![]() |
Ozanlarımız - Kaplani (Hasan Kaplan) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız - Kaplani (Hasan Kaplan)Kaplani (Hasan Kaplan) Karanlık Bir Gece Yol Görünmüyor, Yürüyorum Dikenlerin Üstünde ![]() Kara Çalı Bana Aman Vermiyor, Yürüyorum Dikenlerin Üstünde ![]() Yavaşa Yavaş İlerlerken Kaplani, Benim İle Yola Çıkanlar Hani? Geri Dönsem Taşa Tutar Dost Beni, Yürüyorum Dikenlerin Üstünde ![]() Kaplani, 1958 yılının 2 Nisan'ında Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Tulum köyünde dünyaya gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaplani, bu söyleşinin yapıldığı tarihten sonra, Üniversite yaşamına dönerek, Üniversiteyi de bitirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorgun yöresi, bugünkü genç halk şiirimiz için yeni yetenekleri, yeni adları muştulayan bir yöredir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir parantez açmak gerekecek belki, kentte yaşayıp da, köylülükten kurtulamayan bir yığın insanımızın varlığında böyle bir etkenin altını çizmek neden? Böyle bir etkenin üzerinde duruyor olmamın, özellikle de bir sanatçı kişiliğinde bunu öne çıkarmamın elbette ciddi nedenleri var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sanatçının kitlelerle bağ kurmada izlediği yöntem de bu bakımdan önemlidir ![]() ![]() Memur olmanın getirdiği kimi olumsuzlukları da gözden ırak tutmamak gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evli ve üç çocuk babası olan Kaplani, şiir çalışmaları, yanı sıra kaset hazırlıkları ve genç sanatçıların eğitimiyle bu çizgideki yaşamını sürdürmektedir ![]() Eserlerinden bazıları : Yürüyorum Dikenlerin Üstünde Karanlık Bir Gece Yol Görünmüyor, Yürüyorum Dikenlerin Üstünde ![]() Kara Çalı Bana Aman Vermiyor, Yürüyorum Dikenlerin Üstünde ![]() Güneş Erken Doğup Şafak Sökmüyor, Gökteki Dumanı Silip Atmıyor, Ay Karardı Yıldız Işık Tutmuyor, Yürüyorum Dikenlerin Üstünde ![]() Sonlanmadı Menzil İle Durağım, Belki Çok Yakınım Belki Irağım, Yaralandı Parça Parça Ayağım, Yürüyorum Dikenlerin Üstünde ![]() Yavaşa Yavaş İlerlerken Kaplani, Benim İle Yola Çıkanlar Hani? Geri Dönsem Taşa Tutar Dost Beni, Yürüyorum Dikenlerin Üstünde ![]() Vefasızsın Sevgili Yurdumdan Koparıp Gurbete Salan Yollar Gibi Vefasızsın Sevgili ![]() Mecnun'un Elinden Leyla'yı Alan Çöller Gibi Vefasızsın Sevgili ![]() Yaralı Bülbüller Özlem Çekeni Sinesinde Yetiştirir Dikeni Kara Kargaların Olur Mekanı Güller Gibi Vefasızsın Sevgili ![]() Yine Bahar Geldi Yayla Zamanı Açar Menekşesi Biter Çimeni Bir Garip Yolcuya Vermez Amam Seller Gibi Vefasızsın Sevgili ![]() Emekten Yanaysa Eğer Niyeti Yaratır Dünyada Türlü Nimeti Bazen Tetik Çeker Verir Zulmeti Eller Gibi Vefasızsın Sevgili ![]() Dinmiyor Bendeki Bir İnce Sızı Felek Mi, Zalim Mi Ayırdı Bizi? Dokur Da Giyemez Yoksulun Kızı Şallar Gibi Vefasızsın Sevgili ![]() Özlem Oldu Senden Geride Kalan Ayrılık Rüzgarı Eyledi Talan Hasan Kaplani'nin Ömrünü Çalan Yıllar Gibi Vefasızsın Sevgili ![]() Ağlayıp Gezerim Yar Senin İçin Gül Yüzünü Görmediğim Günlerde Ağlayıp Gezerim Yar Senin İçin ![]() Sen Leyla'msın Mecnun'unum Çöllerde Ağlayıp Gezerim Yar Senin İçin ![]() Adın Vardır Ah Çektiğim Zarımda Çoktandır Yanmışım Aşkın Narında Sensiz Kalır İsem Rüyalarımda Ağlayıp Gezerim Yar