![]() |
Çocuk Ve İslam |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuk Ve İslamALLAH’A samimi bir kul olmak, zorlamayla olacak bir şey değildir ![]() ![]() ![]() Çocuğun dindar olması için anne baba olarak bizim yapabileceklerimizden bazıları şunlar olabilir: Evvela, bunu ciddi olarak istemeli ve bu konuda kararlı olmalıyız ![]() ![]() Çocuk büyütmekle, çocuk yetiştirmenin arasındaki farkı iyi anlamalıyız ![]() ![]() Daha sonra da kesinlikle şuurunda olmalıyız ki, dindar olmanın özü özeti Allah’ı sevmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca, çocuğumuzla sıcak bir yakınlık kurmalıyız; çocuğumuzun rahatça konuşabileceği, soru sorabileceği bir iletişim ortamı sağlamalıyız ![]() Bunların yanı sıra, çocuğuyla güzel bir diyalog içinde olan anne baba, ondan gelecek olan sorulara net ve kısa olarak cevap vermelidir ![]() Bilmeliyiz ki, çocuğumuz izah istemiyor, cevap bekliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğumuzun sorularına mutlaka doğru cevaplar vermeliyiz ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğumuzun sevdiği, beğendiği, varlığından haz aldığı şeylerin var olmalarının nedenini doğru olarak bildirilmeliyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunu dindar bir insan olarak yetiştirmek isteyen bir anne babanın en büyük yardımcısı elbette Allah’tır ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci yardımcımız, kainattır ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() “Beni kullarıma anlat, Beni sevdir ![]() Davud aleyhisselam: “Ey Rabbim! Seni kullarına anlatabilirim,” dedi, “ama nasıl sevdirebilirim?” Allah (c ![]() ![]() “Sen kullarıma, onlara ihsan ettiğim nimetlerimi hatırlat, açıkla; Ben onların kalplerinde sevgiyi yaratırım ![]() Öyleyse çocuğumuza Allah’ı sevdirmek için daima kâinattan, Rabbimizin dünyada yarattığı güzelliklerden bahsetmeliyiz ![]() Ağaçların, çiçeklerin, yıldızların, Ay’ın, dünyanın, hayatın güzelliklerini onun dikkatine sunmalıyız ![]() Ayrıca, Allah’ın bütün bunları bizim için, bizi sevdiği için yarattığını söyleyebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çocuk Ve İslam |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuk Ve İslamMüslümanmisin? Elhamdülillah Müslümanim ![]() Müslümanim demenin manasi nedir? Allah'i bir bilmek, Kur'an-i Kerim'i ve Muhammed Aleyhisselam'i tasdik etmektir ![]() Ne zamandan beri Müslümansin? "Bela" dedigimiz zamandan beri Müslümanim ![]() "Bela" zamani neye derler? Misak'a derler ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbin kimdir? Allah Seni kim yaratti? Allah Sen kimin kulusun ? Allah'in kuluyum Dinin hangi dindir? Islam dinidir ![]() Kitabin hangi kitaptir? Kur'an'dir ![]() Din nedir? Akil sahibi insanlari kendi istek ve arzulariyla sirf hayir ve saadete ulastiran, ilahi bir kanundur ![]() Islam nedir? Peygamber Efendimizin teblig ettigi hükümleri kalb ile tasdik, dil ile ikrar edip, yasamaktir ![]() Iman Nedir? Hz ![]() ![]() Farz Nedir? Dinen yapilmasi kesin olarak istenen seydir ![]() Vâcib Nedir? Dinen yapilmasi zannî delillerle istenen hükümlerdir ![]() Sünnet Nedir? Peygamber Efendimiz'in yaptigi ve müslümanlardan da yapilmasini istedigi dinî görevlerdir ![]() Hadis Nedir? Hz ![]() ![]() Mübah Nedir? Dînen yapilip yapilmamasi serbest birakilan seydir ![]() Haram Nedir? Dinen yapilmasi kesin olarak yasaklanan seydir ![]() Helal Nedir? Yapilip yapilmamasi konusunda dinî bir hüküm bulunmayan seylerdir ![]() Mekruh Nedir? Dinen yapilmamasi zannî delille istenen seydir ![]() Müstehab Nedir? (Mendup) Hz ![]() Sûre Nedir? Kur'an'in, birbirinden besmele ile ayrilan her bir bölümüdür ![]() Ayet Nedir? Kur'an-i Kerim'de durak isaretleri arasindaki cümle ya da ifadelerdir Allah kaçtir diyenlere ne dersin? Allah birdir derim ![]() Allah'in bir olduguna delilin nedir? Sure-i Ihlas'in ilk ayeti kerimesidir ![]() Bunun manasi nedir? Sen söyleki ey Habibim Allah birdir ![]() Allah'in varligina akli delilin nedir? Bu alemin varligi ve alemdeki nizam ve intizamin devamidir ![]() Allah'in zati hakkinda düsünce caiz midir? Caiz degildir ![]() ![]() Allah'in sifatlari nelerdir? Allah'in sifatlari iki gruba ayrilir ![]() ![]() ![]() Allah'in zati sifatlari nelerdir? 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() ![]() Allah'in sübütü sifatlari nelerdir? 1 ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() ![]() Kiblen neresidir? Kabe-i Muazzamadir ![]() Kimin ümmetindensin? Muhammed Aleyhisselamin ![]() Kimin zürriyetindensin? Adem Aleyhisselam'in zürriyetindenim ![]() Kimin milletindensin? Ibrahim Aleyhisselam'in milletindenim Tevbei yeis nedir? Imani ve ameli olan kimsenin ölürken günahlarindan tevbe etmesidir ![]() Geçerli midir? Geçerlidir ![]() Iman-i yeis nedir? Firavun gibi ölürken iman etmektir ![]() Geçerli midir? Geçerli degildir ![]() Imanin sartlari kaçtir, nelerdir? Alti'dir ![]() Allah Teala'ya inanmak, Meleklerine inanmak, Kitaplarina inanmak, Peygamberlerine inanmak, Ahiret gününe inanmak, Kader ve kazaya inanmak ![]() Islamin sarti kaçtir, nelerdir? Bes'dir ![]() Kelime-i sehadet getirmek, Namaz kilmak, Oruç tutmak, Zekat vermek, Hacca gitmek ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çocuk Ve İslam |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuk Ve İslamEy gökleri ve Yeri ve içindekileri yoktan yaratan Rabbim! Ben bir hiçtim,beni Sen Kudretinle yarattın ![]() Bana Sen vucüt verdin,hayat verdin,ruh verdin ![]() Bunları Sen bağışlamasaydın eğer,hiç kimse beni hiçlikten ve yokluktan çıkarıp bu dünyaya göndermezdi ![]() Ben bir anne ve babadan doğdum ![]() ![]() Bana Sen kendi dilediğin gibi bir süret verdin ![]() Bana dünyada hiç kimseye vermediğin bir sima verdin ![]() Alemlerin Rabbi benim yüzümde,sadece bana ait bir eserini nasıl işlemiş,göreyim ve göstereyim diye ![]() Bana göz verdin,Senin eserlerini göreyim diye ![]() Bana kulak verdin,Senin yarattıklarının Seni nasıl zikrediyor işiteyim diye ![]() Bana akıl verdin,Seni bulayım diye ![]() Bana dil verdin,Seni zikredeyim diye ![]() Bana kalp verdin,Seni seveyim diye ![]() Dünya ve ahiretin bütün nimetlerini önüme serdin ve bana bir arzu verdin”Senden isteyeyim diye” Vermek istedin ![]() ![]() Onun için bana istemeyi öğrettin ![]() Aldığım her nefes Senin Rahmetindendir Ya Rabbi ![]() Eriştiğim her nimet Senin ihsanındandır Ya Rabbi ![]() Neşem,sevinçim,mutluluk ve huzurum hep Sendendir Ya Rabbi ![]() Senin gizli açık nimetlerinin sayısını bilemem,hayal bile edemem ![]() ![]() Yalnız üzerimdeki en büyük nimetini bilirim: ”Bana şükretmeyi öğreten de Sensin Ya Rabbi” |
![]() |
![]() |
![]() |
