![]() |
Oruç barıştır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oruç barıştırRamazan`a hazırlık Çevrenizde tanıdığınız sağcı, solcu, futbolcu, tarikatçı, radikal, sanatçı, siyasi her ne ise bunların hepsi hakkında önceden edindiğiniz kanaatleri bir müddet siliniz ve yeni tanıdığınız insan muamelesi yapınız ![]() Göreceksiniz ki, onların sizden pek fazla farkı yok ![]() İsterseniz bu denemeyi kendi köyünüz veya mahallenizde beraber büyüdüğünüz ve fakat yollarınızı ayırdığınız insan için yapınız ![]() On sekiz yıl beraber olduğunuz insanlar sizinle aynı kültürü edinirler ![]() ![]() ![]() Perşembe günü Ramazan ayı başlıyor ![]() ![]() ![]() Dünyada hiçbir kurum veya kuruluş baskı ile bir şehir halkına sahur vaktinden iftar vaktine kadar zorla oruç tutturamaz ![]() Her köşeye işkence ekipleri koydursa, oruç yiyeni meydan yerinde assa yine de başarılı olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() Geçen senelerde hayatı hep magazin konusu olanların birçoğunun oruç tuttuğunu magazin gazeteleri yazdığında bir dostum `Hocam bunları kim etkiliyor? her geçen gün oruç tutanın oranı artıyor` dediğinde `Cemre etkiliyor` dedim ve `Cemre `yi anlattım ![]() Şubatın 21`inde cemre suya düşer, 28`inde havaya, Mart `ın 8`inde toprağa cemre düşünce toprağın bağrındaki çekirdekler çiçeğe dönüşür ![]() Mersin `de açan çiçekler, Sübhan Dağında ki çiçeklere telefon etmelerine e-Mail göndermelerine gerek kalmaz ![]() ![]() ![]() Toprağın bağrına cemre düşüyor ![]() ![]() ![]() Kışın karından, tipisinden, boranından hiçbir şey, gülümseyen gözlerinde görünmüyor ![]() ![]() ![]() `Bizi kış boyu karanlıkta bırakanlar kahrolsun` demeye vakitleri yok ![]() ![]() 21`inci asrın başlarında bu milletin ve topyekun insanlık ailesinin bağrına İslam `ın cemresi düştü ![]() ![]() ![]() ![]() Geçen sene mazeretsiz oruç tutmamış tanıdığınızın Perşembe günü oruç tutmasına cı olunuz ![]() İftar sofralarınızda fakir sayısı zenginlerden fazla olsun ![]() Zekat, fıtra ve sadakalarınızı fazla fazla veriniz ![]() Yardımlarınızı verirken yakın akraba ve yakın komşudan başlayınız ![]() Oruç tutmayan birini gördüğünüzde `Misafirdir` diyerek iyimserliğinizi koruyunuz ![]() Tanıdığınız birisi ise `Benim bilmediğim bir rahatsızlığı vardır` deyiveriniz ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
Oruç barıştır |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oruç barıştırRamazan orucunun mükafatı Ebu Mes `ud Gıfari (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Huzaa kabilesinden bir adam: - Ya Resulullah ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() `- Cennet , Ramazan ayı için yılın başından sonuna kadar süslenir ![]() ![]() - Ya Rabbi ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ramazan ayında oruç tutan kulunu, Allah Teala `Çadırlarda saklı huriler vardır` ayet-i kerimesi ile övülen, içi oyulmuş, yekpare inciden çadırlar içinde saklı bulunan hur-i iyn ile evlendirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu ihsan ve mükafatlar, Ramazan ayının oruçluları içindir ![]() ![]() Efendimizin Ramazan Hutbesi Hadisçi Muhammed İbni İshak İbni Huzeyme (Ö ![]() `Resulullah (S ![]() ![]() ![]() `Ey Müslümanlar ! `Büyük ve mübarek bir ayın gölgesi üzerinize düştü ![]() ![]() `Bu ay, Allah Teala `nın, gündüzlerinde orucu farz; gecelerinde teravih namazını nafile olarak meşru` kıldığı (mübarek ) bir aydır ![]() `Bu ayda kim bir hayr işlerse başka zamanlarda bir farzı yerine getiren kimse gibi sevap kazanır ![]() ![]() `Bu ay, sabır ayıdır ![]() ![]() `Bu ay, ihsan , ve eşitlik ayıdır ![]() `Bu ay, mü`minin rızkının arttığı bir aydır ![]() `Kim bir oruçluya iftar ettirirse bu, onun günahlarının bağışlanmasına ve cehennemden kurtulmasına sebep olur ![]() ![]() ` `- Bizim hepimiz bir oruçluyu iftar ettirecek imkana sahip değildir ![]() ![]() ![]() ![]() `Bunun üzerine Resul -i Ekrem (S ![]() ![]() ![]() `Allah Teala bu sevabı bir oruçluyu bir hurma veya bir yudum su ya da bir içim süt ile iftar ettirene de verir, buyurduktan sonra hutbesine şöyle devam etti: `Bu ay, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan bir aydır ![]() ![]() `Bu ayda dört şeyi çok yapınız ![]() ![]() ![]() ![]() `Kim bir oruçluyu doyuracak olursa, Allah onu benim havuzumdan sulayacak, o da cennete girinceye kadar bir daha susuzluk çekmeyecektir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Oruç barıştır |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oruç barıştırOruç barıştır * `Ramazan orucunun toplum barışına katkısı üzerinde durur musunuz?` İslam `ın emri, bir yudum suyu, bir kaşık çorbayı, bir lokma yemeği, bir dilim ekmeği insanlarla birlikte paylaşmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlarla dargın olmasak, kırgınlıklarımızı sürdürmesek olmaz mı? Sıradan şeyler için kalp kırarak, hayatı çekilmez kılarcasına iddialaşmak ve inatlaşmak yerine, bağışlayıp geçsek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() `Gururumla oynadı!`, `Onuruma yediremiyorum!`, `Sen korkak mısın?`, `Onu affetmeyeceğim!`, `Dünyanın kaç köşe olduğunu ona göstereceğim!`, `Onun hesabını soracağım!`, `Onun burnundan getireceğim` gibi tahrik dolu beylik tabirleri hayatımızdan büsbütün atsak ne olur? Ne kaybederiz? Onur ve gurur peşinde koşmakla ne elde ediyoruz? Adavetten, husumetten ve Allah `ın gazabını celb etmekten başka? Bırakalım onur ve gurur davasını ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslümanlık barıştan ibarettir ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü insan insana her zaman muhtaçtır; bir gün değil, her gün beraber oluruz insanlarla, hasım saydığımız dostlarımızla ![]() ![]() ![]() ![]() Hayır, hayır; biz hiçbir şeyi olmamış gibi sayacağız, duymamış gibi sayacağız ve ağzımızın orucuyla bir araya gelip barışacağız, birbirimize ikram edeceğiz, iyilik edeceğiz, hayır dua edeceğiz ![]() Oruç emriyle Rezzak oluşunun bilinmesini isteyen Cenab -ı Hak, rızk verdiği kullarının da birbiriyle kardeş olmasını istemektedir ![]() ![]() Bu Ramazan `da sevgiyi, kardeşliği ve barışı başaralım; bize yeter ![]() 11 ![]() ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
|