Muhsin Durucan |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Muhsin DurucanGünümüz şair ve yazarlarından Doğum 23 Nisan 1948 Hacıbektaş(Aşağıbarak) İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa Müfettişlik Kursunu,Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Tamamlama Programını bitirdi Ağrı, Kırşehir, Isparta, Denizli, Bilecik, İçel, Tekirdağ, Edirne ve İstanbul illerimizde öğretmenlik, halk eğitimi merkezi müdürlüğü, milli eğitim müdür yardımcılığı, ilköğretim müfettişliği görevlerini yürüttü İstanbul’da bir lisede Türk dili ve edebiyatı öğretmeni Yazmalarının kökeni ilkokul yıllarına uzanır Türk Folklor Araştırmaları, Yelken, Karınca, Halk Eğitimi, Bahçe, Yeni Adam, Kemalist Ülkü, Gülpınar, Sümerbank, Varlık, Ana, Kızılay, Öğretmen Dünyası, Ajans Türk, Çağdaş Eğitim, İçel Kültürü, Tarla, Beşparmak, Eflatun, Ozan, İlkyaz, Çağrı, Çağdaş Türk Dili, Kiraz, Türk Dili, Güneyde Kültür, Oluşum, Anahtar, İdarecinin Sesi, Yeni Defne, Simav Anadolu, Ozan Ağacı, Fethiye gibi dergilerde; seçkilerde (antoloji-güldeste) Cumhuriyet ile kimi sanat eki veren gazetelerde ve yerel basında değişik konu ve türde yazıları yayımlandı Yerel gazetelerde köşe yazarlığı yaptı TYS ve Besam üyesi ESERLERİ Bir Tutam Şiir (1970) , Bir Heybenin İki Gözü (1975) , Umut Türküsü (1976) , Söz Kaynağı Anadolu (1979) , Eğitim ve Mutluluk (1991-1992-1998) , Canca Şiirler (1997) , Durucanca Duygular (2004) adlı şiir kitapları İlimiz Denizli (1985) , Anma ve Kutlama Günleri (2000) ve Düşüncemiz Sizinle (2004) adlı inceleme-araştırma kitapları yayımlandı Şiir ve yazılarından ödüller aldı x GÜLÜŞÜ GÜZEL Güle gönül verdim canca sevindim Manidar bakışlı gülüşü güzel Ben kendimde değil bendeki sendim Manidar bakışlı gülüşü güzel Suyuma serilen koskoca ağdın Peri misin, Leyla mısın ey kadın Aniden ay oldun, gecem apaydın Manidar bakışlı gülüşü güzel Sevgi, ışıl ışıl güzelliğinde Yoğunlaştım kapkara gözlerinde Ruhum yenilendi tazeliğinde Manidar bakışlı gülüşü güzel Yüreğimi parçaladı bakışın Kırılgan gönlüme doğru akışın Özlem katmerleşti her şeye karşın Manidar bakışlı gülüşü güzel X DÖRT DÖRTLÜK BOĞAZİÇİ Güneş ışınlarıyla içimi ısıtıyor Altınca aydınlıkta şimdi boğaz suları Çamlıca antenleri bilime uzanıyor Doğa burda zarf olmuş direkler de pulları Üsküdar kavuşmada sabah aydınlığına Hiç de acelesi yok tükenen eylüllerde Suları sere serpe siperlemiş bağrına Kimi hesaplar yapar kışa gebe günlerde Ağaçlar yeşilini koruma uğraşında Yorgun şimdi besbelli yarım çırpan kanatlar Koca çınar dipdiri çağa koşut yaşında Yaşama isteğinde her gün artan umutlar Görkemli asma köprü özlem taşır sılaya Uzun gurbet yolları durmaksızın alınır Su üstü taşıtları acelesiz karaya Her biri yeni gelin endamıyla salınır X TOPRAĞIMIN İNSANI İklim aynı, duygu benzer kardeşim Bizim toprak özlem oldu, yâr oldu Sıla ile gurbet şimdi özdeşim Gönül neyi umdu, sonra ne buldu Eser m’ola serin yeli köyümün Tarlamızda deste deste ürünüm Şimdilere anı oldu o dünüm Dün, bugüne uzanan bir yol oldu Leyla, Şükran, Gülsün, Aygül ve Mine Güzellik tükendi ordan bugüne Ocaklar kapandı hep söne söne Geçmiş umut umut bitti, kayboldu Unutmak olmuyor her güzel anı Nerde kaldı şimdi şöhreti, şanı Sorma n’olur toprağımın insanı Altın yere düştü şimdi pul m' oldu X BEŞ DUYUM YAR Her baharın gülü var, zambağı var Eflatunda, yeşilde sen Aygülüm Yağmur sonrasında gökkuşağı var Görme duyum, duygu selim Aygülüm Kime baksam yine sensin sevgimde Duvar durur, cam olursun evimde Gülen yüzün ve şen sesin beynimde Duyma duyum, kulak yolum Aygülüm Varlığınla çepeçevre saransın Bir Ağrı’sın, Erciyes’sin, Süphan’sın Elvan elvan benliğime dolansın İç çekişim, soluğumsun Aygülüm Saatler an olur elim elinde Boğuyorsun beni sevgi selinde Tadın ayrı, tüm tatlılar içinde Tatma duyum, ağzım, dilim Aygülüm Bu nasıl duygudur, nasıl sevgidir Dokundukça yüreğimde yağ erir Şiir gönlüm sevinse de yeridir Dokun duyum, sığınağım Aygülüm X Yaşam Çizgim Acemi sancılarda eni konu Geç ve genç doğdum anamdan Bir karakışta yitirdim onu Can yıldızım kaydı dünyamdan İp atlamadım, top oynamadım Parklarda koşturduğum olmadı Babamla arkadaş değildim Çocuk gönlüm günlerine doymadı Tırmandıkça arttım, çoğaldım Yoruldum, çok yoruldum Şöyle sere serpe dinlenmeye Adam gibi vakit bulamadım İstediğim yeller hiç esmedi Yine de direndim de direndim Fırtına, bora rahat vermedi Kırıldım, kırıldım da eğilmedim x HAKKINDA YAZILANLAR DURUCANCA DUYGULAR RADİKAL , 09092005 Muhsin Durucan, kendi basımı, şiir, 96 sayfa İstanbul'da bir lisede Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olan Muhsin Durucan, şiir, deneme kitapları ile 1970'den bu yana edebiyat dünyasında "Bugün aynı parktayız seninle/Bakışlarımız tam açıyla çakışır/Kara gözler fır fır fırlanır çevrede/Yüreğimiz şiirin sularında akışır/Gölge dinginliğinde mutluluk/Arkadaşınla masayı paylaşırsın/Umuda bir sıkı düğüm atar özlem/Gül yüzündeki günle yarışırsın/Bahçedeki bakışlar kükrer sevgi seli/Sevmek güzelliktir, başkaca ne demeli" Şairin kendi basımıyla şiirseverlere ulaşan yeni kitabının adı 'Durucanca Duygular' X |
|