![]() |
Ozanlarımız - KULOĞLU |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız - KULOĞLUKULOĞLU Şimdi Bir Sevdaya Düştüm Yenile Kimse Gelip Hatır Sormak İstemez Divanesin Derim, Deli Gönlüme Hiç Aklın Başına Dermek İstemez Kuloğlu Dünyaya Kıldın Mı Nazar Herkes De Halince Bir Dolap Düzer Ecel Öncümüzden Çekinip Gezer Fırsat Gözler, Aman Vermek İstemez Kuloğlu , on yedinci Yüzyılın ünlü asker ozanlarındandır ![]() ![]() ![]() Adı geçen ağıt dışında merhum Fuat Köprülü ile Sadettin Nüzhet merhumun verdiği bilgiler hepten yanlıştır ![]() Fuat Köprülü'nün ileri sürdüğü, Sadettin Nüzhet' in de kabul ettiği gibi Kuloğlu, Safranbolu'lu Süleyman Ağa değildir ![]() ![]() ![]() Ben Kuloğlu Mustafa'yım, mailim güzele ben Hem münkire hem asiye, meyletmem ağyara ben Yalın ayak, başı kabak öyle vardım yare ben Bir kere geldi de dedi: budalam dağdan gelir Evliya Çelebi, bir olayı anlatırken, zamanın ozanlarını sıralıyor, bu arada Kuloğlu'nu da anıyor ![]() SANATI KULOĞLU, on yedinci yüzyılda yetişen çağdaşları içinde kültürü ve ünü geniş bir ozandır ![]() ![]() Kuloğlu'nun belli nam-ü nişanı O Aşık Ömer ki, öyle kolay kolay ozan beğenmez ![]() ![]() ![]() Çağdaşlarının, Kuloğlu'nun şiirlerine yaptıkları benzeklerden anlaşılıyor ki, onlar üzerinde etkili olmuştur ![]() ![]() Kuloğlu, halk şiiri tekniğini çok iyi bilen, gerçekten güzel eserler veren usta bir aşıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cahit Öztelli Üç Kahraman Şair Köroğlu Dadaloğlu Kuloğlu Milliyet yayınları-1974 Eserlerinden bazıları: 1 Bu Cihan İçere Bir Bir Seçilmiş Sedef Midir İnci Dane Midir Bu Yanakları Al Al Olmuş Açılmış Mücella Gül-i Handane Midir Bu Hüma Kuşu Gibi Pervaz Edersin Aduya Kendini Hem-Raz Edersin Bir Buse Vermeye Bin Naz Edersin Sevdiğim, Ötüme Derman Mıdır Bu Hünidir Gözlerin, Kaşların Hilal Bu Hasta Gönlüme Ieblerin Zülal Binde Bir Görmedim! Ben Böyle Cemal Acaba Yusuf-ı Ken'an Mıdır Bu Kuloğlu , Derdinden Çün Yanıp Tüter Ben İnsaf Umarken Senden Hey Dilber Beyaz Gerdan Üzre Ben Kater Kater Habeş'e Çekilen Kervan Mıdır Bu 2 Şimdi Bir Sevdaya Düştüm Yenile Kimse Gelip Hatır Sormak İstemez Divanesin Derim, Deli Gönlüme Hiç Aklın Başına Dermek İstemez Vermedim Ben Bana Bu Yolda Elik Her Zaman Görünüp Eyle Eyilik Hava-Yi Heveste Geçip De Gönül Dosta Layık Amel Görmek İstemez Nefs-İ Emmare İle Olmaz Dirlik Meğer Bun, Zebun,Etmek İmiş Erlik Ömrüm Tamam Oldu, Yetişti Pirlik Yiğitlik Gidiyor, Durmak İstemez Gönül Var Abdal Ol, Hırka Biçin De Sına Taliin Bir İki Biçimde Felek Görüp Beni Halkın İçinde Gözün Gözümden Ayırmak İstemez Kuloğlu Dünyaya Kıldın Mı Nazar Herkes De Halince Bir Dolap Düzer Ecel Öncümüzden Çekinip Gezer Fırsat Gözler, Aman Vermek İstemez 3 Dağlar Başı Oldu Yurdum Ağlayıp Gezer Yürürüm Günden Güne Arttı Derdim İnleyip Gezer Yürürüm Güzelliğin Tarzı Budur Mah Cemalin Olmuş Bedir Aşıklığa Çare Nedir Soyunup Gezer Yürürüm Yine Firkatinle Yandım Kendimi Engine Saldım Muhabbet Bahrine Daldım Boylayıp Gezer Yürürüm Boyu Uzun, İnce Bellim Mah Yüzünde Çifte Benlim Senin İle Deli Gönlüm Eğleyip Gezer Yürürüm Kuloğlu Der, Geydim Postu Kaçırdım Gözleri Mesti Halden Bilen Nazlı Dostu Arayıp Gezer Yürürüm 4 Gönül Yare Çatayım, Der Çare Bilmem, Neylesem Ben Sarılıp Da Yatayım, Der Sarabilmem ![]() Kaşların Benzetmiş Yaya Ya Doğ Ya Doğarım Der, Aya Yüz Sürüp De Hakipaye Sürebilmem, Neylesem Ben Dinleyin Şirin Sözüyün Yetirir Kendiyi Özün Rü-Be-Rü Ol Mah Yüzün Görebilmem, Neylesem