|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bebeğim, bizbebeğimiz, bizlerailem, çocuğum |
![]() |
Bebeğim ve Biz-Bebeğimiz ve Bizler-Ailem & Çocuğum ve biz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebeğim ve Biz-Bebeğimiz ve Bizler-Ailem & Çocuğum ve bizBEBEĞİM VE BİZ / HAZIRLAYAN-PRODÜKSİYON: IŞIL EVRİM AKGÜN Çocuk disiplini denildiğinde neredeyse bütün anne-babaların kafasının karıştığını ve çocuklarına karşı nasıl bir tutum izleyecekleri konusunda bocaladıklarını görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuk disiplini… Çocuk disiplininde anne-babaların dikkate alması gereken 3 temel kural vardır ![]() ![]() ![]() Çocuklarımız bizim kopyalarımız değildir ![]() ![]() ![]() Çocuk disiplinindeki doğrular… Çocuklar, bir ayna gibi her şeyi yansıtırlar ![]() ![]() ![]() Kendi deneyimlerini kazanması için çocuğunuza fırsat tanıyın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapmasını istediğiniz bir davranış için rüşvet vermeyin ya da tehdit etmeyin ![]() Çocuğunuza önem verdiğinizi ona her fırsatta hissettirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Övgü ve sevgi cümlelerini sıklıkla kullanmaktan ve çocuğunuza sarılıp, onu kucaklamaktan çekinmeyin ![]() ![]() Çocukla ilgili her kararı, anne ve baba olarak ortak alın ![]() ![]() ![]() Olumsuz davranışlar karşısında yaşadığınız duygu durumunu açıkça ifade etmekten çekinmeyin ![]() ![]() Komutlar ya da emirler vermek yerine beklentilerinizi ifade edin ![]() Küçük yaş çocukları ve ergenlik dönemindeki gençler, öfke nöbetleri yaşayabilirler ![]() ![]() ![]() Unutulmaması gereken en önemli kural; çocuk disiplininde kararlı, destekleyici, yönlendirici ebeveynler olurken, duruma göre esnek davranmak gerektiğinin bilincinde olmaktır ![]() Çocuklar bazen uygulamaya çalıştığınız disipline ve konulan kurallara karşı itaatsiz davranabilirler ve size saygısızca karşılık verebilirler ![]() ![]() Yanlışlar… Sevginizi ve desteğinizi bir koşula bağlamayın ![]() ![]() ![]() ![]() Abartılı beklentiler içinde olmayın ![]() ![]() Onun adına düşünüp kararlar almayın ![]() ![]() Olumsuz davranışlar karşısında aşırı tepki göstermeyin ![]() ![]() ![]() Çocuklarla büyük tartışmalara girmeyin ![]() ![]() İstediklerinizi emir verir üsluplarla söylemeyin ![]() ![]() Çocuğun ihtiyaçlarını ve duygularını görmezden gelmeyin, duyarsız davranmayın ![]() ![]() Kuralsız ve tutarsız tutum sergilemeyin ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebeğim ve Biz-Bebeğimiz ve Bizler-Ailem & Çocuğum ve bizYenidoğanlar ve çocuklarda astım, astım, prematüre bebeklerde astım, yenidoğanlarda astım, astım hastalığı, çocuklarda astım Çocukluk çağında sık görülen hastalıklardan biri de astım ![]() ![]() Çağımızın hastalıklarından biri olan astımın çocuklarda görülme sıklığı her geçen gün biraz daha artıyor ![]() ![]() ![]() Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Astım tanısı Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara karşı normalin üstünde yanıt vermesi sonucu ortaya çıkan, kronik tekrarlayıcı nefes darlığı atakları ile karakterize bir solunum yolu hastalığıdır ![]() ![]() ![]() Astımda doğum öncesi(prenatal) risk faktörleri Çocukluk döneminde görülen hastalıkların pek çoğunun temelinde anne karnındaki süreçte bazı risk faktörlerine maruz kalmış olmanın etkileri yatıyor ![]() ![]() - Anne adayının sigara içmesi erken dönemde çocuklarda görülen