzluk şarabına kadeh yaptığı gelincik yapraklarının kinle dağıtıldığını bilseydi ![]() ![]() ![]() Ve şimdi kim bilebilir neler olacağını, Babil uyandığı zaman? ! ![]() ![]() İki Dirhem Bir Çekirdek Anlatımı güzelleştirmek, savunulan fikir ve düşünceyi daha etkili kalmak ü daha etkili kalmak üzere her dilde kalıplaşmış bazı sözler bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tür kalıplaşmış sözler arasında, dilin bünyesinde en sık rastlanılanlar ise deyimdir ![]() ![]() ![]() Bazı kişilerle ilgili anılar ve hikayeler, tarihten alınmış olaylar, ve ![]() ![]() ![]() ![]() Deyimlerimizin ortaya çıkış hikâyelerini bilmenin, dilimizin kültüre yansıyan yüzüne bir renk katacağı kesindir ![]() ![]() Aşkname Bütün iyi dilekler ve selamlardan sonra ![]() ![]() ![]() Dilenciden sultana, köleden efendiye Hânım hey! ![]() ![]() Sen ki mahabbet gülistanıma revnak bağışlayanım, ejendimsin, Sen ki arzum, emelim, hicranım ve elemimsin, Ayrılığından dolayı yardım dilenmeye takatim yok senden, kapında kendini kaybedenlere gıptayla geçen ömrümde bir takate de ihtiyacım kalmadı artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ah Mine'l - Aşk Aşk, yerine göre yol olur yürünür, yerine göre iman olur uyulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşk olunca gönüller birleşir, aşk olunca kıyamet koparcasma hareketlilik olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşk, Mecnun'dan Leyla'ya bir feryat, Mansur'dan dara bir sır, gözden kalbe bir yoldur ![]() ![]() ![]() Kırk güzeller çeşmesi Okuyucu! Sen burada, bugün artık kaybettiğimiz değerlerimizle ilgili (nezaket, haya, tevekkül, merhamet, sabır, tefekkür, sadakat, dua, kanaat, gözyaşı vs ![]() ![]() ![]() 'Her kim benim hadislerimden kırk tanesini belleyip başkalarına da öğretirse, kıyamet gününde Allah onu bilginler ve fakihler arasında diriltisin! ' buyurduğu için yazdım ![]() ![]() Fuzuli şahane gazeller 1 ![]() Bende Mecnun'dan füzun aşıklık isti'dadı var Aşık-ı sadık benim Mecnun'un ancak adı var Mecnun'dan çok aşıklık yeteneği var bende ![]() ![]() (Arka Kapak) Leyla ile Mecnun Bir bütün idim ben Leylâ ile ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Manevi dünyamda dostum daima sensin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mecnun olan benim; bana yaraşır delilik, kınamışlık ![]() Şimdi git, aşk töresini, âşıklık geleneğini, maşuk gidişatını bozma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Tanıtım Yazısı'ndan) Düşte Kalan 'Yıllardan 1258 idi ![]() ![]() Bu talan, o çağa göre dünyanın gözdesi olan bir medeniyet merkezinin yok edilmesi demekti ve Hülagu'nun askerleri, Bağdat'ın eşsiz koleksiyonlarıyla ünlü kütüphanelerindeki yüz bini aşkın elyazması kitabı Dicle'ye boşaltmış ve Dicle günlerce mürekkep renginde akmıştı ![]() Eğer o zaman Bağdat kütüphanelerinin başına böyle bir talan gelmeseydi, belki de dünyanın daha sonraki yüzyılları çok farklı olur, Rönesans ve Reform hareketlerinin adresi değişir, modernleşmenin göstergeleri farklı boyutlarda ortaya çıkar, hatta Amerika, şimdiki Amerika olmayabilirdi ![]() ![]() Müstesna Güzeller Bu kitap, bilimsel bir gayretin ürünü olmaktan çok, öz kültürümüze karşı hissedilen bir vefa borcunun yerine getirilmesi için düzenlenmiştir ve yazdığımız makaleler arasından seçilen 50 adet yazıyı içerir ![]() Divan şiiriyle tarihî ve şimdiki hayatımızı buluşturma gayesiyle kaleme alınan bu yazılarda tuttuğumuz yol, yüründükçe uzayan ve her durağında bir başka hayranlıkla seyrettiğimiz, asude güzellikleri olan bir yoldur ![]() ![]() ![]() Zaten gayemiz de altı yüzyıl boyunca soluduğumuz bir güzellikler manzumesini, sizlere yeniden tanıtabilmek ve sevdirebilmektir ![]() ![]() Ayine Sevgili! Hani bir aşk idin, bir güzellik idin sen, güzellikle aşkın kesiştiği prizmada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiiri meslek edinip de şair olamamanın acısını en iyi bilenlerdenim ben ![]() ![]() ![]() Uzun gecelerde küstürdüğüm uyku perisinin dönmesini beklerken şekillenen düşüncelerim beyaz sayfalara bu üslûpta yayıldı ve her bir