Prof. Dr. Sinsi
|
Sultanların Sözü
Ey Sözümü İşiten Dostum;
Sözler her vakit insandan insana söylenir durur Bazen söyleyen sultandır, bazen söylenen Bazen söyleyen köledir, bazen söylenen Bazen de söyleyen sultanlık diler, söylenen de alır hissesini Bu sözü söyleyen de sultan değil, söylenen de Ama bu sözün içinde bir sultandan ve saltanattan haber var
Zamanlardan bir zaman, beldelerden birinde, insanlar bir topluluk olmuşlar İçlerinden biri de, onlara sultan Sultanın sultanlığı meşhurmuş halkı arasında Ama kimse bilmezmiş bu saltanatın sırrını Sultan bile Bir gün, sarayın bilgesi huzura çağrılmış “De hele bana, saltanat nedir?” buyurmuş sultan olan “Saltanatım hangi direkler üstünde?”
Bilge gür sakallarını aşağı çekmiş, ağzını açmış “Sultanım” demiş, “saltanatın üç tane direği vardır Bunlar kimde ise, o sultan bilinir Sultan mıdır, değil mi, Allah bilir Ama o, sultan bilinir Üç direk ise şunlardır: Biri zenginlik, biri asalet, biri de emir Yani ki, biri fakirlik, biri tevazu, biri de acizlik ”
Halk bilgeyi anlamamış, sultan da saltanatını Sonra halkın içinden, sultanlık dileyen insanlar çıkmış Saltanata meyleden koyulmuş yola Gel gör ki, ne saltanat erişmiş onlara, ne de yolun sonu gelmiş Bizden de çıkar öylesi Biz de isteriz sultan olmayı Tahtı mesken edinmeyi, sen de dilersin, ben de
Ey Sözümü İşiten, bilgeler sözüyle saltanat dileyen dostum;
Ya biz ne yapalım şimdi? Gel kulak verelim bilgenin sözüne Dervişin üç direğine bağlanalım Biri zenginlik, biri asalet, biri de emir idi Yani ki, biri fakirlik, biri tevazu, biri de acizlik
Şunu iyi bil ki, zenginlik de, asalet de, emir de, sana yakındır
Sonsuz lütuf karşısında fakirliğini bil, zengin kılınırsın
Sonsuz kudret karşısında haddini bil, asil kılınırsın
Sonsuz güç karşısında aczini bil, âmir kılınırsın Daha kısasını söyleyeyim mi, Sonsuz rahmet karşısında kulluğunu bil, sultan kılınırsın
Bir günahta, bir emrin terkinde kendinden kopardığın hazineler var Yerine ibadet ve sevap koy ki, defineler seni bulsun İşte zenginlik Bir günahta, bir emrin terkinde kendinden kopardığın heybet var Yerine ibadet ve sevap koy ki, şerefler seni bulsun İşte asalet Bir günahta, bir emrin terkinde kendinden kopardığın kuvvet var Yerine ibadet ve sevap koy ki, makamlar seni bulsun İşte emir Ve üçü bir oldu mu, işte saltanat! Demek denen doğruymuş, Sonsuz rahmet karşısında kulluğunu bil, sultan kılınırsın
|