Ben Benim Arzum Dinarında Can Satılmaz Pazarında Eı Kavşurup Karşısında Durabilmem, Neylesem Ben Kuloğlu Burda Dost Orada Nedir Çektiğim Arada Na-Murat Kaldım, Murada Erebilmem, Neylesem Ben 5 Olalı Yavruya Vurgun Kimseler Bilmez Halimden Alem Harap Olur Bir Gün Korkarım, Gözüm Selinden Güzel Aşıktan Kaçar Mı Yalan Yere Ant İçer Mi Efendisi Vazgeçer Mi Boynu Bağlı Bir Kulundan Ey Yüzü Gül ![]() Nevrestesin, Alma Ahım Beni Azleyleme Şahım Affeyle Geç Günahımdan Hercayi Sevse Bir Adem Ağlar Gezer Mest-İ Müdam Meğer Terk-i Diyar Edem Bi-Vefa Dilber Ucundan Halimi Sormadı Bir Dem Arada Namusu Yerdim Dili Vasfın Eyler Her Dem Dertli Kuloğlu Dilinden 6 Uyan Hey Ceylan Bakışlım, Aç Gözün Çün Sabah Oldu, Ağardı Tan Yeri Siyah Zülfün Perde, Kabe'dir Yüzün Hacer-Ül Esvet'tir Siyah Ben Yeri Gece Gündüz Çağırırım Ya Rahim ![]() Sen Kılarsın Aşıkına Terahhüm Bir Gün Kanım Döker Benim Cerrahım Sızlar Vücudumun Bir Bir Can Yeri Tali'-i Sitarem Yoktur Gülmeden Sağ Yerim Kalmadı Bağrım Delmeden Ağlayı Ağlayı Yaşım Silmeden Çürüdü Kolumda Cümle Yen-Yeri Kuloğlu Der, Sana Aşıkım Aşık El Bağlı Kulunum, Yıldızı Düşük Mahal-Gencineden Yer Bulan Aşık Cihan Gülzarında Neyler Kan Yeri 7 İşit Avazımı Ben De Varayım Uçup Gitme, Bunda Konadur, Bülbül Senin Hüp Nefesin Kalbim Evinde Vücudum Şehrini Donadur, Bülbül Konarsan Güle Kon, Dikene Konma Eski Düşmanların Dost Olur Sanma Açıp O Göğsünü Hara Dayanma Rakiplerin Kasdı Canadır, Bülbül Sultan Oldur, Rahmeyleye Kuluna Talip Oldur, Derde Derman Buluna Benlik Edip Konma Gülün Dalına Harı Var, Pençeni Kanadır, Bülbül Kuloğlu, Dem-Be-Dem Dolular İçer Kişi Sevdiğine Dibalar Biçer Bu Dünya Fanidir, Tez Gelir Geçer Bu Bahçenin Sonu Fenadır, Bülbül 8 Gönül Bir Dildara Kul Olmak Diler Hal Mükedder Ola Deyü Korkarım Yanıp Yakıldığım Görüp Adülar Şen Olup Da Güle Deyü Korkarım Meyledem De İşlemeye Sırrımız Bülbül Gibi Arşa Çıkar Zarımız Aşk Kavline De Sığmaya Da Serimiz Cümle Alem Duyar Deyü Korkarım Sermayemiz Ziyan Eder Gücünden Alamazsam Ol Güzelin Bacından Mecnun Gibi Leyli'nin Ucundan Adım Dilde Kala Deyü Korkarım Mestane Bakışın Benzer Ceyrana Kimse Bilmez, Ciğer Döndü Büryana Gidi Ayrılık, Her Birmiz Bir Yana Bölük Bölük Böle Deyü Korkarım Kuloğlu Der, Değer Oldu Telime Komaz Felek Gidem Kendi Bileme Girmiş İken Dost Eteği Elime Gine Çekip Ala Deyü Korkarım 9 Reftara Başlasa Ol Kaşı Keman Güneş Damanın Öper Sanırım Yavru Dertlerimi Bilirse Heman Merhamet Babın Açar Sanırım Kime Feryat Edip Eyledim Ah-Zar Kalmışım Hayrette Aldı Beni Zar Üsküfün Aldırmış§ Şahine Benzer Şikar Edip Gönlüm Kapar Sanırım Lütfü Katı Az Görünür, Cevri Çok Kaşların Yay Etmiş, Kirpiklerin Ok Canıma Kar Etmiş, Haberimiz Yok Sinem Karşısına Siper Sanırım Korkarım Halimi Etmeye İlam Ahvalime Vakıf Olmasın Alem Lütüf Edüben Söylerse Bir Kelam Bu Viran Kalbimi Yapar Sanırım Kuloğlu Eydür, Kulak Tut Sözüme Yeni'le Bir Sevda Düştü Özüme Her Kaçan Sataşsa Gözü Gözüme Yüreğim Yerinden Kopar Sanırım 10 Karşımda Salınan Dilber Bakma, Beni Ağlatırsın Beni Koyup Yad Ellere Gitme Beni Ağlatırsın Şekerden Şerbet Ezerler İnci Tülbentten Süzerler İncili Mercan Dizerler Dizme, Beni Ağlatırsın Boyun Uzundur Dal Gibi Ensem Leblerin Bal Gibi Bahçelerde Bülbül Gibi Ötme Beni Ağlatırsın Hoş Çekeyim Nazlarını Gel Öpeyim Gözlerini Kelp Rakıbin Sözlerini Tutma, Beni Ağlatırsın Bu Kuloğlu, Sana Kuldur Ta Ezelden Böyle Yoldur Ya Azat Eyle Ya Öldür Satma Beni Ağlatırsın |
![]() |
![]() |
|