cümle bazen birkaç defa değiştirildi ![]() ![]() Benim duyduklarımı duyan yüzlerce kalbin yaşadığını bu kırk denemeyi yazarken öğrendim ![]() ![]() ![]() (Arka Kapak) Su Kasidesi Aşk yalnızca bir tanedir; ama görüntüleri onlarca, binlerce, belki milyonlarcadır ![]() ![]() Ağustos güneşinin kırıldığı kumlarda çatlaşan dudakların kıvranarak, dökülerek, koşarak ve çırpınarak akan Dicle'ye hasreti ne ise, Fuzuli'nin gönlünden taşan aşkın coşkunluğu ve yakıcılığı da odur ![]() ![]() ![]() ![]() Gözgü İnsaniyetin zaferi, nezaketle kazanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Meclis'te tartışanların nezaket kurallarını çiğnememelerini, çocuklarımızın nezaket dışılıklara muhatap olmamasını istiyoruz ![]() ![]() Nezaket, insanlık için dünyanın bütün demokrasilerinden daha güzel ye insan yaratılışına en uygun rejim biçimidir, îş işten geçmeden ![]() ![]() ![]() (Tanıtım Yazısı'ndan Alıntı) Güldeste Şiir, görülmez; ancak kalbe doğabilir ![]() ![]() Heykel gibi, resim gibi bütüne dayalı bir sanata dönüşüveren bu küçük kitap, edebiyat dünyasında ünlü olmuş simalara ait, orada burada rastladığımız küçük anekdotların derlemesinden ibarettir ![]() ![]() ![]() (Arka Kapak'tan Kadılar Kitabı Kadılar Kitabı, bilimsel bir iddiadan öte, kültürel bir gaye taşır ![]() ![]() ![]() Bulunmazsa adalet milletin efrâdı beyninde Geçer bir gün zemine, arşa çıksa pâye-i devlet Vatandaşlar arasında adalet ve eşitlik kaybolunca, itibarı arşa çıkmış olsa da, devlet, bir gün yerin dibine geçer ![]() ![]() ![]() ![]() Gökkubbenin altında aşkı anlatan şiirlerin en rafine formu olarak bilinir gazel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şairlerin Dilinden Şairler vardı ![]() ![]() ![]() Şiiri gönülde duyup fikirde hummaya dönüştürerek tam altı asır yaşamışlardı ![]() ![]() ![]() Asırlar geçse de hiç değişmeyen acılarının terennümüyle akılları ürperten bu silsile, ayni kaderi yaşamak üzere halk edilmiş gönül erleri gibiydiler ![]() ![]() ![]() ![]() Ne yarışmanın şartlan, ne de bina edecekleri sanat eserinin şeklini değiştirmeye yetkileri vardı ![]() ![]() ![]() Şahane gazeller Şeyh Galip 5 ![]() Gencinede resm-i nev gözettim Ben açtım o genci ben tükettim Söz hazinesinde yeni bir üslup gözettim; Ben açtım o hazineyi, yine ben tükettim Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü Sözlükte divan şiiriyle ilgili tabiat, tabiat olayları, coğrafya, yerleşim bölgeleri, iklim kuşakları, insanlar ve özellikleri, kozmik alem, felek, tıp, astronomi, yıldız ilmi, burçlar, müneccimlik, falcılık, remil, eski batıl ilimler, israiliyat, muisiki deyim ve terimleri ![]() ![]() ![]() ![]() (Arka Kapak'tan) Mevlana Benlikten Kaçış Kaçmak isterim kendimden; kaçmak, kurtulmak isterim ![]() ![]() ![]() ![]() Durakların, konakların, mesefalerin bağlarıyla bağlanmışım da koparmak isterim bağlarımı şimdi, kırmak isterim ![]() (Kitabın İçinden) Aşina Güzeller Daha evvel nice Müstesna Güzeller'e rastlamış, onları Şairlerin Dilinden sizlere tanıtmaya çalışmış idik ![]() ![]() ![]() ![]() (Arka Kapak) Divan Edebiyatı Edebiyatsız millet, dilsiz insana benzer ![]() ![]() Her şeyiyle bizim olan eski Türk şiirini tanımak için biz bir kapı aralamaya çalıştık ![]() ![]() Efsane Güzeller Şiir görülmez; ancak kalbe doğabilir ![]() ![]() Heykel gibi, resim gibi bütüne dayalı bir sanata dönüşüveriyorsa söz, adı divan şiiridir onun ![]() ![]() Şair ise beyit denen söz katmanları arasında ince sanatkarlığın izini sürerken evvelce söylenenleri bilmek ve evvelce söylenenleri geçmek zorunda hisseder kendisini, hayallerini ve düşüncelerini derinleştirdikçe derinleştirip giyindirir düşüncelerine ![]() Fuzuli Mum gibi yanıp tükendim aşkının derdinden ![]() ![]() ![]() (Kitabın İçinden) Kahve Molası Bir kahve molasından meram, bir çift sözdür ki, o söz ruhumuzu dinlendirsin, dimağımızı sarhoş etsin ![]() Gönül ne kahve ister ne kahvehane Gönül sohbet ister kahve bahane Bu kitabın içindekiler bir kahve molasında okunabilecek kadar küçük hikâyeler, hatıralar, nükteler ve bercestelerden ibarettir ![]() ![]() ![]() Gül