![]() |
Bağlı cümle |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bağlı cümle4 ![]() Aralarındaki ilgiden dolayı birbirlerine bir bağlaçla bağlanan cümlelerdir ![]() Bağlaçlar cümle öğesi değildir ![]() İkiye ayrılır ![]() 1 ![]() Farsça “ki” bağlacıyla birbirine bağlanan bağımsız cümlelerden oluşur ![]() Yardımcı cümle ana cümleyi genellikle nesne ve zarf göreviyle tamamlar ![]() Ana cümle başta, yardımcı cümle sonra bulunur ![]() ![]() Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta ![]() “Gönlüm isterdi ki mazini dirilten sanat Sana tarihini her lâhza hayal ettirsin ![]() (Gönlüm, mazini dirilten sanatın sana tarihini her lâhza hayal ettirmesini isterdi ![]() ]Yardımcı cümlenin başta, ana cümlenin sonda kullanıldığı cümleler de vardır ![]() ![]() Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi ![]() (Büyük olduğun için kanın tevhidi kurtarıyor ![]() Kırk elli adım uzaklaşmıştı ki iki iri kanadın havada çarpışmasından çıkan boğuk bir gürültü işitti ![]() (İki iri kanadın havada çarpışmasından çıkan boğuk bir gürültü işittiğinde kırk elli adım uzaklaşmıştı ![]() ]Bu tür cümlelerde “ki” bazen düşebilir ![]() ![]() Darıldı diye o kadar korktum ki ![]() ![]() ![]() Not: ”ki” edatının şüphe kattığı cümleler bağlı cümle değildir ![]() Düşler mi ki şu burcu burcu kokan havada Renk mi ki üzerimde akaduran bu nehir? 2 ![]() “ve, veya, ya da, da, fakat, ama, lâkin, hâlbuki, ne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hava bulutlu ve durduğumuz tepe rüzgârlı idi ![]() Çocukluk günlerini hatırladı ve gözlerinde iki damla yaş belirdi ![]() Okumayı bilmiyor veya numara yapıyor ![]() “Ne doğan güne hükmim geçer Ne hâlden anlayan bulunur ![]() Bu ev güzel, temiz, her şeyi yerinde bir ev; / ama / Şinasi Bey'in istediği ev değil ![]() "Yatsam, acaba uyuyabilir miyim?" diye düşündü, yatıp da uyuyamamaktan korktu; / ama / korktuğu başına gelmedi ![]() ![]() Burnu biraz basıkça, / fakat / gözleri derin ve güzel; alnı küçük ve dar, / fakat / saçları altından bir duman gibi yumuşak ve seyyal; dişleri biraz eğri, / fakat / dudakları çilek gibi küçük, toplu ve yuvarlak ![]() ![]() ![]() ![]() Onun bu sözlerinin samimî olduğuna hiç şüphe etmediler / ve / bir çocuk ruhu kadar temiz ruhundan gelen nutuklarını sessizce dinlediler ![]() Dün resim yapmadı / da / maça gitti ![]() Gönlümle oturdum da hüzünlendim o yerde ![]() ]Bağlı cümlelerin bir kısmında yüklemin kipi ve şahsı aynı, bir kısmında farklıdır ![]() Hava bulutlu ve durduğumuz tepe rüzgârlı idi ![]() Ayakkabılarını ayağına geçirdi ve kendini sokağa attı ![]() İstediğiniz evrakları getireceğim, fakat okuyabileceğinizi sanmıyorum ![]() Ben saatinde gelmiştim, ama o henüz ortalıkta yoktu ![]() ]Unsurların biri veya birkaçı ortak olan bağlı cümleler de vardır ![]() Ya okumayı bilmiyor ya numara yapıyor ![]() |
![]() |
![]() |
|