Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mehmet, turgut

Mehmet Turgut

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mehmet Turgut

1929 yılında Kilis’e bağlı Gökmusa Köyü’nde doğdu İlkokulu Lohan Köyü’nde ve Kilis’te okudu Kilis Ortaokulu’nu ve Yozgat Lisesi’ni bitirdi Sümerbank’tan burs alarak okuduğu İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 1951 yılında makine yüksek mühendisi olarak mezun oldu Burs ile ilgili mecburî hizmetini Sümerbank Mensucat Fabrikası’nda ve Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde tamamladı

1957 yılında Ankara’da okul ve ideal arkadaşı inşaat yüksek mühendisi İdris Yamantürk ile birlikte inşaat ve tesisat malzemeleri satan bir mağaza açarak serbest hayata atıldı Bu iş devam ederken yine Ankara’da proje çizim bürosu sahibi oldu

1961 yılında Adalet Partisi kurucuları arasında yer alarak siyasi hayata girdi Partinin Genel İdare Kurulu Üyeliğine seçildi, Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi 1961-1965 döneminde Afyon, 1965-1969, 1969-1973 ve 1973-1977 dönemlerinde Bursa Milletvekili olarak TBMM üyeliği yaptı Suat Hayri Ürgüplü Kabinesi’nde 1964-1965 yıllarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Süleyman Demirel Kabinesi’nde, 1965-1969 yıllarında Sanayi Bakanı oldu

1977 yılında politikadan ayrılarak serbest hayata döndü 12 Eylül 1980 Askerî Harekâtı’ndan sonra kurulan Bülent Ulusu Hükümeti’nde tekrar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na getirildi Bu görevi, Kasım 1981’den Aralık 1983’e kadar devam etti 1983-1987 yılları arasında özel sektörde üst düzey yönetici olarak çalıştı 1987-1990 yılları arasında, devlet katındaki hizmetlerini, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı olarak tamamladı Sonraki çalışma hayatı, özel sektör şirketlerinde Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam etti

ESERLERİ:

1- Su Türbinleri Ve Santral Binaları (1954)

2- Kalkınma Ve Beş Yıllık Plan (1964)

3- Dostluğa Dâir (1966)

4-Taşkent’e Doğru (Türkiye’nin Geleceği (1971)

5-Türkiye’nin Geleceği (Tur Yayınları, 1971)

6- Çıkış Yolu (1980)

7- Japon Mucizesi Ve Türkiye (İş Bankası Yayınları, 1985)

8- Siyasetten Portreler (Boğaziçi Yayınları, 1987)

9- Siyasetten Sahneler (Boğaziçi Yayınları, 1991)

10- Tüsiad Raporları Ve Türkiye Ekonomisi (Boğaziçi Yayınları, 1991)

11- Döne Döne Düşünmek (Boğaziçi Yayınları, 1993)

12- Siyasetten Kesitler (Boğaziçi Yayınları)

13- Türkiye Gerçeği Ve Bask Modeli (Boğaziçi Yayınları)

14- Türkiye Nasıl Kalkınır? (Nobel Yayın Dağıtım)

15- Doğu Sorunu Raporu Üzerine (Boğaziçi Yayınları)

16- Osmanlı’da Devlet, Ekonomi Ve Batılılaşmadaki Yanlışlıklar (Boğaziçi Yayınları)

17- Atatürk’ten Anılar

18- Hâtırâ Nevinden Notlar (Boğaziçi Yayınları)

19- 18 Mayıs 1999 Ve 3 Kasım 2002 Genel Seçimleri Değerlendirmesi (Boğaziçi Yayınları)

20- Başkanlık Sistemi, Ordu ve Demokrasi (Boğaziçi Yayınları)

21- Gap’ın Sâhipleri (Boğaziçi Yayınları)

22- Dün, Bugün Ve Geleceğin Güçlü Türkiyesi (2 Cilt Boğaziçi Yayınları, 2005)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com