|  | Atatürk’ün Sözleri |  | 
|  06-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Atatürk’ün SözleriATATÜRK’ÜN SÖZLERİ Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklâle timsal olmuş bir milletiz   Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz   Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir  Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım  Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından bilenler bu aşkım malumdur  Bence bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin özgürlük ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir  Ben şahsen bu saydığım vasıflara, çok ehemmiyet veririm  Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim  Ben yaşabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım  Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir  Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim  Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgeçinceye kadar, amansız düşmanıyım   Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur  Milletlerin esirliği üzerine kurulmuş müesseseler her tarafta yıkılmaya mahkumdurlar   Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır  Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız   Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir   Gerçi bize milliyetçi derler  Ama, biz öyle milliyetçileriz ki, işbirliği eden bütün milletlere hürmet ve riayet ederiz  Onların milliyetlerinin bütün icaplarını tanırız  Bizim milliyetçiliğimiz herhalde hodbince ve mağrurca bir milliyetçilik değildir   Bilelim ki milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar   Milli mücadelelere şahsî hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur   Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır   Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir  Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir  Türk dili, dillerin en zenginlerindendir  Yeter ki, bu dil şuurla işlensin  Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır   Bir dinin tabiî olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uygun olması lazımdır   Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir  Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz   Türk Milletinin istidadı ve kesin kararı medeniyet yolunda, durmadan, yılmadan ilerlemektir   | 
|   | 
|  | 
|  |