![]() |
H.z Mevlana |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() H.z MevlanaHazreti Mevlana'nın mezarına bugüne kadar sadece bir kişi girebildi ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Bugün müze olarak kullanılan Mevlana Dergahı'nın yeri, Selçuklu Sarayı'nın Gül Bahçesi iken bahçe, Sultan Alaeddin Keykubad tarafından Mevlana'nın babası Sultanü'l-Ulema Bahaeddin Veled'e hediye edilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
H.z Mevlana |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() H.z Mevlana![]() Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan Ülkesi'nin Belh şehrinde doğmuştur ![]() Mevlâna'nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında "Bilginlerin Sultânı" ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled'tir ![]() ![]() Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled, bazı siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan Moğol istilası nedeniyle Belh'den ayrılmak zorunda kalmıştır ![]() ![]() Sultânü'I-Ulemâ'nın ilk durağı Nişâbur olmuştur ![]() ![]() ![]() Sultânü'I Ulemâ Nişabur'dan Bağdat'a ve daha sonra Kûfe yolu ile Kâ'be'ye hareket etti ![]() ![]() ![]() ![]() 1222 yılında Karaman'a gelen Sultânü'/-Ulemâ ve ailesi burada 7 yıl kaldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yıllarda Anadolunun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti'nin egemenliği altında idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bahaeddin Veled Sultanın davetini kabul etti ve Konya'ya 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile geldiler ![]() ![]() Sultânü'l-Ulemâ 12 Ocak 1231 yılında Konya'da vefat etti ![]() ![]() ![]() Sultânü'I-Ulemâ ölünce, talebeleri ve müridleri bu defa Mevlâna'nın çevresinde toplandılar ![]() ![]() ![]() ![]() Mevlâna 15 Kasım 1244 yılında Şems-i Tebrizî ile karşılaştı ![]() ![]() ![]() ![]() Mevlâna Şems'in ölümünden sonra uzun yıllar inzivaya çekildi ![]() ![]() Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleri ile özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 Pazar günü Hakk' ın rahmetine kavuştu ![]() ![]() ![]() ![]() Mevlâna ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu ![]() ![]() ![]() "Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız âriflerin gönüllerindedir" |
![]() |
![]() |
|