Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
biografisi, halit, hayatı, kimdir, refiğ

Halit Refiğ Kimdir?,Halit Refiğ Hayatı,Halit Refiğ Biografisi

Eski 06-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şehirdeki Yabancı,1962 yılında çevrilen Halit Refiğ’in yönetmenliğini üstlendiği gerçekçi akımın bir temsilcisi olan Türk filmi Vedat Türkali’nin öyküsünü yazdığı filmin oyuncularından Nilüfer Aydan9 Mayıs 2008 Moskova Film Şenliği Şeref Diploması Ödülünü kazanmıştır tarihinde film 11 Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde açılış filmi olarak tekrar gösterilmiştir
Filmde, İngiltere’den Zonguldak’a dönüş yapan mühendis Aydın’ın maden ocağında işçilerin haklarını savunan mücadelesi anlatılmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-23-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Halit Refiğ (1934 - )

1934�te İzmir�de dünyaya geldi İlk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesinde tamamladı Robert Kolej Mühendislik Bölümü'nde okudu Okul bittikten sonra askerliğini yedek subay olarak Kore'de yaptı Bu sırada amatörce 8mm filmler çekti 1956'da, Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları "Sinema", "Kim" isimli dergilerde, "Yeni Sabah" ve "Akşam" gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı Atıf Yılmaz�ın "Yaşamak Hakkımdır" isimli filmin asistanlığını yaparak sinema alanındaki ilk çalışmasını gerçekleştirdi 1960�ta ilk film olan �Yasak Aşk�ı çekti 1963�te Şehirdeki Yabancı, 1964�te Gurbet Kuşları, Haremde Dört Kadın, Bir Türk'e Gönül Verdim filmlerini çekti ve bu filmlerle Moskova, Yeni Delhi ve Sorrento Film Festivallerinde çeşitli ödüller kazandı 1964 yılında Gurbet Kuşları ile Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Yönetmen Ödülünü aldı 70�li yıllarda Türk sinemasının bunalıma girmesiyle Televizyon filmlerine yöneldi 1974'de Türkiye'de ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katıldı ve Sinema Kursları'nda öğretmen olarak görev aldı 1975'den itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı 1975�te TRT Kurumu adına çektiği "Aşk-ı Memnu" ile TV dizilerine öncü oldu ve dikkatleri üzerine çekti TRT'de danışman kurulunda görev aldı TRT Kurumu adına 1981 yılında gerçekleştirdiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı "Yorgun Savaşçı" adlı filmin yakıldığı ilan edildi Bu ***** 1993'te televizyonlarda gösterildi 1976 �da ABD'de Wisconsin Üniversitesi'nde, 1984 yılında Ohio Denison Üniversitesi'nde eğitim çalışmalarına katıldı Öğrencileri ile birlikte "The Intercessors", "In the Wilderness" adlı filmleri gerçekleştirdi Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler verdi "Teyzem", "Hanım", "Karılar Koğuşu", "İki Yabancı", "Köpekler Adası" gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı Yurt dışındaki festivallerde filmleri için özel bölümler ayrıldı, çeşitli konferans, seminer vb toplantılara konuşmacı olarak katıldı 1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Senatosu kararı ile "Onursal Profesörlük" unvanı verilen Halit Refiğ'in 300'ü aşkın makalesinin yanı sıra araştırma yazıları ve "Ulusal Sinema Kavgası" adlı bir kitabı bulunmaktadır

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com