Senin İçin ![]() Solarsa Gönlümde Açılan Gülüm Hayat Acı Gelir Bükülür Belim Seni Benden Evvel Alırsa Ölüm Ağlayıp Gezerim Yar Senin İçin ![]() Kaplani Çileli Sensiz Dünyada Koymuştur Canını Yoluna Feda Gönül Verirsen Yabana Yada Ağlayıp Gezerim Yar Senin İçin ![]() Aşırmam Seni Boşa Korkuyorsun Sevdiğim Benden, Alıp Lokma Gibi Aşırmam Seni ![]() Gizli Gizli Çekiyorum Sevdanı, Yaban Dillerine Düşürmem Seni ![]() Benliğinden İkiliği Silesin, Sen De Benim Hayalime Gelesin, Taht Kurdun Gönlümde Bunu Bilesin, Kalbimden Dışarı Taşırmam Seni ![]() Eremedim Düşüncenin Sırrına, Toz Kondurmam Namusuna Arına, Ben Yanmışım Özleminin Narına, Kendi Ateşimle Pişirmem Seni ![]() Aşığında Yoktur Naz İle Eda Mert Oğluyum Mert Yaşarım Dünyada Kaplani Demişler Bendeki Ada, Yalan Dolan İle Şaşırmam Seni ![]() Bir Gün Bırak Gam, Kederi Yaralı Gönlüm, Yüce Dağdan Duman Çekilir Bir Gün, Çapa Vurulmadık Bu Topraklara, İlkbahar Da Tohum Ekilir Bir Gün, Gün Olur Dikleşir Eğilen Başın, Yaşam Boyu Akmaz Kan İle Yaşın, Matem Müjdeleyen Kanlı Baykuşun, Ocağına İncir Dikilir Bir Gün, Unuttu Dediğin Dost Seni Anar, Alnının Terini Sofraya Sunar, Sana Kutsal Gelen Bin Yıllık Çınar, Fiske Vuruşuyla Yıkılır Bir Gün, Meyveye Dönüşür Kuruyan Dallar, Kaplani Giyinir Yeşiller Allar, Gelir Bayram Günü Çalar Davullar Ak Eller Kına Yakılır Bir Gün Bektaş-i Veli On Üçüncü Asrın Büyük İnsanı Özümü Özüne Katmaya Geldim ![]() Şerbet Eylediğin İlim İrfandan, Hak Nasip Ederse Tatmaya Geldim ![]() Bütün İnsanları Eşitçe Gördün, Kadınlarınızı Okutun Derdin, Unutulmayacak Üç Öğüt Verdin, Yaşamım Boyunca Tutmaya Geldim ![]() Hararet Nardadır Sac Neye Yarar, Kendinde Yoksa Hac Neye Yarar, Derdin, Baş Olmazsa Taç Neye Yarar, Gösterdiğin Yolda Gitmeye Geldim Seni İdin Dertlinin Derdini Bilen Çeşmi Ağlayanın Yaşını Silen Yurdun Dört Yanından Niyaza Gelen, Yarenlerle Sohbet Etmeye Geldim ![]() Eşitliği Yaydın Kendi Çağında, Anadolu Yaylasında, Dağında, Elinle Kurduğun Dostluk Bağında, Hasan Kaplani'yim Ötmeye Geldim ![]() Güzel O Ceylan Gözlerin Var İken Senin, Bakışın Kar Eder Serime Güzel ![]() Sakın Ha Gönlüne Girmesin Yadlar, Hiç Kimseyi Koyma Yerime Güzel ![]() Yine Bugünlerde Dert İle Doldum, Aşkının Elinden Sararıp Soldum ![]() Aradığım Hakkı Yar Sende Buldum, Tıpkı Benziyorsun Kerim'e Güzel, Cahiller Kadrini Bilemezler Ki, Güzelin Yoluna Ölemezler Ki, Sevdanı Gönlümden Silemezler Ki, Göz Dikseler Bile Derime Güzel ![]() Kaplani'yim İkrarımdan Dönemem, Ateşin Sinemde Yanar Sönemem, Dost Yoluna Ölenleri Kınamam, Canım Veririm Yarime Güzel ![]() Gönül Kar Mı Yağdı O Güzelin Gönlüne, Bak Sevdiğin Senden Soğumuş Gönül ![]() Niçin Avutursun Kendi Kendini, Hiç Aşkı Sevdası Yoğumuş Gônül ![]() Vefasızlığını Bilmiyor Musun? Ah Edip Derdine Kalmıyor Musun? Uslanıp Dersini Almıyor Musun? Sana Zulüm İçin Doğumuş Gönül ![]() Boşuna Yanarsın Göz Göre Göre, Bu Dert Başka Bir Dert Bulunmaz Çare, Ne Desen Kar Etmez Vefasız Yare, Çünkü Hoyrat Eli Değil Gönül, Ferhat Gibi Dağlar Delsen De Boşa, Mecnun Gibi Çölde Kalsan Da Boşa, Kerem Gibi Yanıp Ôlsen De Boşa, Vefasıza Yaren Çoğumuş Gönül ![]() Kimedir Sitemin Kimedir Nazın, Zehmeriye Döndü Baharın Yazın, Yelkenler Açtığın Sevda Denizin, Hasan Kaplani'yi Boğumuş Gönül ![]() |
![]() |
![]() |
|