![]() |
Yedİ uyurlar efsanesİ -yedİ uyurlar efsanesİ hakkinda bİlgİler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yedİ uyurlar efsanesİ -yedİ uyurlar efsanesİ hakkinda bİlgİlerSelçuk'ta Yedi Uyurlar Efsanesi Vakti zamanında Dakyanus adlı bir oduncu, her gün Efes Dağlarına gider, akşama kadar topladığı odunları satar, geçimini temin edermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Sen fakir adamsın, paraya ihtiyacın var ![]() ![]() Oduncu kabul etmez; -Ben senin dükkanını falan istemem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() günler taşın çıktığı yerleri deşmeye başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Derken devrin kralı ölür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün vezirlerini toplar ve bu kararını ilan etmek üzereyken bir sinek musallat olur ve kulağına, gözüne, burnuna, ağzına konarak kralı konuşmaktan alıkoyar ![]() - Arkadaşlar! Bir sinek konuşmama mani oluyor, kısa kesmek isterim ![]() ![]() Böyle deyince vezirlerden altı tanesi hemen yerinden fırlayarak; -Fakat bizim Tanrımız var ![]() ![]() Kral Dakyanus celallenir ve onları huzurundan kovar ![]() ![]() ![]() -Benim efendim de aynı şekilde iddialarda bulunuyor, ben de kaçmak istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O zaman Dakyanus ölmüş ve yeni krallar bu zengin kralın hazinelerinin nerede olduğunu merak eder dururlarmış ![]() ![]() Fırıncı o devrin parasını görünce, adamın saç, sakal ve kıyafetinden şüphelenerek durumu saraya haber verir ![]() ![]() ![]() ![]() Rivayet edilir ki, sonradan eshab-ı Kehf denen ve mağarada 200 yıl yaşadıkları anlaşılan yedi uyurların kaç yıl uyudukları şöyle anlaşılmış: Beraberinde bulunan çoban köpeği her yıl tüy değiştirirmiş ![]() ![]() ( Sabahattin TÜRKOĞLU Selçuk İlçesinden Hasan KİMSESİZ’den derlemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yedİ uyurlar efsanesİ -yedİ uyurlar efsanesİ hakkinda bİlgİler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yedİ uyurlar efsanesİ -yedİ uyurlar efsanesİ hakkinda bİlgİlerYEDİ UYURLAR EFSANESİ ![]() Yedi Uyurlar efsanesi Anadolu'da yüzyıllar boyu süregelen ve söylenen bir efsane olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son yıllarda efsanede sözü geçen mağaranın Efes'te olduğu ortaya atılımış ve hatta Selçuk kaynaklarına dayanarak bu olayın kesinlik kazandığı söylenmiştir ![]() Yedi Uyurlar efsanesi genel anlamıyla Hristiyalığı benimseyen fakat sırf bu yüzden dönemin kralının zülmünden kaçan 7 gençin öyküsünü anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dalarlar ![]() ![]() ![]() Yedi Uyurlar Efsanesi'nin bir Selçuk dönemi anlatılanı vardır ki bu anlatı Anadolu edebiyatına sinmiş ve yüzyıllar boyu anlatılır olmuştur ![]() Dakyanus adlı bir oduncu günün birinde yazılı bir taş bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yedi Uyurlar Efsanesi Anodolu'da yüzyıllardır anlatılagelmiş bir efsanedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|