|  | Semih Kaplanoğlu |  | 
|  07-13-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Semih Kaplanoğlu9 Eylül Üniversitesi Sinema Televizyon mezunu  1984’te İstanbul’a geldi  Çünkü sinemanın altyapısı buradaydı  Bitirme tezi olan siyah beyaz bir filmle geldi İstanbul’a  O filmi çeşitli yönetmenlere ve prodüktörlere gösterdim ama biraz farklı bir yapıda olduğu için ilgi görmedi  Zamanla anladım ki, Türk sinemasının altyapısı ve birikimleri benim heyecanımı karşılayacak bir yapıda değil  Ama burada kalmak istiyordum, o yüzden sinema dışı alanlarda çalışmaya başladım  Daha çok, reklam ajanslarından  Birtakım reklam ajanslarında üç dört sene çalıştım  Bir yandan da Argos ve Gösteri’ye plastik sanatlar ve resimle ilgili yazılar yazıyordum  Reklam ajansları ve dergilerdeki yazılar zamanında çok parçalı bir hayatım vardı, sürekli iş değiştiriyordum  Kötü evlerde kalıyordum, az para kazanıyordum ama sürekli öğrenmek, kendime bir şeyler katmak adına önemli bir süreçti  O dönemde Mimar Sinan ve Eski Evler Eski Ustalar belgesellerinde, kamera asistanlığı yaptım  1991’de Sinevizyon programını yaptım  Takma adla senaryolar yazdım, bazıları çok popüler oldu  Senaryo pratiğimi buralarda geliştirdim  Sonunda anladım ki artık mutlaka hayatta yapmak istediğim şey olan yönetmenliğe başlamalıydım  Şehnaz Tango’yu geliştirdim ve onu yapımcılara götürdüm  Bizimkiler ve Perihan Abla’yı da yapan ekipten bir yapımcı çok ilgilendi  Hikayeyi geliştirdik, kastını popüler isimlerden oluşturduk ve ‘94 krizine rağmen projeyi gerçekleştirdik  Ben de yazarlığımı yönetmenliğe dönüştürmüş oldum  52 bölüm sürdü macera  Sonra kendimi tamamen sinemaya verdim  Herkes Kendi Evinde’nin senaryosu “Vatansız” adlı öyküsüne dayanıyor  O öyküyle Montpellier’de de ödül aldınız  Filmin senaryosunu nasıl oluşturdunuz? Senaryo sadece Vatansız’a dayanmıyor  Radikal’de yayınlanan 13, 14 yazının birbiriyle ilişkisiyle oluştu, yavaş yavaş  Mekan duygusu benim için çok önemli  Kır ve şehir, kırdaki bir ev, evin içindeki ışık, şehirde bir ev, evdeki ışık    O karşıtlık, zamanla genç bir kahramanla ihtiyar bir kahramanın karşıtlığına dönüşmeye başladı  Sonra karakterleri yazmaya başladım  Ben karakterleri öyküden önce yaratırım, Şehnaz’da da öyle yapmıştım  Sonra o karakterler öyküyü oluşturmaya başladı  Radikal’deki yazılar da o karakterler arasındaki tuğlalardı  Montpellier’ye giden de senaryonun ilk halidir  Sonra üzerinde çok çalıştık, Özden Cankaya ve Serpil Kırel de katıldı bana  Filmde siz de farkındasınızdır, çok olay yok  Aksine, atmosferin ve karakterlerin sürüklediği bir gidişat var  Bu yüzden senaryonun dramatik yapısı çok sağlam olmalıydı  Senaryo İki buçuk, hatta üç yılda tamamlandı  FİLMLERİ Herkes Kendi Evinde - 2001 ÖDÜLLERİ Herkes Kendi Evinde - 2001 yılı 12  ''Arıburnu Ödülleri'' En İyi 2  Film Herkes Kendi Evinde - 2001 yılı 12  ''Arıburnu Ödülleri'' Bilge Olgaç Jüri Özel Ödülü | 
|   | 
|  | 
|  |