![]() |
Geleneksel Tiyatro - Karagöz Hacivat |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geleneksel Tiyatro - Karagöz HacivatKaragöz ve Hacivat’ın “Kütahya Çeşmesi” oyunundan kısa bir bir bölüm Hacivat semai okuyarak gelir ![]() Karagöz (penceresinden): “Şu Hacivat da benim oğlanın burnunu yese ![]() Karagöz: “Ve bizi seyreden dostlar eğlenseler ![]() ![]() ![]() Yâr bana bir eğlence medet… Aman bana bir eğlence medet-” Karagöz (penceresinden): “Karagöz, defol şuradan, aşağıya gelirsem görürsün’… ![]() Hacivat: “Ah bana Karagöz pencereden Hacivat’ın üzerine atlar ve boğuşmaya başlarlar ![]() Hacivat- “Karagöz etme, çenem kırıldı ![]() Karagöz: “Kırılsın kerata!” Hacivat: “Yapma birader boğacaksın beni!” Karagöz: Geber keratal (Hacivat kaçar, Karagöz sırtüstü yatar, kalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacivat: “Vay Karagöz’üm, benim iki gözüm merhaba ![]() ![]() Hacivat: “Aman Karagöz’üm beni gelir gelmez darp etmenizin sebebi?” Karagöz: “Bizim bekçinin ne poturu var, ne de cübbesi ![]() ![]() Hacivat: “Yazıklar olsun sana Karagöz! Adam olmamışsın, hâşâ huzurdan şu dünyaya eşek gelmişsin, gidiyorsun ![]() Karagöz: “Ona yarabbi şükür ![]() Karagöz, tekrar tokat atar, Hacivat kaçar ![]() “Yürü! ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geleneksel Tiyatro - Karagöz HacivatGeleneksel gölge oyunumuz karagöz ve hacivat gösterisinde ışık ve gölge nasıl kullanılır? Her zaman savunduğum tez gölge oyununun doğaçlama oynatılmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrenciler için; Zaman zaman Karagöz Hacıvat gölge oyunu ödevi olan öğrenciler, öğretmen ya da öğrenci velileri benden yazılı bir karagöz metni isterler, benim önerim ise öğrencilerin yaşlarına uygun olacak bir konuyu perdede canlandırmalarıdır, örneğin ikinci sınıfa giden bir öğrenci karagöz hacıvatı eline alıp trafik kurallarını işleyebilir, Hacıvat "Haydi Karagözüm karşıya geçelim" der karagöz ise "Dur yahu Hacıvat görmüyor musun kırmızı ışık yanıyor" der, Hacıvat'ın "Olsun ne olacak kırmızıda geçersek" demesi üzerine Karagöz trafik kurallarını anlatmaya başlar; bunun gibi binlerce örnek verilebilir ![]() ![]() Anne babalar için; Evlerinde çocuklarına Karagöz Hacıvat oynatmak isteyen anne babalar ise evlerinde geçen olayları karagöz perdesinde canlandırabilirler, gölge oyunu perdesini kullanarak çocuklarına vermek istedikleri mesajları, öğretmek istedikleri şeyleri rahatça öğretebilirler, unutmayınız ki gölge oyunu Karagöz Hacıvat çok önemli bir eğitim aracı olarak kullanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dikkat edilmesi gereken husus: Evinizde amatörce Karagöz oynattığınızda dikkat edeceğiniz en önemli konu Karagöz ve Hacıvat'ın zıt fikirleri savunmaları, fakat oyunun sonunda doğru olan fikrin vurgulanmasıdır ![]() ![]() ![]() Evinizde kuracağınız gölge oyunu perdesi ile çocuğunuzu televizyon bağımlılığından kurtarabilir ve aile içi sosyal iletişimi kuvvetlendirebilirsiniz ![]() KARAGÖZ GÖLGE OYUNU NASIL OYNATILIR? TEKNİKLERİ NELERDİR?
