![]() |
'Tanrı Parçacığında'' Yeni Adım Yeni Keşif |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 'Tanrı Parçacığında'' Yeni Adım Yeni Keşif'Tanrı Parçacığında'' Yeni Adım Yeni Keşif 14 Milyar yıl önce Evren'in doğumuna neden olan Big-Bang'i, yeniden yaratmayı ve gözlemlemeyi amaçlayan araştırmacılar yeni bir keşifte bulundu ![]() Zürih Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Cenevre'deki dev çarpıştırıcıda, bilinen maddenin en küçük yapıtaşlarından üç kuarkın oluşturduğu baryon parçacığının yeni bir türünün tespit edildiği belirtildi ![]() CMS detektörü tarafından tespit edilen "Xi_b" baryonunun bir hafif ve iki ağır kuarktan oluştuğu belirtilen açıklamada, kuarklar, "dik", "tuhaf" ve "güzel" diye adlandırıldı ![]() Atomaltı parçacığın doğrudan gözlenemeyecek kadar değişken olduğu ifade edilen açıklamada, baryon parçacığının elektrik olarak "nötr" ve kütlesinin bir lityum atomu kadar olduğu kaydedildi ![]() Araştırmacılara göre, bu yeni parçacığın keşfinin, "maddenin yapısını belirleyen fiziğin dört temel kuvvetinden birisi olan (güçlü etkileşimi) anlamaya" yardımcı olması bekleniyor ![]() VT |
![]() |
![]() |
|