Çocuk Ve İslam |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuk Ve İslamANNE VE BABANIN GÖREVLERİ İslam'a göre anne ve baba çok büyük bir makama sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Sadık (a ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi şu soruyla karşılaşmaktayız: Anne ve baba bu yüce makam ve mevkii neden ve nasıl elde etmişlerdir? Acaba Allah Teala bu yüce makamı sebepsiz mi, yoksa yapmış oldukları değerli bir iş karşılığı mı onlara vermiştir? Anne ve baba çocuklarına hangi büyük hizmet karşılığında bütün bu (ayet ve hadislerdeki) tavsiyelere layık olmuşlardır? Baba cinsel içgüdüsünün tahrik olması ile yaşayan bir hücreyi annenin rahmine bırakmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Acaba anne ve babanın bu gibi işlerden başka vazifesi yok mudur? Ve sırf bu işler sebebi ile mi yüce annelik ve babalık makamına nail olmuşlardır? Acaba sadece anne ve baba mı çocukları üzerinde hakka sahiptir ve çocukların anne ve babanın üzerinde hiç mi hakları yok? Hiçbir kimsenin böyle tek taraflı bir hakkı kabul edeceğini zannetmiyorum ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() Yine Resul-i Ekrem’den (s ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimiz (s ![]() ![]() ![]() İmam Seccad (a ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() Resul-i Ekrem (s ![]() ![]() ![]() Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de buyuruyor ki: “Ey iman edenler, kendinizi ve yakınlarınızı ateşten koruyun ki, onun yakıtı insanlar ve taşlardır ![]() Çocuk hayatının başlangıcında henüz şekillenmemiş olup hem saadet ve hem de bedbahtlığa kabiliyeti vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() Bu hususta özellikle annenin özel bir önemi vardır; hatta, annenin hamilelik döneminde yediği şeyler ve davranışları çocuğunun sadet ve bedbahtlığında etki bırakır ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() Resul-i Ekrem (s ![]() ![]() ![]() Çocuklarının eğitim ve öğretimine ilgi göstermeyen, aksine yanlış hareket ve davranışlarıyla çocukları saptıran, bedbaht eden anne ve babalar onlara karşı en büyük ihaneti etmişlerdir ![]() ![]() ![]() Ayrıca, anne ve babalar topluma karşı da sorumludurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugünün çocukları geleceğin anne ve babaları ve kendi çocuklarının eğiticileri konumunda olup iyi veya kötü eğitimlerini kendi çocuklarına aktaracaklardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim ve öğretim mevzusunu küçümsememek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Temiz, salih ve değerli çocuklar eğiten anne ve babalar, sadece çocuklarına ve topluma hizmet etmekle kalmayacak, kendileri de bu dünyada onların varlığından iyi bir şekilde istifade edecekledir ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Yine Hz ![]() ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() Öyleyse, anne ve baba olan kimseler çok ağır bir sorumluluk altına girmektedirler ve Allah'a, mahlukata ve çocuklarına karşı mes'uldurlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çocuk Ve İslam |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuk Ve İslamBir çocuğun namaz kılma öyküsü Türkan Hanım dindar bir ailede büyümüştü ![]() ![]() ![]() ![]() Evlendi ve çocukları oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkan Hanımın küçük oğlu Zekeriya, dört yaşındaydı ![]() ![]() ![]() ![]() “Anne, senin yerine ben namaza başlayacağım” Tam bu sırada mutfaktan bir gürültü geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İsteseydin ben verirdim yavrum, ya düşüp bir yerine zarar verseydin” diye çıkıştı ![]() Türkan Hanım oğlunun verdiği cevabı, uzun yıllar geçmesine rağmen hâlâ unutamaz; çünkü şöyle demişti çocuğu: “Anne, ben abdest alacaktım ![]() ![]() ![]() O an Türkan Hanım, tepeden tırnağa titrediğini hissetti ![]() ![]() ![]() Bu hikâye birçok bakımdan ders verici ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklarımıza -küçük yaşlarda gerek camilere götürerek, gerek ise evde cemaat yaparak- namazı sevdirmeli ve onlara örnek olmalıyız ![]() ![]() Said Demirtaş |
![]() |
![]() |
![]() |
Çocuk Ve İslam |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuk Ve İslamMÜSLÜMAN ÇOCUGA DiNi SUALLER 1 ![]() Elhamdülillah Müslümaným ![]() 2 ![]() Allah'ý bir bilmek, Kur'an-ý Kerim'i ve Muhammed Aleyhisselam'ý tasdik etmektir ![]() 3 ![]() "Bela" dediðimiz zamandan beri Müslümaným ![]() 4 ![]() Misak'a derler ![]() "Elestü birabbiküm" yani (Ben sizin rabbiniz deðil miyim ?) diye sordu ![]() Onlar da: "Bela" (Evet Rabbimizsin) dediler ![]() ![]() 5 ![]() Allah 6 ![]() Allah 7 ![]() Allah'ýn kuluyum ![]() 8 ![]() Allah birdir derim ![]() 9 ![]() Sure-i Ýhlas'ýn ilk ayeti kerimesidir ![]() 10 ![]() Sen söyleki ey Habibim Allah birdir ![]() ![]() 11 ![]() Bu alemin varlýðý ve alemdeki nizam ve intizamýn devamýdýr ![]() 12 ![]() Caiz deðildir ![]() ![]() ![]() 13 ![]() Allah'dan geldim, Allah'a gideceðim 14 ![]() Allah'a kulluk için 15 ![]() Firavun gibi ölürken iman etmektir ![]() 16 ![]() Deðildir ![]() 17 ![]() Ýmaný ve ameli olan kimsenin ölürken günahlarýndan tevbe etmesidir ![]() 18 ![]() Muteberdir ![]() 19 ![]() Ýslam dinidir ![]() 20 ![]() Kur'an'dýr ![]() 21 ![]() Kabe-i Muazzamadýr ![]() 22 ![]() Adem Aleyhisselam'ýn zürriyetindenim ![]() 23 ![]() Ýbrahim Aleyhisselam'ýn milletindenim ![]() 24 ![]() Muhammed Aleyhisselamýn ![]() 25 ![]() Mekke'de doðdu ![]() ![]() ![]() 26 ![]() Güzel isimleri çoktur ![]() ![]() ![]() 27 ![]() Hazret-i Muhammed Mustafa sallallahü aleyhi ve sellem'dir ![]() 28 ![]() Abdullah'týr ![]() 29 ![]() Amine'dir ![]() 30 ![]() Þifa Hatun'dur ![]() 31 ![]() Abdülmüttaliptir ![]() 32 ![]() 40 yaþýnda ![]() 33 ![]() 23 sene peygamberlik yaptý ![]() 34 ![]() Mekke-i Mükerreme'de ![]() 35 ![]() 571 tarihinde 36 ![]() 622 tarihinde Medine'ye hicret etti ![]() 37 ![]() 632 yýlýnda, 63 yaþýnda sona erdi ![]() 38 ![]() Dört kýzý vardý ![]() ![]() ![]() ![]() 39 ![]() Üç oðlu oldu ![]() ![]() ![]() 40 ![]() 1) Hazret-i Hadice 2)Hazret-i Sevde 3) Hazret-i Aiþe 4) Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 41 ![]() Onlar bütün müminlerin annesidir ![]() 42 ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 43 ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() 44 ![]() Peygamberimiz, kabilelerin Ýslamiyete baðlanmalarýný temin, ayrýca kadýnlara ait hükümleri kadýnlar vasýtasýyla yaymak, bazýlarýný sefaletten kurtarmak, bazýlarýnýn ise iffet ve namuslarýný korumak için onlarla evlenmiþtir ![]() ![]() 45 ![]() Hz ![]() ![]() ![]() 46 ![]() Peygamberimiz Muhammed Mustafa Sallallahü aleyhi ve sellem'dir ![]() 47 ![]() Ý ki torunu vardýr :1) Hasan 2) Hüseyin (radýyallahü anhuma) hazretleridir ![]() 48 ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 49 ![]() Tevhid'dir ![]() 50 ![]() Allah'ý bir bilmek, yalnýz