![]() |
Ozanlarımız - ZİLELİ CEYHUNİ |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız - ZİLELİ CEYHUNİZİLELİ CEYHUNİ El vurup tabibe incitme beni Zira aşk derdine derman bulunmaz Ne derttir bilmezem sızlatan beni Can gider visale canan bulunmaz Çok gördüm feleğin serencamını Murat üzere kimler aldı kanımı Kanda nuş ederse ecel camını Göçen Ceyhuni’den nişan bulunmaz Aşık Ceyhuni, Ceyhuni Baba ve Ceyhuni diye de anılan Zileli Ceyhun 1847’de Zile’nin Çıkrıkçı mahallesinde doğar ![]() ![]() ![]() ![]() Ceyhuni bir süre Aşık Tokatlı Nuri’ye çıraklık etmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ceyhuni Tokatlı Nuri ile Erzurumlu Emrah’ı çok sever, ikisini de ustası sayarmış ![]() ![]() ![]() Ceyhuni 1912’de Çorum’un Alaca ilçesine bağlı İsa Hacılı köyün de ölmüştür ![]() Bektaşiliğe bağlanan Ceyhuni şiirlerinde, hem inançlarını yansıtmış, hem de aşk, doğa, ayrılık temlerini işlemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YAPITI Ceyhun7nin şiirleri cönklerle dergilerde (Çorumlu, No ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asım Bezirci Türk Halk Şiiri Eserlerinden bazıları: EL VURUP TABİBE İNCİTME BENİ El vurup tabibe incitme beni Zira aşk derdine derman bulunmaz Ne derttir bilmezem sızlatan beni Can gider visüle canan bulunmaz Var iken sinede hezaran dağlar Aşk oduna düştüm can evim yanar Yar ile sine saf olacak dağlar “At bulunur meydan bulunmaz” Çok gördüm feleğin serencamını Murat üzere kimler aldı kanımı Kanda nuş ederse ecel camını Göçen Ceyhuni’ den nişan bulunmaz TIFL-I NAZIM YİNE GELDİN HATIRA Tıfl-ı nazım yine geldin hatıra Gurbet elde ağlayayım bir zaman Muhabbet namemi kimler götüre Kime halim anlatayım bir zaman Yine mevce geldi derun kaynaşır Hasret ateşiyle gönül tutuşur Eller bayram eder gülüp oynaşır Ben karalar bağlayayım bir zaman Kan karıştı Ceyhun yine seline Gönül arzu çeker can iline Körpe kuzum bakar kimin eline Kan ağlayıp çağlayayım bir zaman SEVDANA TUTULDUM BEN BİLE BİLE Sevdana tutuldum ben bile bile Ey nar-ı muhabbet yan içerimde Firak-ı mihnetle derd-i hasretle Uyuştu bağrımda kan içerimde Dilber zülfü gibi aklım perişan Gezerim alemi mest ü sergerdan Yarı ağyar ile gördüğüm zaman Boğazıma gelir can içerimde Ceyhun elde teber başta bir külah Gezerim alemi dergah-be-dergah Zeminden semaya çıktı suz u Bir külhan-ı aşk var san içerimde İKLİMİ CANANIN SOLDU GÜLLERİ İklimi can soldu gülleri Bağı vuslat gülizarsız olur mu Hal ehli halleder bu müşkülleri Gonca harsız bülbül yarsız olur mu Reftara çıktıkça kaşı kemanım Sulasın yolları çeşmi giryanım Bir gör endamını hüsnü tabanım Çin güzeli müşkibarsız olur mu Vefa resmin hublar etseler resid Can verip Ceyhuni eyler yine iyd Harabat ehline ta’neder zahid Aşık olan şivekarsız olur mu EVVEL ATEŞ PÜSKÜRÜRKEN AĞZIMDAN Evvel ateş püskürürken ağzımdan Şimdi bir pamuğu yakamaz oldum Tab ü fer kesildi iki gözümden İpliği iğneye takamaz oldum İçip içip asla bakmaz idim ben Kimsenin hatırın yıkmaz idim ben Evvel meyhaneden çıkmaz idim ben Nedendir bugünler çakamaz oldum Diyar-ı gurbette çürüyüp kaldım Ömrüm telef edip Sürüyüp kaldım Kupkuru kaskatı kuruyup kaldım Ceyhuni’yim lakin akamaz oldum ISITMA DESTANI Isıtma tutunca hiç tutmaz elim Yakar bu tenimi kurutur dilim Otuz dokuz yorgan kırk sekiz kilim Örtünsem ısınmam yine ısıtma Sen beni tutarsın olurum mestan Verirler yiyemem bir dilim bostan Her günün başına tek sana destan Söyleyim de vazgel benden ısıtma Yakalarsın beni kalırım dona Cevr ü cefa etme yazık bendene Temessüklü borcum var ise sana Göster senedini verem ısıtma Birdenbire gelme ansız gelirsin Ağu gibi azılarım sökersin Altın mı istersin sen ne sezersin Söyle de vereyim vazgel ısıtma Nişan ettin sabah gölgeleyince Afitab semayı ortalayınca Saat dört buçukta orta olunca Tuttun Ceyhuni’yi yine ısıtma AKIL BERİ GEL BERİ GEL Akıl beri gel beri gel Bir gönüle nazar eyle Ağız söyler kulak dinler Ölen dile nazar eyle Baştır gövdeyi götüren Ayak menzile yetiren Kalmış işleri bitiren İki ele nazar eyle İki elim kızıl kanda Çok günahlar vardır bende Mürüvvetle kerem sende Düşmüş kula nazar eyle Bezirgan olup da satma Sermeyene hile katma Yolun eğrisine gitme Doğru yola nazar eyle Ceyhuni’yem gevher kani Hak sendedir özün tanı İptid yokla sen seni Sonra ele nazar eyle |
![]() |
![]() |
|