Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1905, başkut, cevat, fehmi

Cevat Fehmi Başkut ( 1905)- (15.03.1971)

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cevat Fehmi Başkut ( 1905)- (15.03.1971)

1905'te Edirne'de doğdu 15 Mart 1971'de İstanbul'da yaşamını yitirdi Oyun yazarı ve gazeteci Eyüp Rüşdiyesi ve İstanbul Sultanisi'nde (İstanbul Erkek Lisesi) öğrenim gördü Kurtuluş Savaşı yıllarını Ankara'da geçirdi TBMM Basımevi'nde düzeltmenlik yaptı Meclis'te zabıt katibi olarak çalıştı 1928-1963 arasında Vakit, Son Saat, Son Posta, Cumhuriyet gazetelerinde muhabirlik, yazarlık, yazıişleri müdürlüğü yaptı İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevinde bulundu

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı "Geceleri Bizi Kimler Bekliyor" adlı bir röportaj kitabı ve birkaç roman denemesi var

İlk oyunu "Büyük Şehir" 1942-1943 sezonunda İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda sahnelendi ve büyük ilgi gördü Bu ilgi üzerine çalışmalarını tiyatroda yoğunlaştırdı Hemen her yıl yeni oyunlar yazdı Türkiye'de Cumhuriyetten sonra ortaya çıkan değişimleri mizah unsurlarını kullanarak anlattığı oyunları yaygın bir ün kazandırdı Biçim denemelerine de giriştiği oyunlarında bütün toplum katlarından ve her çevreden insanı tiplemeye çalıştı

Dış ülkelerde oyunu sahnelenen ilk Türk yazarı unvanını aldı

ESERLERİ

OYUN:

Büyük Şehir (1942)

Küçük Şehir (1946)

Koca Bebek (1947)

Paydos (1948)

Sana Rey Veriyorum (1951)

Kadıköy İskelesi'nde (1953)

Harput'ta Bir Amerikalı (1955)

Hacıyatmaz (1960)

Göç (1962)

Buzlar Çözülmeden (1964)

Emekli (1967)

ÖDÜLLERİ:

1948 İnönü Tiyatro Armağanı Küçük Şehir oyunuyla

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com