Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1927, altan, çetin

Çetin Altan ( 1927)

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çetin Altan ( 1927)

1927 yılında İstanbul’da doğduNurhayat ve Halit Altan’ın oğluGazeteci Mehmet Altan ve Ahmet Altan’ın babasıGalatasaray Lisesi ve Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi1946 yılında Ulus gazetesende muhabir olarak mesleğe başladıMilliyet, Akşam, Hürriyet, Güneş gazetelerinde fıkra yazarlığı yaptıHalen Sabah gazetesinde yazıyor1965-1969 yılları arasında TİP’ten İsitanbul milletvekili seçildiFransızca biliyorBasın Şeref Kartı sahibi

ESERLERİ

Suçlanan Yazılar, Zurnada Peşrev Olmaz, Ben Milletvekili İken, Bir Yumak İnsan, Büyük Gözaltı, Bir Avuç Gökyüzü, Viski, Küçük Bahçe, Çemberler, Beybaba, Mor Defter, Tahtaravalli, Dilekçe, Yedinci Köpek, Islıkçı, telefon Kimin İçin Çalıyor

Ben Milletvekili İken

Çetin Altan

Afa Yayınları / Çetin Altan Dizisi

"Bu kitap bir mücadelenin Meclis'te geçmiş dört yıllık bir bölümünden kamuoyuna tam olarak yansımamış bazı örnekleri göstermektedir sadece

Meclis tutanaklarında ciltleri dolduracak olan konuşmalardan bu kitaba sadece okuyuculara bir fikir vermek için birkaç tutam almakla

yetindikOkuyucuların, olayların ağırlığı altında Meclis anılarının kişisel yönlerinden ve sık sık başımdam geçenlerden söz etmek zorunda kalmış bulunmamı

hoşgörüyle karşılayacaklarını ve bundan ötürü beni bağışlayacaklarını umuyorum"

- Çetin Altan -

HAKKINDA YAZILANLAR

Altan’ın Köyceğiz’i

Türkiye 16 Temmuz 2001

“Benim çağım değil 21 yüzyıl Siz benim yaşıma yaklaştığınız zaman kaç dil birden kullanacak yeryüzünün bu megopollerinde yani Yalnız Türkiye’nin olması artık mümkün değil yeryüzünün, yeryüzünün Fransa’nın da, Paris olması mümkün değil Bütün dünya, herkesin olmaya başlayan bir yerden geçeceksiniz” (Altanlar Meydanda, Ali Kırca, Birey Yay)

Yeni binyılın kendi çağı olmadığını söylerken, inceden inceye, yeni dünyaya ayak uyduramayanları ‘ti’ye alıyor Çetin Altan Öyle ki, yarım asırdan bu yana oynattığı kalemiyle, dün olduğu gibi bugün de isabetli tesbitleri, irkiltici üslubu ve bilgisiyle, yarına hazırlanan insanlarımıza yol gösteriyor Kaybettiklerimizin neden iyice bizden uzaklaştığı, kazanmamız gerekenlerin niye elimize geçmediği gibi çok bilinmeyenli denklemlerle uğraşıyor

Türkçe sihirbazı

Yaşayan Türkçe’yi en iyi kullanan yazarlardan biri olan Çetin Altan, bugün 75 yaşında Kaleminin ve beyninin kıvraklığı hâlâ yerinde Öyle ki, günlük siyasi sorunlara çözüm getirirken, ya da toplumsal geri kalmışlığımızı anlatırken, ya da kültür-sanat gerçeğine bakışımızı yorumlarken, hep o bildik üslubunu kullanıyor Biraz rahatsız edici de olsa kendi gerçeklerini söylüyor yıllardır

Ünlü yazar, bugünlerde piyasaya sunulan güzel bir kitapla gündemde “İyi ki Şu Köyceğiz Var”la (İnkılap Yayınları) ilk defa farklı bir çalışmaya imza atan Altan, kendisi gibi yazar olan eşi Solmaz Kamuran’ın teşvikiyle olacak, Köyceğiz’i sunuyor okuyucularına; hem de bir şiir tadında Petra Beck ile Solmaz Hanım’ın fotoğrafları eşliğinde, ülkemizin en güzel köşelerinden birini anlatan kitap, keyifli bir dil yolculuğuna çıkarıyor okuyucusunu Yormadan ve ilk defa başımıza hiçbir şeyi kakmadan, öteki Çetin Altan’ı anlatıyor yazar

75 yıl armağanı

“Köyceğiz’in insanları, esnafı, zanaatçıları gülecen dost bakışlı ve saat disiplini dışında gerilimsiz, sevimli Köyceğiz Dalyan Yuvarlakçay Gökova Marmaris Alabalık, kuzu tandır, mantar pane, soğuk karpuz İyi oldu oralarda iki gün dolandığım Haa Evet Ankara’da çete savaşları

Bu minval üzere devam ediyor kitap Biraz güldürerek ve ‘dokundurarak’ biraz da

Ege’nin en güzel ve en mütevazı kasabası olan Köyceğiz’e sevdalı biri Çetin Altan Yazılarıyla şenlendirdiği Köyceğiz’in doğal güzelliklerini, zenginliklerini, insanlarının sevinç ve hüzünlerini anlatıyor kitabında

Usta yazarın 75 yaşına armağan ettiği kitabı okurken, İsviçre’de yayımlanan Finans Tidningen Dergisi yazarlarından Kot Svensson’un şu sözleri geldi aklıma:

“Tıpkı Kafka gibi Altan da yolsuzluğun ve keyficiliğin, absürd ve ezilen ve hem günümüzün hem de dünün Türkiyesi olan bir dünyayı kara ve acı bir hümorla anlatabilmektedir Bu güç ve beceri sadece gerçekten büyük olan yazarlara özgüdür

* (0 212 514 06 10)

Avukat da ‘yazar’

Çetin Altan, 21 Haziran 1927 İstanbul doğumlu AÜ Hukuk Fakültesi’ni bitirdi Şiir ve küçük yazılarla basın dünyasına girdi Yeni Adam, Çınaraltı, İstanbul dergilerinde yayınlanan denemelerini “Üçüncü Mevki”de (1946) topladı Ankara Ulus’ta çalıştı Milliyet’e geçti ve sırasıyla Akşam, Politika, Hürriyet, Güneş gazetelerinde yazdı 1965-69 yıllarında milletvekilliği yaptı Sabah gazetesindeki köşesinde yazı hayatını sürdürüyor Kitapları Fransa, Güney Amerika, Romanya, Yunanistan, İspanya’da yayımlandı

Eserlerinden bazıları: Aşk, Sanat ve Servet, Bir Avuç Gökyüzü, Atatürk’ün Sosyal Görüşleri, Büyük Gözaltı, Kopuk Kopuk, Kullar ve Sultanlar, Nar Çekirdekleri, Tarihin Saklanan Yüzü, Zurnada Peşrev Olmaz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com