solunum sıkıntıları ile ilişkilidir ![]() ![]() -Gözlemsel çalışmalar doğum öncesi antiinflamatuar(iltihabı engelleyici) özelliği olan besinlerin (örneğin omega 3 yağ asitleri) ve antioksidanların (örneğin E vitamini ve çinko) diyette alınmasının bazı atopik hastalıkların (deri ve solunum yollarının aşırı duyarlılığı) gelişimini azalttığını göstermiştir ![]() ![]() ![]() -Bazı hayvan deneyleri, doğum öncesinde annedeki stresin bebeği etkilediğini bebeğin kortizolseviyelerini azaltıp alerjik yapıya neden olduğunu göstermiştir ![]() -Araştırmalar, hamilelikte herhangi bir antibiyotik kullanımının erken çocukluk çağında solunum sıkıntısını ve astım riskini artırdığını göstermiştir ![]() Astımın belirtileri Astım, yineleyen öksürük, nefes darlığı ve hışıltı atakları ile seyreden solunum yollarının kronik bir hastalığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni doğan bebeklerde astım Yeni doğan bebeklerde çeşitli nedenlerle solunum sıkıntısı ortaya çıkabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalple ilgili durumlar, örneğin; kalpten çıkan büyük damarların olması gerekenden farklı yerlerden çıkmaları veya kalbe dönen damarların yanlış yerlere açılması, kalp boşluklarının yeterince gelişmemesi, dolaşımın anne karnında olduğu gibi sürmesi, bebek doğduktan sonra kapanması gereken açıklıkların devam etmesi solunum sıkıntısı yapabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Prematüre bebeklerde astım Son yıllarda İngiltere’de yapılan bir çalışmada erken doğan bebekler, normal zamanında doğan bebeklere göre yüzde 7 daha fazla astım riski altında bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erken doğumlarda, tedavide kullanılan solunum cihazları, oksijen ve mikrobik etkenler gelişmesini henüz tamamlamamış akciğer dokusunda hasarlanmaya neden olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocukların yaşlarına göre astım olma sebepleri Çocuklarda ilk 2 yaş döneminde astım oluşumunun en sık sebebi yüzde 80 oranında tekrarlayan viral enfeksiyonlar ve sigara dumanına maruz kalmaktır, yüzde 20’si alerjiktir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Astımda akciğer fonksiyonlarının ölçülmesi 5 yaş üstü çocuklarda uygulanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne-babalara öneriler… Astımlı çocuklar erken tedavi edilmeli ve korunmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebeğim ve Biz-Bebeğimiz ve Bizler-Ailem & Çocuğum ve bizBebeğim ve Bizler- Aile ve cocok ![]() Bebeğinizi ağlarken sakinleştirmenin püf noktaları Eğer bebeğinizin ağlama nedenini bulamıyorsanız, aklınızda kendinize bir kontrol listesi hazırlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bebeğinizi Sakinleştirmenin Püf Noktaları: Ona emmesi için bir şey verin! Bebeğinizi emzirebilirsiniz, biberon, emzik ya da diş kaşıyıcı verebilirsiniz ![]() Bebeğinizi hareket ettirin! Bebeğinizi sallamak, onu rahatlatacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Bebeğinize masaj yapın! Bebeğinizin karnını ovabilir ya da karnını üzerine yatırarak sırtını sıvazlayabilirsiniz ![]() ![]() Bebeğinize yakın olun! Bazı durumlarda ona sarılmanız, tek ihtiyacı olan şeydir ![]() ![]() ![]() ![]() Bebeğinizi yalnız bırakmayı deneyin! Eğer yukarıdaki çözümler işe yaramamışsa, bebeğiniz içinde bulunduğu ortamı çok gürültülü, çok kalabalık ya da çok ışıklı bulmuş olabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|