![]() |
Sıralı cümleler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sıralı cümleler3 ![]() Bağımsız cümlelerin, aralarındaki anlam ilgisinden dolayı virgülle veya noktalı virgülle birbiri ardına sıralanmasıyla oluşan cümleler topluluğudur ![]() En az iki cümleden oluşur ![]() “Yağız atlar kişnedi, / meşin kırbaç şakladı, / Bir dakika araba yerinde durakladı ![]() Neden sonra sarsıldı altımda demir yaylar, / Gözlerimin önünden geçti kervansaraylar ![]() ![]() ![]() “Gök sarı, / toprak sarı, / çıplak ağaçlar sarı ![]() ![]() ![]() Arkada zincirlenen yüksek Toros dağları,” “Başını kaldırarak boşluğu dinliyordu, / Gökler bulutlanıyor, / rüzgar serinliyordu ![]() Sarı çiçeğin saçları yolunmuş, kana bulanmıştı ![]() Bu, asırlardan beri böyle olagelmişti, asırlarca da böyle sürüp gidecekti ![]() * Sıralı cümlelerin bütün öğeleri ayrı olabildiği gibi bazıları ortak da olabilir ![]() Otobüs her zamanki gibi yine geç geldi; / biz de derse geç kaldık ![]() Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır ![]() ![]() Mallarımızı önce çaldılar, sonra geri bize sattılar ![]() ![]() Merdivenleri kardeşin yıkasın, sen de sil ![]() ![]() İnatçı adama dil döküyor, sürekli yalvarıyordu ![]() ![]() Sıralı cümleler ikiye ayrılır: 1 ![]() ![]() ![]() (Ben) Dün akşama kadar çalıştım, çok yoruldum ![]() Her zaman planlı çalışır, başarılı olurdu ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Biri yer, biri bakar ![]() Horoz ölür ,gözü çöplükte kalır ![]() Sakla samanı gelir zamanı ![]() Besle kargayı, oysun gözünü ![]() Laf çok, icraat yok ![]() Sınıf temiz, öğrenciler temiz, gökyüzü temizdi ![]() |
![]() |
![]() |
|