havayı yakalayabilirsiniz ![]() KARAGÖZ Oynatım Tekniği Karagöz perdesi 180 cm X 100 cm ebadındadır ancak bu oran oyunun yapısına göre değişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARAGÖZ tasvir yapım tekniği Karagöz tasvirleri, özel olarak yapılan yarı şeffaf derilerden yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tasvir uygun renklerle boyandıktan sonra kenarlarına ve iç hatlara siyah boya ile kontür çekilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geleneksel Tiyatro - Karagöz HacivatTürkler'in toplumsal yaşamında önemli bir yeri olan bir başka geleneksel gösteri türü de, bir çeşit gölge oyunu olan Karagöz'dür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karagöz de meddahlık gibi, bir kişinin yaratıcılığına dayanan bir gösteri türüdür ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geleneksel Türk tiyatrosunun parlak bir örneği olan Karagöz'ün 16 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geleneksel Tiyatro - Karagöz HacivatKaragöz Oyunları - Kâr-ı Kadîm Karagöz Oyunları Kâr-ı Kadîm Karagöz Oyunları Ağalık, www ![]() ![]() Aptal Bekçi, Bahçe, Bakkallık, Balıkçılar, Baskın, Bursalı Leyla, Büyük Evlenme, Cambazlar, Çeşme (Kütahya Çeşmesi), Çifte Cazular, Ferhat ile Şirin, Hamam, Kanlı Kavak, Kanlı Nigâr, Kayık, Kırgınlar, Leyla ile Mecnun, Mal Çıkarma, Mandıra, Meyhane, Orman, Ortaklar, Pehlivanlar, Salıncak, Sünnet, Şairlik (Âşıklar), Tahir ile Zühre, Tahmis, Ters Evlenme, Tımarhane, Yalova Sefası, Yangın, Yazıcı ![]() Nev-i İcâd Karagöz Oyunları Asçılık, Bakkallık, Cincilik, Eczahane, Hain Kahya, Hançerli Hanım, Hekimlik, Kâğıthane Sefası, Karagöz Dans Salonunda, Sahte Esirci ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geleneksel Tiyatro - Karagöz HacivatKaragöz ve Hacivat Oyunları - Karagöz ve Hacivat Oyun Bölümleri Karagöz Oyun Bölümleri, Karagöz oyunu dört ana bölümden oluşur, A ![]() ![]() ![]() ![]() Karagöz oyunu dört ana bölümden oluşur ![]() A ![]() B ![]() C ![]() D ![]() www ![]() ![]() A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Perde Gazeli: Perdeden Göstermelik nareke vızıltısı ve def velvelesi eşliğinde kaldırıldıktan sonra Hacıvat tarafından söylenen uyaklı manzum şiirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Nakş-ı sunun remz ider hüsnünde rüyet perdesi Hace-i hükmü ezeldendir hakikat perdesi Sîreti sûrette mümkündür temaşa eylemek Hâil olmaz ayn-ı irfâna basiret perdesi Her neye iman ile baksan olur iş âşikâr Kılmış istilâ cihanı hab-ı gaflet perdesi Bu hayâl-i âlemi gözden geçirmektir hüner Nice Karagözleri mahvetti bu sûret perdesi Şem-i aşkın yandırıp tasviri cismindir geçen Âdemi amed şüt etmekte azimet perdesi Hangi zılla iltica etsen fena bulmaz acep Oynatan üstadı gör kurmuş muhabbet perdesi Dergah-ı Âl-i Abâda müstakim ol Kemterî Gösterir vahdet elin kalktıkça kesret perdesi ![]() (Türk Folklor Araştırmaları Yıllığı, Karagöz Özel Sayısı, İstanbul Haziran 1959, Sayı 119, s: 1935-1936 ![]() Bu gazel 1312 (H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karagöz Hacıvata kızıp söylenirken, Bir daha gel bak ben sana neler yaparım der ![]() ![]() B ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() www ![]() ![]() Karagöz oyun metinleri Kar-i kadim ve Nev icad olmak üzere ikiye ayrılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geleneksel Tiyatro - Karagöz HacivatKaragöz Hacivat Karakterleri - Karagöz Hacivat Oyunundaki Karakterler Oyunun baş kişileri Karagöz ve Hacivat’tır ![]() ![]() KARAGÖZ : Konuşmaları ve davranışları kaba olmasına rağmen halkın ahlak ve sağduyusunun temsilcisidir ![]() ![]() HACİVAT : Medrese eğitimi görmüş, düzene uygun davranışlar sergileyen bir kişiliktir ![]() ![]() ÇELEBİ : Osmanlı döneminde, eğitim görmüş, kibar sosyete tipini temsil eder ![]() MATİZ : Sürekli alkol alan bir kişiliği temsil eder ![]() TUZSUZ : Kabadayı bir kişiliği temsil eder ![]() BEBERUHİ : Davranışları ile yarı çocuk özelliği gösteren bir tiptir ![]() ZENNE : Oyunda yer alan kadınlara denilir ![]() ![]() TİRYAKİ : Sürekli afyon içen, uyuyan bir kişiliği temsil eder ![]() ARNAVUT, ACEM, RUM, YAHUDİ : Osmanlı İmparatorluğu içinde yaşayan azınlıkları kendi ismiyle temsil eden tiplerdir ![]() LAZ, KAYSERİLİ, RUMELİLİ, EFE, ZEYBEK : Osmanlı İmparatorluğu içinde halkı oluşturan bölgesel tiplerdir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|