Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
batu, biyografisi, cerrahımız, ilk, kadın, kimdir, rahime

İlk Kadın Cerrahımız Rahime Batu (Rahime Batu Kimdir - Rahime Batu Biyografisi)

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İlk Kadın Cerrahımız Rahime Batu (Rahime Batu Kimdir - Rahime Batu Biyografisi)

Rahime Batu

Ülkemizin yetiştirdiği ilk kadın Op Dr olan Rahime Batu Hanımefendi İstanbul'un Koca Mustafa Paşa semtinde 1330 (H) yılında dünyaya geldi Babası Malatya eşrafından, Seyit Battal Gazi torunlarından Mehmet Arif Bey, Annesi Rizeli Tuzcu oğullarından Sıdıka Hanım'dır Soyadları olan Batu da Battal'dan gelmektedir Babası İstanbul Posta Telgraf Müdürü, Annesi Sıdıka hanım ise ilme âşık otoriter bir Osmanlı Hanımefendisiydi
Rahime Batu ve kardeşi Op Dr Hayrunnisa Batu'nun okuyup Türkiye'nin ilk Op Dr olmasında çok emeği geçmiştir

Rahime Batu Hanımefendi, 1929-1930 eğitim yılında İstanbul-Erenköy Kız Lisesinden mezun oldu 1936 tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesinden mezun olarak doktor unvanını aldı ve çalışmaya başladı 1940 yılında da Harici hastalıklar dalında uzmanlığı bitirerek Türkiye'nin ilk kadın Operatör doktor unvanını aldı

Yine Sayın Rahime Batu İstanbul'da ilk özel hastaneyi açarak bu konuda da öncülük etmiştir

Annesi Sıdıka Hanım; "Ben senden bir şey istemiyorum Memleketi kurtaracak ilimdir Vakıf kurup öğrencilerin okumasına yardımcı ol Benim sana bıraktığım mallar da buna müsaittir" diye kızı Rahime Hanıma vasiyet etmiştir Bugüne kadar bu doğrultuda birçok öğrencinin okumasına vesile olmuştur

Rahime Batu Hanım, bütün mal varlığını Battal Gazi eğitim Vakfına bağışladıktan sonra ; "Rahmetli Annemin vasiyeti tam anlamıyla şimdi yerini buldu" demiştir

Rahime Batu Hanımefendi Türkiye'de ilk organ naklini de yapanlardandır Fakirlere, Yoksullara yardımı seven cömert bir hanımefendi olarak tanınır

Başbakanlardan Recep Peker'in yedi yıl özel doktorluğunu yapmıştır Kendisi aynı zamanda, Okumuşu Çoğaltma, Okuyanları Koruma Cemiyeti'nin uzun süre ikinci başkanlığını yapmıştır Kendisinin ifadesiyle Tıbbiyeden sonra üç yıl Hukuk'a devam etmiş ancak annesinin isteği üzerine burayı bırakmıştır

Op Dr Rahime Batu Hanımefendi Malatya'mızın ve ülkemizin yetiştirdiği mümtaz şahsiyetlerden biridir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com