ona kulluk etmektir ![]() 51 ![]() Þirk'tir ![]() 52 ![]() Allah'a ortak koþmak, ondan baþka Allah olduðunu söylemek ![]() 53 ![]() Ahkam-i ilahiyeyi insanlara teblið içinAllah'ýn vazifelendirdiði zata denir ![]() 54 ![]() Þirkten korumak, tevhide çaðýrmak için 55 ![]() Peygamberimizden yapýlan bir rivayete göre yüz yirmi dört bin, bir rivayete göre, iki yüz yirmi dört bin ![]() 56 ![]() 5 dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 57 ![]() Yirmisekiz ![]() 58 ![]() Adem, Ýdris, Nuh, Hud, Salih, Ýbrahim, Lut, Ýsmail, Ýshak, Yakup, Yusuf, Eyyup, Þuayp, Musa, Harun, Davud, Süleyman, Yunus, Ýlyas, Elyesa, Zülkifl, Zekerriyya, Yahya, Ýsa, Üzeyr, Lokman, Zülkarneyn ve Hazret-i Muhammed Mustafa Salavatullahi ala nebiyyina ve aleyhim ecmaiyn hazeratýdýr ![]() ![]() 59 ![]() Bütün insanlýða gönderildi ![]() 60 ![]() Müstakil bir þeriat getiren veya evvelki peygamberinþeriatýna yeni hükümler ilave eden peygamberdir ![]() 61 ![]() Kendisinden önce veeya zamanýndaki resulun þeriatýna tabi olan peygamberdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 62 ![]() Adam (a ![]() ![]() ![]() 63 ![]() Nuh (a ![]() ![]() ![]() 64 ![]() Dirilecekler 65 ![]() Dünyada yaptýklarýnýn mükafatýný veya cezasýný görecekler ![]() 66 ![]() Dinden çýkar, kâfir olur ![]() 67 ![]() Allah'ýn nurdan yarattýðý ve istedikleri þekle girebilen, daima ibadet eden günahsýz varlýklardýr ![]() 68 ![]() Cebrail, Mikail, Ýsrafil ve Azrail (A ![]() ![]() 69 ![]() Allah'a hamd etmek, O'nu tesbih etmek, O'nu zikr etmek ![]() ![]() Bazý meleklerin özel görevleri vardýr ![]() 70 ![]() Peygamberlere vahiy ve kitap getirir ![]() 71 ![]() Tabiat olaylarý, rýzýk taksimatýyla görevlidir ![]() 72 ![]() Kýyamette Sur'a üflemek 73 ![]() Allah'ýn emriyle can almak 74 ![]() Tevrat Musa (A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 75 ![]() Cenab-ý Hakk'ýn, dört kitaptan baþka Cebrail (A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 76 ![]() Ýkidir ![]() 77 ![]() Ýtikatta mezhep, amelde mezhep ![]() 78 ![]() Ýkidir ![]() ![]() 79 ![]() Dörttür ![]() ![]() 80 ![]() Ehl-i sünnet ve cemaat mezhebidir ![]() 81 ![]() Hanefi mezhebidir ![]() 82 ![]() Ebu Mansur Muhammed Matüridi Hazretleridir ![]() 83 ![]() Ebü'l Hasani'l Eþari Hazretleridir ![]() 84 ![]() Semerkand'ýn Maturid köyündendir ![]() ![]() ![]() 85 ![]() Basra'lý olup Hicri (324) tarihinde vefat etmiþtir ![]() 86 ![]() Üçtür ![]() ![]() 87 ![]() Beþ tane kandil vardýr ![]() Mevlid Kandili : Peygamberimizin dünyaya geldiði gecedir ![]() Regaib Kandili : Hz ![]() ![]() Mirac Kandili : Peygamberimizin, ilahi saltanatý seyretmek üzere Allah'ýn daveti ve gücü ile bir mucize olarak göklere ve daha nice alemlere seyahat ettiði gecedir ![]() Berat Kandili : Kur'an-ý Kerim'in levh-i mahfuzdan sema-i dünyaya indirildiði, insanlarýn bir senelik hayat ve rýzýklarýn&ya cute;n gözden geçirildiði, müslümanlarýn af ve lütuflara nail olduðu gecedir ![]() Kadir Gecesi : Kur'an-ý Kerim'in dünya semasýndanPeygamberimize indirilmeye baþladýðý gecedir ![]() 88 ![]() Peygamberlere, çocuklara ve delilere 89 ![]() Akýl sahibi insanlarý kendi istek ve arzularýyla sýrf hayýr ve saadete ulaþtýran, ilahi bir kanundur ![]() 90 ![]() Peygamber Efendimizin teblið buyurduðu hükümleri kalb ile tasdik, dil ile ikrar edip, onlarý bütün hayatýnda yaþamaktýr ![]() |
![]() |
![]() |
|