İle Gülü Tartanlar 1 Yunus, Anadolu’daki Türk şiirinin halka mâl olmuş en önemli mimarı, eseri ise yıkılmayan tek mimarîsidir ![]() ![]() ·Şiirin efsane yiğidi: Yunus Emre ·Şiirler ·Diğer Yunus’ların şiirleri ·Ansiklopedik Lügatçe ·Bibligyografya Kırkıncı Kapı Hiç ikiyüzlü olmadın bana karşı, değil mi? En azından öyle olduysan bile, bana hissettiremediğin için minnettarım sana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu mektup tertemiz bir gönül ile ta Kırkıncı Kapı'ya gidecekler için yazıldı vesselâm ![]() ![]() ![]() (Tanıtım Yazısı'ndan) Ve Gazel Yeniden Kitapta, değişik şairlere ait on beş gazel ile iki berceste, yine o şairlerin zamanlarına ait araştırmalarla şerh edilmeye çalışılmıştır |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Prof. Dr. İskender PalaDİVAN ŞİİRİNİ SEVDİREN ADAM Yalnız Divan edebiyatı yazmakla kalamadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hâlâ çekilen derd ü meşakkat budur işte AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ Yıllara geçiyordu ![]() ![]() ![]() DOĞDU 08 ![]() ![]() OKUDU Cumhuriyet İlkokulu, 1969 (Uşak) Kütahya Lisesi, 1975 (Kütahya) İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fak ![]() Lisans, 1979 (İstanbul) Tez: Câmiu'n-Nezâir -Transkripsiyonlu metin- İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Ens ![]() ![]() ![]() ![]() Doktora, 1983 (İstanbul) Tez : Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı YÖK, Üniversitelerarası Kurul, Eski Türk Edebiyatı ABD, Doçent, 1993 (İstanbul Üniversitesi) Profesör, 1998 (İ ![]() ÇALIŞTI 1979-1982 İ ![]() ![]() ![]() 1982-1984 Deniz Kuvvetleri K ![]() 1984-1986 Üsteğmen 1986-1987 Boğaziçi Üni'de part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi 1987-1994 Yüzbaşı, Dz ![]() ![]() ![]() 1994-l996 Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz ![]() ![]() ![]() 1996-1997 Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fak ![]() 1997 Öğretim yılı İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi ÖDÜLLENDİRİLDİ Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, 1989 (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, 1990 (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, 1996 (Şairlerin Dilinden) Aydınlar Ocağı Kayseri Şb ![]() YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2001 YAZDI Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları (1990-1997) Osmanlı Deniz tarihiyle ilgili çeviri ve araştırma kitapları (1991-1996) Divan edebiyatının halk kitlelerince anlaşılabilmesi için edebiyat ve sanat dergilerine yönelik vulgarize denemeler, hikayeler, fıkralar (1982 >) Kültür, sanat, edebiyat içerikli gazete yazıları (Zaman, 1993 >) KONUŞTU Osmanlı Şiir Okumaları, Divan Şiiri Seminerleri adlı halka açık seminerler (1994 >) DERS VERDİ İstanbul Kültür Üniversitesi'nde öğretim üyesi (1997 >) BABA OLDU Hilye Banu (1982) Elif Dilasa (1986) Alperen Ahmet (1992) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Prof. Dr. İskender PalaNEDEN VE NASIL YAZAR OLDUM? Ben İskender Pala ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu Peyami'nin Yalnızız'ı takip etti ![]() ![]() ![]() ![]() EĞER BİR ŞAİR OLAMAMIŞSAM Yıllarım kitap satırlarının arasından süzülürken Ömer Seyfeddin, Refik Hâlid, Reşat Ekrem ve diğerleri birer dönem benim hit'lerim oldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İtiraf etmeliyim ki şiir kitapları hiç ilgimi çekmiyordu ![]() ![]() ![]() Siz adına taşralılık kompleksi deyin, ben imkansızlık diyeyim; gençliğimi savurduğum şehirlerde kimsenin, en azından benim çevremdeki insanların kitapla alâkaları bulunmuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİRDENBİRE BUL AŞKI Osmanlı tarihi ve edebiyatıyla tanışmam, Erzurum ve İstanbul'da geçen üniversite yıllarıma rastlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk klasik şiiri meğer benim için bir tarz-ı hayat imiş; beni öyle buldu ![]() ![]() ![]() ![]() OTURAN BOĞA GAZEL YAZMAYA BAŞLAYINCA Bu aşk beni iflah etmeyecekti, biliyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|