![]() |
Edebiyat Dilinde Mani: |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Edebiyat Dilinde Mani:Başta aşk olmak üzere hemen her konuda yazılabilen bir halk edebiyatı nazım türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düz Mani: Yedişer heceli dört dizeden oluşur ![]() ![]() Kesik mani: Birinci dizesi 7 heceden az, anlamlı ya da anlamsız bir sözcük grubu olan maniler ![]() ![]() ![]() Cinaslı mani: Kesik manilerde eğer kafiye cinaslı ise bunlara cinaslı mani denir ![]() Yedekli mani: Düz maninin sonuna aynı kafiyede iki dize daha eklenerek söylenen maniler ![]() ![]() ![]() Deyiş: İki kişinin karşılıklı söylediği manilerdir ![]() ![]() ![]() MANİLERİMİZ A benim bahtiyarım,Gönülde tahtı yârim,Yüzünde göz izi var,Sana kim baktı yârim ![]() Ağam derim naçarım,İnci mercan saçarım,Dünya deniz olunca,Ben kuş olup kaçarım ![]() Akşamlar olmasaydı,Badeler dolmasaydı,Yâr koynuna girince,Hiç sabah olmasaydı ![]() Al şalım yeşil şalım,Dağlarda dolaşalım,Tenha tenha yerlerde,Seninle buluşalım ![]() Altın çeşme akmasın,Yüreğimi yakmasın,Gözlerine tembih et,Öyle çapkın bakmasın ![]() Altın çeşme akar,Yüreğini yakar,Gözlerimin adedidir,Hep öyle çapkın bakar ![]() Ağam derim naçarım,İnci mercan saçarım,Dünya deniz olunca,Ben kuş olup kaçarım ![]() |
![]() |
![]() |
|