![]() |
Hepimiz Ölümcül Bir Hastayız |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hepimiz Ölümcül Bir HastayızDogan Cuceloglu' nun egitimindeki katilimcilarla bir konusmasindan: Dogan Cuceloglu: Arkadaslar, aranizda olumcul hastaligi olan var mi? Bir Katilimci: Allah'a sukur, hocam, bildigimiz kadari ile yok ![]() Dogan Cuceloglu: Ne guzel! Peki, bana, istisnasiz tum insanlarin, yani alti milyar insanin da basina gelecegi garanti bir sey soyler misiniz? Cevap neredeyse otomatik olarak cikar: Olum ![]() Dogan Cuceloglu: Gercekten de olum tum insanlarin basina gelecegi kacinilmaz olan tek seydir ![]() Dogum da tum insanlarin basina kesinlikle gelmistir, ama bundan sonra basa gelmesi kesin olan tek sey olumdur ![]() Diger hic biri insanlarin tumunun basina gelmeyecektir ![]() Peki, madem olecegimiz garanti, bu benim olumcul bir hastaligim oldugunu gostermez mi? Katilimcilar burada sessizce, baslariyla onaylamaya baslar ![]() ![]() ![]() ![]() Dogan Cuceloglu: Peki, ne zaman olecegimizi biliyor muyuz? Katilimcilar: Hayir Dogan Cuceloglu: Bu saniye icinde olma olasiligi var mi? Bir Katilimci: Var ![]() Dogan Cuceloglu: Yarin? Bir Katilimci: Evet ![]() Dogan Cuceloglu: 30 yil sonra? Bir Katilimci: Olabilir ![]() Dogan Cuceloglu:Peki bunlardan hangisinin sizin basiniza gelecegini biliyor musunuz? Mesela bu aksam eve sag salim varacaginizi nereden biliyorsunuz? Sinif sessizce dinlemeye devam eder ![]() ![]() Dogan Cuceloglu: Peki bir de tersini dusunelim, bu aksam eve dondugunuzde, bu sabah evden cikarken sag salim biraktiklarinizi sag bulma garantiniz nedir? Var midir boyle bir garanti? Bir Katilimci: Yoktur Hocam ![]() Dogan Cuceloglu: Peki nereden biliyoruz az sonra telefonumuzun calmayacagini ve evdekilerden birinin az once oldugunun bize soylenmeyecegini? Katilimcilar burada rahatsiz olmaya baslarlar ![]() Bir Katilimci: Hocam konuyu degistirsek? Dogan Cuceloglu: Ama en yalin ve acik gercek uzerine konusuyoruz, biraz daha devam edelim bence ![]() oldugunuz kisilerden birinin yarin olum gunu oldugunu bilseydiniz, o zamani ayni dun gece oldugu bicimde mi gecirirdiniz? Yoksa farkli seyler mi yapardiniz? Bir Katilimci: Kesinlikle cok farkli gecerdi Hocam ![]() Dogan Cuceloglu: Simdi sizden rica ediyorum, lutfen bir an arkaniza yaslanin, gozlerinizi kapatin ve bu sabah evden cikarken evde biraktiklarinizdan birinin gercekten olecegini dusunun, dun aksaminizi nasil gecirirdiniz? Ayni iletisim mi olurdu? Onunla ayni konulari mi konusurdunuz? Ayni konular, tartisma ya da gerginlik konusu yaratir miydi ? Yoksa onemsiz hale mi gelirdi? Bu sabah evden cikarken, bu son gorusunuzde ona ne derdiniz? Onun boynuna sarilmakta tereddut eder miydiniz? Cok siki sarilmaya mi, aynaya mi vakit ayirirdiniz? Ona, yureginizin taa derininden gelen bir "seni gercekten cok seviyorum" demeye ne gerek var diye dusunur muydunuz? Onun olecek olmasi sizin ona duydugunuz sevgiyi yogunlastirmaz miydi? Burada bazi katilimcilar agliyordur ![]() ![]() Dogan Cuceloglu: Simdi gozlerinizi acabilirsiniz, acaba kac tartismamizi bu kadar gereksiz bicimlerde yapiyoruz, Kaci gercekten yasamda karsimizdakinin varligindan daha onemli, hangilerinde "simdi kalbini kirdim, ama zaman icinde ben ondan ozur dilemesini bilirim?" diye kendi kabugumuza cekilip tartismalari donduruyoruz ![]() tamir etme olanagimiz gercekten var mi? Buna zamanimiz gercekten kaldi mi? "Ister cesmelerden dokul, Ister goklerden yag, Ister nehirler dolusu AK, Dibi olmayan bir kovayi dolduramazsin ![]() |
![]() |
![]() |
|