Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kalp, kemalin, krizleri, mustafa

Mustafa Kemal'in Kalp Krizleri

Eski 06-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mustafa Kemal'in Kalp Krizleri

Makbule hanımın şehadetiyle çocukluğu ve gençliği dahil hastalık nedir bilmeyen bir bünyeye sahiptir M Kemal Ancak Cumhuriyet?in ilk yılında kısa aralıklarla gelen kalp krizleri neyin nesidir öyle? Önce bu krizlere kısaca değinelim

Birinci kriz 1923 senesinin kasım ayında vuku bulur Gazi krizi kendisi anlatmaktadır:

?Takriben 20 gün kadar evvel bir sabah köşkün bahçesine inmiştim Bahçede gezindim ve bir kahve içtim Bu esnada büyük bir yorgunluk hissettim Köşke girip istirahat edeceğim sırada tamamen kendimi kaybetmişim Bundan sonra ne olduğunu bilemiyorum Gözlerimi açtığım zaman, kendimi yatağımda uzanmış halsiz buldum Etrafımdakileri teşhis edebildim Fakat kapıda duranları tanıyamadım Kimseye bir şey sormadım, neler olduğunu kendim bulmak istiyordum Bana öyle geldi ki, ben evvela öbür dünyaya gitmişim, sonra mucize kabilinden tekrar dünyaya dönmüşüm Ahreti görecek kadar öbür dünyada kaldığıma kani olmuştum?

İkinci kriz de çok geçmeden vuku bulacaktır Bu kriz de Kılıç Ali?ye göre şöyle gerçekleşir:

Gazi, yaverinin köşkünün arka bahçesinde gezinti yapıyordu Gayet sağlıklı görünüyordu Hatta ara sıra koşuyor, uzun atlamalar yapıyor, kayaların üzerinden sekiyordu Bir ara rengi sarardı ve terlemeye başladı ?Çocuklar ben fenalaştım? diyebildi

Daha genç denilebilecek bir yaşta Gazi?nin biri ağır olmak üzere art arda iki kriz geçirmesi, üzerinde durulması gereken hadiselerden biridir Bu krizlere Latife hanım ile aralarındaki kavgaların etki ettiğini söyleyenler olduğu gibi, içki ve sigaranın sağlığı üzerindeki etkilerinin payı olduğunu söyleyenler de vardır Belki de bu krizler milli mücadele yıllarındaki aşırı yorgunluk ve stresin dışa vurumuydu Ancak kesin olan, bu krizlerin sebeplerini tam olarak bilemediğimiz[1]

[1] Geniş bilgi için bkz; Şemsi Belli, "Ağabeyim Mustafa Kemal"; İpek Çalışlar, "Latife Hanım"

yazar: MVeysel Zortul

diğer yazıları:

GÖNÜLLÜ MUHABİR GÖZÜYLE HABER

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com