Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bağlı, cümle

Bağlı cümle

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bağlı cümle

4 Bağlı Cümle

Aralarındaki ilgiden dolayı birbirlerine bir bağlaçla bağlanan cümlelerdir

Bağlaçlar cümle öğesi değildir

İkiye ayrılır

1 “ki”li Bağlı Cümleler

Farsça “ki” bağlacıyla birbirine bağlanan bağımsız cümlelerden oluşur

Yardımcı cümle ana cümleyi genellikle nesne ve zarf göreviyle tamamlar

Ana cümle başta, yardımcı cümle sonra bulunur Bu sıralanış, Türkçe cümle yapısına aykırıdır

Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta

“Gönlüm isterdi ki mazini dirilten sanat

Sana tarihini her lâhza hayal ettirsin

(Gönlüm, mazini dirilten sanatın sana tarihini her lâhza hayal ettirmesini isterdi)

]Yardımcı cümlenin başta, ana cümlenin sonda kullanıldığı cümleler de vardır Burada da yardımcı cümle zarf görevindedir

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi

(Büyük olduğun için kanın tevhidi kurtarıyor)

Kırk elli adım uzaklaşmıştı ki iki iri kanadın havada çarpışmasından çıkan boğuk bir gürültü işitti

(İki iri kanadın havada çarpışmasından çıkan boğuk bir gürültü işittiğinde kırk elli adım uzaklaşmıştı)

]Bu tür cümlelerde “ki” bazen düşebilir Cümle, okuyanın, dinleyenin muhayyilesine bırakılır

Darıldı diye o kadar korktum ki (anlatamam)

Not: ”ki” edatının şüphe kattığı cümleler bağlı cümle değildir

Düşler mi ki şu burcu burcu kokan havada

Renk mi ki üzerimde akaduran bu nehir?

2 Diğer Bağlaçlarla Kurulanlar

“ve, veya, ya da, da, fakat, ama, lâkin, hâlbuki, nene, meğer” bağlaçlarıyla birbirine bağlanan bağımsız cümleler topluluğudur

Hava bulutlu ve durduğumuz tepe rüzgârlı idi

Çocukluk günlerini hatırladı ve gözlerinde iki damla yaş belirdi

Okumayı bilmiyor veya numara yapıyor

“Ne doğan güne hükmim geçer

Ne hâlden anlayan bulunur

Bu ev güzel, temiz, her şeyi yerinde bir ev; / ama / Şinasi Bey'in istediği ev değil

"Yatsam, acaba uyuyabilir miyim?" diye düşündü, yatıp da uyuyamamaktan korktu; / ama / korktuğu başına gelmedi Sabaha kadar yattı, hem de uyudu

Burnu biraz basıkça, / fakat / gözleri derin ve güzel; alnı küçük ve dar, / fakat / saçları altından bir duman gibi yumuşak ve seyyal; dişleri biraz eğri, / fakat / dudakları çilek gibi küçük, toplu ve yuvarlak Güzel değilse bile çirkin hiç değil

Onun bu sözlerinin samimî olduğuna hiç şüphe etmediler / ve / bir çocuk ruhu kadar temiz ruhundan gelen nutuklarını sessizce dinlediler

Dün resim yapmadı / da / maça gitti

Gönlümle oturdum da hüzünlendim o yerde

]Bağlı cümlelerin bir kısmında yüklemin kipi ve şahsı aynı, bir kısmında farklıdır

Hava bulutlu ve durduğumuz tepe rüzgârlı idi

Ayakkabılarını ayağına geçirdi ve kendini sokağa attı

İstediğiniz evrakları getireceğim, fakat okuyabileceğinizi sanmıyorum

Ben saatinde gelmiştim, ama o henüz ortalıkta yoktu

]Unsurların biri veya birkaçı ortak olan bağlı cümleler de vardır

Ya okumayı bilmiyor ya numara yapıyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com